2012-01-21

Utan ledare och utan politik

Knappt har Håkan Juholt meddelat sin avgång förrän spekulationerna om hans efterträdare tog fart. Men vill man lyckas bättre än vid de två senaste rekryteringarna får man nog fundera över sina urvalskrierier lite bättre.

När Mona Sahlin valdes skulle det till varje pris vara en kvinna och nu senast fick det absoult inte vara en Stockholmare och inte heller någon "högersosse".

Men Socialdemokraternas kris är djupare än så. Man är idag inte bara ett parti utan ledare, man är också ett parti utan relevant politik. Om man ska vinna väljarna kan man inte besvara 2000-talets frågor med 1970-talets lösningar.

Expressen DN DN DN DN DN DN SvD SvD SvD SvD SvD
Mina Moderaa Karameller Gunnar Hökmark

Read more...

2012-01-17

Class of -94

Håkan Juholt väntas idag utse Urban Ahlin till ny gruppsekreterare i den socialdemokratiska riksdagsgruppen och biträdande partisekreterare. Det är en tung position som även ger access till den innersta maktkretsen, verkställande utskottet.

Men S-kvinnorna protesterar. Ahlin blev nämligen känd för den breda allmänheten när han härom året anklagades för att ha sextrakasserat en kvinnlig kollega. Han erkände att hon hade blivit kränkt, men förnekade att han skulle ha sextrakasserat henne.

Vad har han då för meriter för sitt uppdrag? Framförallt är han, precis som partiledaren liksom partisekreteraren Carin Jämtin, en utpräglad utrikes- och säkerhetspolitiker.

Och precis som Juholt själv, ekonomisk-politiske talesmannen Tommy Waidelich och gruppledare Carina Moberg kom han in i riksdagen 1994. Så om kvartetten håller ihop hela mandatperioden kan de fira 20-årsjubileum med Class of -94.

SvD SvD Aftonbladet DN
Tokmoderaten Johan Westerholm Mina Moderata Karameller

Read more...

2012-01-16

Juholt och sanningen

Det är inte förvånande att Socialdemokraterna når nytt bottenrekord i den senaste opinionsundersökningen från United Minds. Med en partiledare som har ett mycket liberalt förhållande till sanningen är det svårt att få upp förtroendesiffrorna.

Efter flera veckors (planerad?) tystnad höll Håkan Juholt idag tal på Folk & Försvar i Sälen där han helt felaktigt hävdade att regeringen hade gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets personalförsörjning.

Problemet är bara att Sverigedemokraterna inte ens satt i riksdagen när uppgörelsen gjordes och att Socialdemokraterna inte heller hade något eget alternativ.

Pressad av Expressens Niklas Svensson vägrar dock Juholt att be om ursäkt utan säger istället att han "medvetet uttryckte sig lite drastiskt". Ja, så kan man också formulera sig...

Kent Persson Lars Björndahl Mina Moderata Karameller Högbergs tankar

Read more...

2012-01-09

Ökad trygghet för Sveriges unga

Idag presenterar riksdagsledamöterna Henrik von Sydow och Anton Abele rapporten Ökad trygghet för Sveriges unga i en debattartikel i Aftonbladet.

Samhället har en viktig uppgift att bli bättre på att förstå den verklighet som unga människor lever i och vad som idag sätter gränser för ungas frihet och egenmakt. Med den här rapporten redovisar de många möten som de har haft tillsammans med ungdomar runtom i Sverige och vilka slutsatser som de har kunnat dra.

Känslor av utanförskap, otrygghet och förlorad framtidstro utgör konkreta begränsningar i många unga människors vardag i hela landet och måste tas på allvar. De många och personliga berättelserna Henrik och Anton tagit del av utgör en central del av rapporten. Det är med insikten från dessa som de presenterar tre intressanta förslag som syftar till att minska våld och ungdomsbrottslighet och därmed öka unga människors trygghet och frihet.

Read more...

2012-01-04

Bengt Ohlsson gör upp med kulturvänstern

Författaren Bengt Ohlsson, som tidigare fått Stora Journalistpriset för sina krönikor i DN På Stan, skriver idag en helt underbar debattartikel på DN Kultur. Artikeln som är en uppgörelse med kulturvänstern är både välskriven och rolig.

Som när han konstaterar att kulturvänstern utan problem kan säga att amerikaner är feta och dumma eftersom de tillhör överheten men om de utryckt sig lika förklenande om "infödingarna i Burundi som tror på regngudar" hade de blivit anmälda för hets mot folkgrupp.

Eller när han påpekar det (egentligen) självklara nämligen "att ett moderat finansborgarråd inte är mer värt än en afghansk papperslös flykting – men faktiskt inte mindre heller".

Det är bara två av många exempel i artikeln där hyckleriet kläs av och Slussens motståndare får på pälsen. För fler, läs hela artikeln. Den är klart läsvärd.

Read more...

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP