2009-01-09

Dubbelmoral i piratvärlden

Två journalister, Anders Rydell och Sam Sundberg, har skrivit en bok om den svenska piratrörelsen. På omslaget har författarna fyndigt nog satt Pirate Bays logga.

Inte nog med att Pirate Bay mer än några andra symboliserar den olagliga fildelningen, genom att använda deras logga utan att först fråga slår man symboliskt spiken på huvudet.

På Pirate Bay uppskattar man inte alls tilltaget och deras talesperson Peter Sunde säger till Sydsvenskan att "de försöker sälja boken på oss istället för att sälja den på att de har skrivit något vettigt".

Just det, de åker snålsjkuts på vad någon annan har gjort. Precis som Pirate Bay och deras svans av fildelare också gör.

Källa: Dagens Media

8 kommentar(er):

Staffan Strömbäck 9 januari 2009 kl. 23:07  

Å andra sidan...

HAX skriver på sin blogg, som du länkar:
**********************************
"Det är rena rama 1984, storebrorsmentalitet."

Detta säger artisten Andreas Kleerup efter att polisens krogkommission dundrat in på Grammisgalan för att knarktesta folk.

I både Expressen och Aftonbladet klagar Kleerup och Grammisgalans arrangörer över polisens tilltag och attityd.

Arrangörerna, vilka är då de? Jo, Ifpi!

Det är alltså samma organisation som själv vill kunna få ut interntanvändares identitet, ordna privata husrannsakningar och göra karottunderlägg av rättssäkerheten – vid blotta misstanken om att någon fildelar.
*********************************

För att citera en man som levde för ett par tusen år sedan: "Den som är utan synd kastar första stenen."

Paul Lindquist 9 januari 2009 kl. 23:18  

Så med den logiken skulle en butiksinnehavare inte ha rätt att få reda på identiteten hos en snattare som han har tagit på bar gärning med motiveringen att samma butiksinnehavare är kritisk till att skattemyndigheten granskar hans deklaration...

Två fel gör inte ett rätt!

Per Hagwall 10 januari 2009 kl. 13:13  

Den rätta parallellen är att butiksinnehavaren faktiskt skattefuskar. Då klingar hans moralpredikningar om att det är fel att stjäla ganska falskt...

Staffan Strömbäck 10 januari 2009 kl. 16:34  

Paul, analogin med butiksägaren och snattaren är fel.

Jag tror att du förstår butiksägaren kan inte sälja godis som stulits. Dvs, en utebliven intäkt från en kund, vilket i redovisningen synliggörs som en minskning av värdet av varulagret.

Men om, å andra sidan, det görs en illegal kopia av en film, kan de som säljer legala nedladdningar eller DVD-skivor fortfarande sälja lika många. Vilket i redovisningen synliggörs genom att det inte får någon påverkan på värdet av varulagret.

Om inte, misslyckades jag som pedagog...

PS Huruvida efterfrågan på film och musik minskar genom den illegala kopieringen är en annan, iofs intressant, fråga. Där finns en del forskning som pekar på att så inte är fallet. Men det är, som sagt, en annan fråga.

Paul Lindquist 10 januari 2009 kl. 21:34  

Per!

Inte nödvändigtvis då kritiken från Kleerup och arrangörerna var polisens kontroll som sådan.

Men visst skulle han stjäla så har du en poäng, MEN det ger fortfarande inte snattaren rätt att själv bryta mot lagen.

Paul Lindquist 10 januari 2009 kl. 21:51  

Staffan!

Ja, du misslyckas eftersom du hela tiden byter diskussion i din iver att till varje pris försvara ett olagligt beteende.

Du kritiserade först Kleerup och arrangörerna för att de var kritiska mot polisen när de själva vill ha rättssystemets stöd för sina egna intressen.

Detta bemötte jag varpå du istället börjar argumentare för att fildelning inte är att stjäla eftersom ingen produkt försvinner.

Vad har det med den första diskussionen att göra?

Men när du ändå är inne på den frågan kan du ju fundera på vad din egen arbetsgivare, SonyEricsson, skulle säga om de blev av med alla sina patent och det var fritt fram för konkurrenterna att kopiera deras mobiler både till innehåll och design. Jag vet svaret eftersom jag också har arbetat där tidigare.

För övrigt visade jag i mitt tidigare blogginlägg (http://paullindquist.blogspot.com/2008/12/festivaler-erstter-inte-skivfrsljning.html) att musikförsäljningen faktiskt har minskat.

Staffan Strömbäck 11 januari 2009 kl. 00:40  

Tja... det var ju du som drog jämförelsen till butiksinnehavaren och snattaren.

V b SonyEricsson, har man under 2008 annonserat deltagande i både Symbian foundation och Android, båda Open Source. Och släpper alltså upphovsrätten till programvaran. Det har hänt en del sen du var i branchen...

Per Hagwall 11 januari 2009 kl. 01:14  

För övrigt visade jag i mitt tidigare blogginlägg (http://paullindquist.blogspot.com/2008/12/festivaler-erstter-inte-skivfrsljning.html) att musikförsäljningen faktiskt har minskat.

Du visade inte vad det berodde på, alternativa förklaringar saknas inte, t ex att jämförelseåret inträffade då cd-skivan var ny och miljoner gamla skivsamlare uppdaterade sina skivsamlingar med den nya tekniken.

F ö kan konstateras att de två mest fildelade produktionerna, Lord of the Rings och Mamma Mia är också de som sålt mest legala kopior och dragit in miljarder i vinst.

Paul, det finns i dessa frågor många bollar att hålla i luften, därför måste man veta vilka som är viktiga att fånga.

Vad jag kan se har vi i grunden samma "gammelmoderata" inställning att lag och ordning och rättssäkerhet är mycket viktiga frågor.

Men det som regeringen med stöd av socialdemokraterna nu driver handlar enbart om "lag och ordning" medan rättssäkerheten, en moderat paradfråga i årtionden, trampas i smutsen.
Gösta Bohman roterar i sin grav när han hör vad de Nya Moderaterna håller på med på rättsområdet.

Innan du misstänkliggör mina personliga motiv kan jag berätta att jag själv har själv betalat för all musik jag har på hårddisken. Eventuellt kan det ligga något mycket gammalt piratat program där, det sista spelet jag piratkopierade var King's Quest 1991 (föregångaren till Heroes of Might and Magic, av vilka jag hederligt sedan köpt samtliga utgåvor nr 1, 2, 3, 4 och 5) Det senaste kopierade programmet måste ha varit ett QuarkXpress från 1996, och jag använde det dessutom aldrig i vinstsyfte, så det är väldigt preskriberat)

Att jag inte fildelar själv betyder dock inte alls att jag fördömer all fildelning på nätet. En hel del av den är helt ok, en del av den är parasiterande, men att försöka åtgärda det skapar fler problem än det löser. En liten del är parasiterande och kan åtgärdas utan att hota rättssamhället, men det gör man inte genom Ipred-lagen.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP