2009-06-08

Det finns anledning till självkritik

Moderaternas valresultat ikväll är ett stort misslyckande. Att påstå något annat vore fel. Jag kan förstå om partiledningen utåt vill tona ner betydelsen och hellre jämföra med 2004 års urusla val istället för det mycket starka väljarstöd vi haft i opinionen under våren. Men det viktiga är inte vad partiledaren säger i en intervju, utan att vi internt vågar vara självkritiska och fundera på varför det gick som det gick så att vi lär oss till valet 2010 och inte bara sopar problemen under mattan.

Det kommer att göras många analyser såväl internt som av oberoende statsvetare, men så här spontant på valnatten tror jag att det finns några starkt bidragande orsaker till Moderaternas svaga resultat:

  1. Från att ha varit ett klart EU-positivt parti 2004 har Moderaterna av taktiska skäl anslagit en mer kritisk hållning till EU inför detta val. Det var helt klart en missbedömning, väljarna har generellt sett straffat EU-kritiska partier och belönat de positiva. Se bara på Vänsterpartiets och Junilistans ras medan det mest EU-positiva partiet, Folkpartiet, blev en stor vinnare. Även Miljöpartiet, som svängt i motsatt riktning mot Moderaterna, gick starkt framåt.
  2. Våra ledande kandidater har inte getts mycket medialt utrymme, utan Moderaterna har främst representerats av olika ministrar. Om det är är ett medvetet val av partiledningen har jag ingen aning om eller om våra kandidater bara har misslyckats med att nå ut, men det gav sannerligen inte väljarna någon stark moderat kandidat att identifiera sig med. Och detta i ett val där personvalet är extra uppmärksammat. Återigen har folkpartiet med Marit Paulsen i spetsen lyckats på den fronten. Hatten av för en väl genomförd valrörelse.
  3. Den moderata taktiken har varit att få de egna sympatisörerna att gå till valurnan. Gott så, men få väljare blir upphetsade av budskapet "Använd din röst för Sveriges bästa". Även sympatisörer vill ha en anledning att rösta. Det gav Miljöpartiet, Folkpartiet och Piratpartiet, men i alltför liten utsträckning Moderaterna.

Det går inte heller som Fredrik Reinfeldt sa i SVT att skylla på att väljarna straffar dem som innehar regeringsmakten. För det första gjorde Socialdemokraterna ett lika dåligt val i år som 2004 (Moderaterna gick ju ändå framåt något) och deras valresultat i förhållande till opinionssifforna är om möjligt ännu sämre än våra. För det andra gick Folkpartiet starkt framåt, både i förhållande till parlamentsvalet 2004, men i ännu större utsträckning gentemot riksdagsvalet. Dessutom blev ju Allianspartierna större än de rödgröna tillsammans.

Om Folkpartiet kan skörda segrar som regeringsparti borde Moderaterna också kunna göra det. Vad resultatet visar är istället att det finns en grupp allmänborgerliga väljare som lätt växlar parti. I riksdagsvalet 2006 vann Moderaterna dessa, men ikväll var det Marit Paulsen som drog det längsta strået.

Med detta sagt vill jag ändå framhålla att kvällens valresultat inte ger några indikationer på hur det kommer att gå i riksdagsvalet nästa höst. Då röstar många väljare utifrån helt andra frågeställningar.

Däremot kan man dra ett antal lärdomar inför kommande val. Det hoppas jag att partiledningen har förmågan att göra.

Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen SvD SvD SvD SvD SvD DN DN DN DN Ledarbloggen P J Anders Linder Europabloggen Mina Moderata Karameller Tokmoderaten Newsmill

3 kommentar(er):

Anonym,  8 juni 2009 kl. 20:04  

Du glömmer bort kritiken runt integritetsfrågorna.

Staffan Strömbäck 8 juni 2009 kl. 22:13  

Från @fuffenz:

"Någon som kommer ihåg löftet om att (m) inte skulle kriminalisera en hel generation? Den generationen har röstat nu."

Paul Lindquist 9 juni 2009 kl. 11:39  

Jag har inte glömt bort integritetsfrågorna och visst har de haft betydelse, men jag tror inte man ska övedriva dess effekter på just det moderata valresultatet.

Enligt vallokalsundersökningen skulle 18 % av Piratpartiets väljare ha röstat på Moderaterna om det hade varit riksdagsval medan 36 % av Folkpartiets väljare skulle ha valt Moderaterna.

Det innebär att Moderaterna tappade 4,9 % till Folkpartiet och 1,3 % till Piratpartiet.

Därför tror jag att min analys i huvudsak håller.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP