Brottsprovokation riskerar polisens förtroende
Igår beslöt Högsta Domstolen att riva upp domen mot en man som tidigare dömts till ett års fängelse för grovt vapenbrott. Anledningen till HD:s beslut är att Stockholmspolisen har gjort sig skyldig till olaglig brottsprovokation då man aktivt lockade den då 20-årige mannen att köpa vapnen. Dessutom har man dolt detta för såväl den åtalade som för åklagaren och domstolen.
Till Dagens Nyheter säger mannens advokat, Nils Hillert att "det var på tiden att rättsväsendet nu äntligen vågar ta konsekvenserna av denna olagliga verksamhet" och det är inte utan att man är böjd att hålla med honom. Polisen får aldrig bryta mot lagen för att kunna upprätthålla den. Det är A och O för att förtroendet för polisen ska kunna upprätthållas.
Den inte helt okände fd kommissarien Olle Liljegren var i allra högsta grad inblandad i denna brottsprovokation, men blev tidigare frikänd av Svea Hovrätt på den åtalspunkten då han lyckades övertyga rätten om att han agerat efter beslut av överordnade.
Om så var fallet är risken stor att detta inte var en engångsföreteelse av en numera avskedad kriminalkommissarie, utan ett accepterat arbetssätt inom Stockholmspolisen. Det vore synnerligen allvarligt och mot den bakgrunden och det faktum att Liljegrens chefer arbetar kvar i organisationen finns all anledning för mig att ta upp frågan när polisstyrelsen träffas nästa gång i början av september.
1 kommentar(er):
Skandal att polisen inte får använda alla möjliga medel! Lagen måste ändras!
Skicka en kommentar