En enig ledarkår kanske inte har helt fel ändå
Det är alltid lätt att sitta på åskådarplats och ha synpunkter på hur matchen borde spelas. det gäller i fotbolls-EM likväl som i politiken. I synnerhet proffstyckare vet alltid när spelaren borde passa eller skjuta.
På samma sätt tror sig landets ledarskribenter alltid bättre än regeringen veta hur landet borde styras. Därför bör varje statsminister ta det som skrivs med en stor nypa salt och det gör också Fredrik Reinfeldt.
Men frågan är om det inte är hög tid för Alliansregeringen att börja fundera på hur man ska vinna tillbaka de väljare som försvunnit sedan valet och som kommer att behövas om det ska bli fyra år till efter 2010. En i det närmaste enig borgerlig ledarkår kanske inte har helt fel ändå.
Som statsvetaren Sören Holmberg har konstaterat vann Alliansen tack vare en högervåg 2006. Det bör man ha med sig när man bestämmer vilka politiska prioriteringar man ska göra framöver.
Införande av trängselskatt, oviljan att avskaffa värnskatten eller se över arbetsrätten, hanteringen av försvarsfrågan och nu senast FRA-lagen ger varken några nya sympatisörer eller jubel bland kärnväljarna.
Samtidigt ska sägas att regeringen också har fattat många kloka beslut som jobbskatteavdraget vilket tillsammans med förändringar i ersättningssystemen har bidragit till att över 160 000 svenskar gått från utanförskap till egen försörjning. Men har detta rönt positiv medial uppmärksamhet? Dessvärre inte i någon större utsträckning.
Än värre är det med försvarsfrågan där en i och för sig klok politik, anpassad till dagens hotbild, fått mången moderat kärnväljare att protestera högljutt därför att regeringen inte förmått att kommunicera varför man gör förändringarna och att försvarets akuta budgetunderskott inte har något att göra med kommande besparingar på materialanslagen.
Eller ta fastighetsskatten, tillsammans med jobbpolitiken en riktig vinnarfråga i valet, men som hanterades så taffligt av regeringen att den nu snarast blivit en belastning.
Och FRA-lagen som regeringen ärvde efter Tomas Bodström där socialdemokraterna genom sitt taktiska agerande sett till att Alliansen ensamt får stå till svars för en lag som de själva också vill ha.
Häri ligger nog en stor del av moderaternas och Alliansens problem. En bristande förmåga att kommunicera en vision av det framtida Sverige till väljarna, försvara den genomförda politiken och marknadsföra Alliansen som det självklara politiska alternativet. Och då har ändå moderaternas kommunikationschef upphöjts till partisekreterare
Alliansen gick framgångsrikt till val på en bättre jobbpolitik än socialdemokraterna, men det kommer inte att räcka 2010. Inte heller vinner man val enbart på att försöka följa opinionen. Man måste också ha vilja och förmåga att leda den.
Källa: SvD
3 kommentar(er):
Läste SvD´s blogg om Paul L´s inlägg idag. Delar synpunkterna. Känner en enorm frustration hur den "nymoderata" partiledningen missbrukar ett förtroende man fått 2006. Att så flagrant alienera sina kärnväljare tyder på en politisk omognad - trots alla år i MUF o liknande sammanslutningar. Som moderat sedan 40 år och tidigare kommunstyrelseordförande kan man inte annat än gråta blod.
FRA-hanteringen blev droppen. Där försvann värden ur det moderata partiprogrammet såsom frihet och integritet och ersätts av en modern variant av den Bismarckska nattväktarstaten
Just så. Jag är genomborgerlig ut i fingerspetsarna, men ser inget värde i att rösta borgerligt - eller alls - i nästa val. Skillnaderna mellan de två blocken är så små att man lika gärna kan strunta i att rösta. Då slipper man i alla fall bli besviken när borgerliga regeringar säger att avskaffad värnskatt står mot "vård" och att massavlyssning av oskyldiga människor är det bästa som hänt sedan färdigskivat bröd.
Jag väntar nu bara på att regeringen, efter att även ha klubbat EU-direktiven till teledatalagring, även bestämmer sig för att ta efter den franska lagen om att stänga av fildelare från Internet.
Bra inlägg. Jag skulle dock vilja lägga till utrikespolitiken som en ytterligare stor besvikelse med Alliansen.
Skicka en kommentar