Värnskatten måste bort
I en mycket klok och välformulerad krönika i Dagens Nyheter tar Peter Wolodarski upp behovet av att som han själv uttrycker det "platta till skatten".
Redan vid så pass låga inkomster som 26 400:-/månad är marginalskatten 51 % och vid 39 700:-/månad tillkommer ytterligare 5 % i s k värnskatt. Vid den inkomstnivån pratar vi inte om några få kraftigt högavlönade börsdirektörer utan om hårt arbetande läkare, ingenjörer och ekonomer. Människor med lång utbildning och höga studieskulder (jag vet, det gäller även akademiker med lägre inkomst) som ofta har stort ansvar och långa arbetsdagar.
Inte så att det är synd om dessa människor för i ett globalt perspektiv är det inte ens synd om den som lever på svensk socialbidragsnivå, men problemet är att dagens skattesystem innebär en extra beskattning på utbildning och ansträngning.
Därtill kommer att arbetsgivaravgifterna på dessa lönenivåer inte ger några högre pensioner eller ersättningar vid sjukdom eller arbetslöshet utan det är en ren skatt på inkomsten. Det gör att den verkliga marginalskatten för alla dessa svenskar istället blir 63 respektive 67 %.
Med en sådan hög beskattning är risken stor att många avstår från att anstränga sig lite mer eller helt enkelt tar sitt pick och pack och söker sig nya livsmöjligheter i något annat land. En sådan utveckling vore allt annat än bra för Sverige.
Det måste löna sig mer att arbeta, att utbilda sig och att anstränga sig utöver det vanliga. Att höinkomsttagare ska betala mer i skatt än låginkomsttagare anser nog de allra flesta är rimligt, men det är inte självklart att skattens andel av deras inkomst ska vara så rasande mycket högre.
39 700:- i månaden är en bra inkomst, men inte orimligt hög för en kvalificerad arbetskraft. En marginalskatt på 67 % är däremot i allra högsta grad orimlig. Sacos förslag att slopa värnskatten och sätta tak för arbetsgivaravgifterna är därför ett utmärkt förslag.
5 kommentar(er):
För några veckor sedan upprördes du över Kommunals löneavtal, som var för högt på redan mycket låga löner. Nu kallar du 26.400:- ”redan så pass låg inkomst…” Många kommunalanställda skulle nog vara lyckliga om de hade denna ”låga” lön…
Jag har ytterligare några funderingar efter att ha läst några av dina blogginlägg.
Den 25/5 skrev du i ”Orimligt högt avtal” hur du upprördes över diskrimineringen då kvinnorna skulle få några hundralappar mer än männen i kommunals avtal. Är det bara du som inte förstår att det som krävs för att vi någon gång inom rimlig tid ska få jämställda löner så är det detta som är ett steg i rätt riktning? Finns det fler med din maktposition och med dina korttänkta åsikter så kommer givetvis inget hända på jämställdhetsfronten då det gäller löner.
Du verkar också mena att bl a föräldralediga, som inte jobbar, inte skall vara delaktiga i ett löneavtal och en lönerevision. Vill du att jämställdheten snarare ska ta några steg bakåt, då det gäller exempelvis löner, då det är en absolut majoritet av just kvinnor som är föräldralediga?
Den 3/5 skrev du i ”Kvinnor får lägre straff” om bristen på jämställdhet när det gäller straffen för män/kvinnor med liknande brott. Jag är ingen expert på området, men det kan ju ha med återfallsrisken alternativt vad man redan har för brott på sin meritlista att göra vad det blir för påföljd. Män fogar mer brottsskada i samhället än kvinnor.
Du kallar Jämo för ”tokfeminist”. Motivera gärna detta och det valda ordet.
Du har på listan över bloggar du gärna läser ”antifeministen” och där kan man läsa att moderaterna tror på individen och bl a bojkottar kvotering. Att tro på individen är inget revolutionerande som moderaterna behöver sätta på sin åsiktslista. Men det som skiljer er från en del andra partier är det som andra tycks förstå; att för att nå någon form av jämställdhet, då kvinnor ligger så mycket efter, kan det i nutid tyckas vara besvärande n ö d v ä n d i g t att inte bara nöja sig med att tro på individen utan faktiskt rent konkret arbeta för jämställdhet män/kvinnor i dagens Sverige. När man sedan nått det målet – då kan man börja tro endast på individen.
Som lidingöbo, kvinna och kommunalanställd så ställer jag mig frågan om jag ska vara orolig över att bo i en kommun där du är med och styr.
Anonym!
Jag missunnar inte kommunals medlemmar vettiga löneökningar, men om den offentliga sektorns löner ökar mer än på den privata marknaden så blir resultatet antingen skattehöjningar eller besparingar. Det senare brukar innebära färre jobb...
Att föräldralediga ska ha lönerevision på samma sätt som de som arbetar är självklart. Däremot har jag svårt att se det rimliga att arbetsgivaren ska betala ut lön för den period man är ledig, något som det nya avtalet med Kommunal faktiskt innebär.
Du anonyma kvinna verkar vara ganska enögd i din syn på jämställdhet.
Om kvinnor kräver samma lön som män ska de också acceptera samma straff om de begår brott.
Du behöver inte oroa dig, ”Anna”. Jag är inte någon enögd ”tokfeminist” (!). I och med att jag vägrar tro att den orättvisa och därmed ojämställda påföljden endast kan bero på kön (det vore inte ett steg i rätt riktning för ett mer jämställt Sverige) så tror jag, men som jag också skrev är jag ingen expert inom området (och har heller inte läst åklagarmyndighetens granskning), att det faktiskt också kan bero på annat att påföljder blir olika. Män är ju faktiskt överrepresenterade inom detta område, och kanske anses också brottsåterfallsrisken större, vilket kanske kan påverka en påföljd?
Vad säger du, Paul Lindquist? Du har ju uppenbarligen läst rapporten.
Din egen löneökning som ska gälla from 1/7 på 4.1 % och som följer statsrådens löneutveckling bidrar väl i sanningens namn också till detta "missförhållande", eller undantas ni? Men du kanske har tänkt att avstå från de sista tusenlapparna på dina 70 700 kr per månad för att hjälpa till att förhindra höjd skatt och färre jobb....
Skicka en kommentar