2013-11-06

Centerpartiets överbudspolitik tummar på det finansiella målet

I måndags presenterade alla partier sina budgetalternativ för 2014. Som enda parti misslyckas Centerpartiet att följa Lidingö stads finansiella mål om ett positivt resultat på en procent av verksamhetens kostnader.

Kommunstyrelsen har tydligt betonat vikten av att följa det uppställda finansiella målet. Målet och det ramverk som kringgärdar budgetarbetet har gällt under många år och tjänat staden väl. Det har varit en garant för stabilitet och kontinuitet och inneburit att staden haft en säkerhetsbuffert för oförutsedda händelser. Genom åren har Lidingö byggt upp ett stort förtroende i att leva upp till målet och ramverket hos allmänhet, externa parter och finansiärer. Att Lidingö stad levt upp till det finansiella målet har bland annat medfört att en stor del av stadens investeringar kunnat egenfinansieras utan att varken låneskulden eller skattesatsen ökat.

 Som enda parti tar Centerpartiet avstånd från stadens uppställda mål om ett positivt resultat på en procent av verksamhetens kostnader. Men bristen på ekonomiskt ansvar och varsamhet med skattebetalarnas pengar slutar inte där. I Centerns budgetalternativ finns många löften i mångmiljonklassen, men har bristande finansiering och är slapphänthet med Lidingöbornas skattepengar.

 Framför allt är det fem centrala punkter jag är kritisk till:

1.      Att tumma på överskottsmålet kan vara frestande för en politiker i valtider, men det är inte att ta ansvar för kommunens ekonomiska stabilitet. Med Centerns förslag minskar investeringsutrymmet med 10 miljoner kronor, eller så ökar låneskulden ytterligare vilket minskar resurserna till skola och äldreomsorg.

2.      De har ingen finansiering eller resurser avsatta för löftet att bygga lokala kök i alla förskolor och skolor. Investeringar i nya skolkök handlar om anseliga miljoner kronor per år och leder till höjda hyreskostnader för förskolorna och skolorna. Hur ska detta betalas?

3.      Centerpartiets löften om mindre barngrupper i förskolan och mindre klasser i grundskolan tillsammans med löftens om höjda löner saknar fullständig finansiering. De föreslagna maxtaken på barngrupper respektive klasstorlekar landar på åtskilliga miljoner per år. Hur ska detta betalas?

4.      Centerpartiets förslag om att halvera underhållet på stadshuset innebär att Centern anser att framtidens generationer ska betala för den nuvarande. Det är inte ansvarsfullt. Stadhuset är stadens största arbetsplats med ca 350 anställda och huset är i stort behov av omfattande renoveringar. Att missköta underhållet av en av stadens mest använda och centrala fastigheter innebär ett ekonomiskt slöseri.

5.      Tidigare hade staden 0-taxa för uthyrning av lokaler till ungdomsverksamhet. När detta ändrades så höjdes föreningsbidragen för att kompensera för avskaffandet av 0-taxan. På så sätt åstadkoms en mer konkurrensneutral verksamhet samtidigt som lokalerna inte överutnyttjades. Nu vill Centern tillbaka till en ineffektiv hantering av stadens lokaler. Det är inte att hushålla med skattebetalarnas resurser.
 
När Centerpartiets budgetförslag synas i sömmarna saknas finansiering i mångmiljonklassen. Mångmiljonbristen i finansiering tillsammans med avstegen från budgetreglerna leder till slutsatsen att Lidingöcenterns budgetalternativ är ett luftslott byggt på fagra löften och överbudspolitik. Dessvärre kan Lidingöborna få betala dyrt för lockropen i form av höjd skatt eller brutna löften.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP