2009-11-12

Margot Wallström på Hersby


I måndags besökte EU-kommissionens förste vice ordförande Margot Wallström eleverna på Hersby gymnasium. Den som tog initiativ till besöket var Bert van Hoecke, lärare på Hersby, som träffade Wallström på ett flygplan på väg till Bryssel.



Utan att tveka gick han fram och presenterade sig som en belgare som numera bor i Sverige och berättade om EU-engagemanget på Hersby gymnasium, men att eleverna ofta inte vet så mycket om själva organisationen och vem som leder den.



Efter en timme sökte Margot Wallströms pressekreterare upp Bert för att få hans kontaktuppgifter. Det visade sig nämligen EU-kommissionären skulle komma till Sverige ganska tätt inpå och att hon gärna ville träffa eleverna.



Svårare än så behöver det inte vara, men det kräver lite mod och initiativförmåga vilket magister van Hoecke visade prov på.



Margot Wallström talade om demokrati och hur man håller den vid liv. Som exempel på motsatsen tog hon upp Rumänien, under Ceausescus ledning och påpekade att demokratin inte kommer automatiskt utan att man måste kämpa för den och engagera sig. Margot Wallström bad eleverna tänka på hur de vill ha sina liv i fortsättningen. Hon ställde också frågan hur det skulle vara att gå tillbaka till något som inte är demokrati?



Viktiga frågor som vi som aldrig upplevt något annat alltför sällan ställer oss.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP