Moderaternas vurmande för LAS blir alltmer obegriplig. När t o m socialdemokratiska kommunalråd vågar ifrågasätta detta exempel på 70-talssocialism är det svårt att förstå att det parti som mer än något annat värnat individens frihet, företagssamhet och tillväxt inte vill eller vågar ta steget.
En gång stod Moderaterna tämligen ensamma på barrikaderna i denna fråga, men mu tycks alltfler inse hur orättvis och tillväxthämmande LAS är. Varför då svänga 180 grader och inta samma ståndpunkt som Vänsterpartiet?
Folkpartiet vill reformera LAS, Centerpartiet likaså och som av en händelse handlar såväl P J Anders Linders söndagskrönika i SvD som Dagens Nyheters huvudledare idag om just LAS.
Forskningen lär vara tämligen ense om att LAS inte påverkar arbetslöshetens omfattning, däremot vilka som drabbas. Således har LAS bidragit till att Sverige har en extremt hög ungdomsarbetslöshet och en betydligt högre arbetslöshet bland invandrare än infödda svenskar. Är det rättvist mot dem som har den svagaste förankringen på arbetsmarknaden?
Dessutom är LAS tillväxthämmande då rörligheten på arbetsmarknaden minskar eftersom människor, i synnerhet i dåliga tider, inte vågar byta jobb och med risken för att hamna längst bak i LAS-kön.
Det brukar heta att eftersom LAS är dispositiv är den inget hinder, det är bara att förhandla med facket. Men då glömmer man bort att det finns mängder med företag som inte har något kollektivavtal ochför dessa och deras anställda finns det inget alternativ till sist in-först ut.
Dessutom är LAS en anomali i den s k svenska modellen, som just bygger på avtalsfrihet mellan ansvarstagande parter. Den var ett bäställningsuppdrag från fackföreningsrörelsen och förändrade i ett klubbslag maktfördelningen mellan företag och fack.
Sålunda tvingas företag många gånger till kostsamma eftergifter för att kunna behålla de nyckelpersoner som man behöver för att säkra sin framtid eftersom facket har en lagstiftning i ryggen. Därtill löper den som inte är med i facket större risk att förlora sitt arbete än den som är medlem, då facket av naturliga skäl i första hand värnar sina egna medlemmar.
Tiden är mogen att se över LAS som inte alls är en del i den svenska modellen utan tvärtom ett orättvist tillväxthinder. Börja med att tillsätta en bred parlamentarisk utredning, så behöver det inte bli en valfråga, om det är där skon klämmer. Men ta ett initiativ innan vi åter står ensamma på barrikaden, fast denna gång på fel sida.
Läs även Dick Erixon
Read more...