Mot bakgrund av den stora korruptionshärvan i Göteborg, kompletterar vi nu Lidingö stads korruptionspolicy med en s k "whistleblower" funktion. Det innebär att stadens anställda anonymt kan vända sig till stadsdirektören eller stadsjuristen om de ser, hör eller kommer i kontakt med något misstänkt.
Den reviderade policyn är ett viktigt dokument som ger vägledning till hur förtroendevalda och anställda inom staden ska förhålla sig till gåvor och andra förmåner i sin tjänsteutövning. Att ta emot en otillbörlig gåva kan ge fängelse och leda till att den som tagit emot gåvan förlorar jobbet.
Det får inte finnas utrymme för att någon inom staden kan misstänkas för korruption. Det skulle allvarligt skada allmänhetens förtroende för oss förtroendevalda och stadens anställda. Därför är det mycket viktigt att ha en klar och tydlig policy för hur vi förtroendevalda och anställda inom Lidingö stad ska förhålla oss till gåvor och förmåner som kan dyka upp i olika sammanhang.
Framför allt måste vi fortsatt vara vaksamma på de delar som är mest känsliga för påtryckningar. Det handlar om de områden som är i kontakt med fastighets- och byggsektorn, upphandling, entreprenader och avtalsförhandlingar. Men det finns även risker för anställda inom skolan samt inom vården och omsorgen.
Vår korruptionspolicy ger ett bra stöd till alla att kunna säga nej till erbjudande som ligger i gränszonen. Det är en trygghet att kunna hänvisa till vår policy när det kommer olika inbjudningar eller gåvor som inte alltid har med tjänsten att göra.
Upphandling 24
Read more...