2009-01-31

Lidingö näst bäst på valfrihet

I veckan presenterade Almega en landsomfattande rapport om hur det står till med valfriheten i landets kommuner. Lidingö kom på en andra plats.

Nacka som länge legat i frontlinje vad gäller olika valfrihetssystem och verkligen drivit på den utvecklingen hamnar först på åttonde plats. Inget dåligt resultat i ett nationellt perspektiv, men kanske inte så bra som min kollega, Erik Langby, skulle förvänta sig.

Att Lidingö ligger i topp är kanske inte så oväntat. Vi brukar göra bra ifrån oss i sådana här undersökningar, men att socialdemokratiska Sundbyberg toppar listan är väl kanske lite mer oväntat liksom att kommuner som Östersund och Karlskrona återfinns på fjärde respektive sjätte plats. Eller att kommuner som Solna och Sollentuna, vilka toppade rankingen 2005, nu har sjunkit ner till platserna 64 och 65.

Read more...

2009-01-30

Det finns bara ett "hot" mot Lidingöbanan

I dagens LT hävdas att hoten mot Lidingöbanan blir alltfler och man nämner vägen, infarten till Dalénum och broklaffen som exempel. Men som jag sa till reportern när hon intervjuade mig utgör dessa inga hot mot Lidingöbanan utan det enda som avgör dess framtid är SL:s vilja att investera i en fortsättning med nya vagnar.

Broklaffen måste utifrån domstolens beslut renoveras och detta oavsett om tåget går där eller inte. Visst kommer trafiken att påverkas under reperationstiden, men då får ersättningsbussar ta vid. det har SL gjort förut. Broklaffen utgör således inget hot mot Lidingöbanan.

Samma sak med infarten till Dalénum. Huruvida tåget är kvar eller inte påverkar kostnaderna för och utformningen av infarten, inte tvärtom. Vi måste således veta om SL avser att ha kvar Lidingöbanan innan infarten byggs, men infarten i sig har ingen inverkan på Lidingöbanans framtid.

Så till sist vägfrågan. En ny väg, om den byggs, kommer på ett eller annat sätt att gå parallellt med Lidingöbanan. Visst kommer Lidingöbanan att påverkas av vägens placering och utformning såtillvida att det kommer att bli frågan om undergångar och beroende på alternativ kan spåret komma att flyttas något i sidled, men något hot mot Lidingöbanan utgör inte Södra Huvudleden.

Det finns med andra ord bara ett "hot" och det är att SL mot all förmodan skulle bestämma sig för att ersätta Lidingöbanan med busstrafik. Just nu förhandlar vi med SL om just detta och jag är positiv och full av tillförsikt. Mycket mer än så kan jag inte säga för tillfället och det kanske är skälet till tidningens spekulationer.

Read more...

2009-01-29

Storregioner är inte svaret på frågan

Äntligen har regeringen enats om hur man ska hantera regionfrågan, även om det är beklagligt att man nu väljer att gå vidare med regionbildningar istället för att avskaffa landstingen och fördela ansvaren på stat och kommun.

Tack och lov tar man det lugnt och sätter inte igång arbetet med att rita om landets karta mitt i brinnande finanskris. Hade den kranen öppnats hade det politiska Sverige förmodligen förlamats av "inre arbete" och olika maktkamper.

Landstingens primära uppgift är sjukvård och ingen kan med bästa vilja påstå att det är ett optimalt sätt att organisera verksamheten på och inte kommer det blir bättre av att man gör om landstingen till superlandsting och kallar dem regioner istället.

Sjukvårdens organisation följer helt enkelt inte en regional logik utan viss sjukvård är oerhört lokal och förväntas finnas i den egna kommunen eller stadsdelen, medan annan kanske bara erbjuds på något eller några enstaka platser i hela landet. Vad sjukvården behöver är istället mer konkurrens så att man sätter patienterna i första rummet för det görs i alltför liten omfattning idag.

Här är Vårdval Stockholm ett steg i rätt riktning, men det skulle kunna bli ännu bättre med en statlig finansiering, där varje sjukhus och läkarmottagning får betalt efter prestation och det dessutom finns en koppling mellan vårdkostnad och sjukpeng. Som det är idag kostar vårdköerna inte bara i personligt lidande utan även en massa sjukpenningsdagar helt i onödan.

Det andra stora ansvarsområdet, åtminstone i Stockholms län, är kollektivtrafiken. Den skulle med fördel kunna skötas som ett kommunalförbund på samma sätt som vi idag löser gemensamma vatten- och avloppsfrågor liksom räddningstjänst.

Självklart behövs mer regionalt samarbete, inte minst när det gäller de viktiga infrastrukturfrågorna, men storregioner med anonyma politiker och ogenomtränglig byråkrati är varken svaret på frågan om bättre medborgarinflytande eller mer välfärd för pengarna.

Källor: DN Debatt DN SvD

Read more...

2009-01-27

Miljöpartistisk dubbelmoral

Miljöpartiet gillar ju som bekant inte flyg och i synnerhet då inte inrikesflyg. På sin hemsida skriver man bl a att "flyg är idag det sämsta transportsättet ur miljösynpunkt.

Men när det gäller det egna valet berättar språkröret Peter Eriksson i Rix FM att han själv tar flyget när han ska åka hem från riksdagen med motiveringen att tåget tar för lång tid.

Som alla andra gör han ett rationellt val och det är väl i och för sig inte så konstigt. Tid är viktigt och det gäller att använda den så väl som möjligt.

Trist bara att miljöpartiets företrädare har så lätt för att kritisera och moralisera över andra som göra samma rationella val.

Källa: Malin Löfsjögård

Read more...

2009-01-26

Mer om motståndet mot kvotering

I helgen kom ett glädjande avståndstagande från kvoterad föräldraledighet från en av de mer tongivande och inflytelserika moderata riksdagsledmöterna, Henrik von Sydow som uppenbarligen felaktigt utpekats i media som delaktig i den moderata rapporten.

I en kommentar till förra veckans blogginlägg pekar för övrigt en läsare på en mycket bra ledarartikel i Svenska Dagbladet från 2004. Där skriver man bl a:

Inom den politiska vetenskapen finns det begrepp för vad en stat kallas, som med hjälp av sitt våldsmonopol beskattar sina medborgare, för att därefter, med deras egna pengar, tvinga in dem i levnadsmönster som de själva inom familjen inte har valt. Det spelar inte så stor roll att detta sker med hjälp av mysiga, fluffiga och i allmänt livsbejakande ordvändningar.

Trots att det är nästan 5 år sedan den skrevs är slutsatserna lika riktiga idag.

Read more...

2009-01-23

Nödrop från Kalix

Ekot berättar idag att Kalix kommun har så dålig ekonomi att man tvingas låna för att kunna betala ut löner. Nu vänder man sig till regeringen med ett nödrop och ber om extra stöd.

Kalix blev mycket uppmärksammat 1998 då miljöpartiets Peter Eriksson lyckades bryta socialdemokraternas 73-åriga maktinnehav. Erikssons styre var mycket populärt och 2002 blev miljöpartiet största parti med nästan 44 % av rösterna.

Sedan Eriksson lämnat lokalpolitiken för riksdagen har miljöpartiet rasat tillbaka till 10 % och socialdemokraterna har åter egen majoritet i kommunen. Och ekonomin är i botten...

För den oinitierade är det lätt att dra slutsatsen att finanskrisen bär skulden, men de senaste tre åren har skatteintäkterna i kommunerna varit mycket höga. När varslen omvandlas till uppsägningar och arbetslösheten stiger sjunker våra skatteintäkter, men det händer inte förrän lite längre fram under 2009. Det kan alltså inte förklara varför Kalix kommun är så illa ute redan nu.

Så är politikerna i Kalix helt utan skuld och enbart offer för olyckliga omständigheter som de själva inte kan påverka? Min kollega i Danderyd, Gunnar Oom, konstaterar för sin del följande:

Fria pengar, heter en rubrik på Kalix kommuns hemsida. Här kan kommunens ungdomar tidigt lära sig att någon annan skall betala. "Det är bara fantasin som sätter stopp" för vilka ändamål man kan söka bidrag heter det hemsidan, uppenbarligen något som nu också kommunens socialdemokratiska kommunalråd anammat i rikspolitiken.

Men en läsning i årets budget skapar ju förståelse för att de basala behoven är många och skriande. Fritidsnämnden anslår t ex 650 tusen för hyra av bowlinghallen, har som mål att kultur- och fritidsutbudet skall öka med minst 30% och att Fria pengar även skall omfatta vuxna. Kommunstyrelsen anslår 2 miljoner för kapitaltäckning av kommunens industrihotell, 50 tusen till Filmpool Nord och 250 tusen till en friskvårdssamordnare kan man läsa i det knapphändiga budgetmaterialet. Skönt då att inkomstutjämningen i alla fall ger 131 miljoner (20%) och förväntas öka i prognoserna när snålblåsten viner.
Det finns nog skäl för Kalix socialdemokratiske kommunalråd att först se över sina egna prioriteringar och vad man lägger sina skattepengar på innan man vänder sig till regeringen och ber någon annan står för notan.

Övriga källor: Aftonbladet DN

Read more...

2009-01-22

Vet politiker verkligen alltid bäst?

Det är inte utan att jag blir besviken på mina moderata kollegor som i Svenska Dagbladet öppnar upp för en ökad könskvotering av föräldraförsäkringen. För mig är moderaterna ett parti som står upp för individens frihet och inte samhällets ambition att i allt större omfattning reglera familjers privatliv.

Det är en sak att ta bort hinder som försvårar för människors utveckling och livsval. Därvidlag är föräldraföräkringen tillsammans med en väl utbyggd barnomsorg som sådan ett utmärkt stöd för familjer och i synnerhet kvinnor att kunna kombinera barnafödande med en fortsatt yrkeskarriär. Det är en helt annan att tvinga fram ett visst beteende.

Vad har politiker att göra med hur jag och min fru lägger upp vår tillvaro? Och varför är ett statistiskt medelvärde viktigare än att var och en själv får bestämma hur man kombinerar arbete med familjeliv.

Politik är nödvändigt för att lösa en rad gemensamma behov och frågor i ett samhälle, men politiker vet inte alltid bäst och bör därför hålla sig borta från familjernas köksbord.

Läs även SvD2

Read more...

Utnämning försämrar FN:s legitimitet

FN:s råd för de mänskliga rättighterna har utsett Richard Falk till rapportör om Israel och Palestina. Falk har tidigare gjort sig känd för att ha jämfört Israel med Nazityskland och antytt att terrorattackerna 9/11 var ett insider-jobb från Bush-administrationen.

Med sådana utnämningar stärker inte FN precis sin legitimitet i så här viktiga frågor, tvärtom.

Read more...

2009-01-20

Här bor Susann Thorngren

Lidingö Tidning tyckte uppenbarligen att det var intressant att berätta var ledande politiker och tjänstemän bor. Men Susann Thorngren som skrev artikeln "glömde" att skriva var hon själv bor så för den nyfikne kan jag avslöja att det är på Kolmårdsvägen i Käppala.


Visa större karta

Read more...

Handelskammaren har förstått

När jag startade min blogg för snart 2 år sedan var det som en reaktion på den gamle murveln Bertil Torekulls kritik av att Carl Bildt genom sin blogg ocensurerat kunde kommunicera direkt med människor och inte lät sig tolkas och filtreras av ett särskilt utsett skrå, nämligen journalister.

Jag blev rent ut sagt förbannad och kände att om det var något demokratin behövde var det väl bättre kommunikation mellan de som väljer och de som är valda (eller aspirerar på att bli valda). Media fyller helt klart en viktig roll i att på ett professionellt sätt granska makthavare, förklara skeenden och sammanställa nyheter, men journalister kan aldrig få ha monopol på det offentliga samtalet.

Så i mars 2007 inledde jag min bloggkarriär. 519 inlägg har jag hunnit med. Läsare har givit såväl ris som ros och det jag har skrivit har i olika sammanhang uppmärksammats också i "gammelmedia".

Under samma tid har bloggvärldens betydelse ökat markant. FRA-debatten hade aldrig fått de proportionerna utan de många bloggarnas hårda kritik, inte heller hade Liza Marklund blivit så offentligt avklädd om det inte hade varit för bloggvärlden. Till en början ville ju varken tidningar eller TV ta upp Monica Antonssons kritik.

Några som har förstått att det har betydelse vad inflytelserika bloggare skriver är Stockholms Handelskammare som bjuder bloggare till en träff den 16 februari där såväl Handelskammarens ordförande Jens Spendrup som dess VD Peter Egardt medverkar.

Stockholms Handelskammare lanserar också snart en bloggvänlig hemsida som de hoppas ska "öka diskussionen om näringslivets betydelse för tillväxten och samhället".

Handelskammaren har helt klart förstått att ska man påverka politiken framöver räcker det inte med traditionella pressmeddelanden och presskonferenser utan man måste finna nya former att nå ut.

Read more...

Populistiska utspel av ledande socialdemokrater

Ett av de mer populistiska utspelen från socialdemokraterna kom í helgen från Carin Jämtin, en gång i tiden biståndsminister, numera oppositionsråd i Stockholm. Hon kräver nämligen på DN Debatt tillsammans med sina oppositionskollegor i Linköping och Kristiansstad att landets kommuner och landsting ska införa uppsägningsstopp.

Kravet är lika populistiskt som obegåvat. För det första utgår trion (vilket inte är ovanligt inom socialdemokratin) från ett arbetstagarperspektiv istället för invånarnas behov. Kommuner och landsting finns inte till för att sysselsätta ett antal medarbetare utan för att leverera bra sjukvård, skola, omsorg och en hel del annat till medborgarna.

För det andra finns det 290 kommuner, 18 landsting och 2 regioner, var och en med sina förutsättningar. Det går helt enkelt inte att generalisera som Jämtin & Co gör. Några kanske behöver anställa fler medan andra har behov av färre medarbetare.

Befolkningsstrukturer förändras vilket innebär att behov av förskolor, skolor, hemtjänst och äldreboenden förändras över tiden och detta alldeles oberoende av en global finanskris. Menar sossetrion verkligen på fullaste allvar att kommuner ska ha kvar lärare i tomma skolor och hemtjänstpersonal även om det inte finns någon att ge omsorg till?

Troligen inte om det kommer till kritan och framförallt inte om de själva hade fått medborgarnas förtroende och ansvaret att leda sina respektive kommuner. Men det är ett bra sätt att få en debattartikel publicerad.

För det tredje vittnar kravet på en obefintlig kunskap om nationalekonomiska elementa. Att ha fler anställda i en verksamhet än vad som krävs är ekonomiskt resursslöseri. Det innebär dels att skattetrycket måste hållas högre än vad som annars hade varit fallet, dels att de resurserna inte är tillgängliga för annat arbete i samhället.

Det vi upplever just nu kommer att vara en smärtsam process för de som drabbas personligen, inte tu tal om annat. Därför är det viktigt att det finns ett bra skydd för de som förlorar sitt arbete, men framförallt ett bra stöd att kunna komma vidare. För även om det ser mörkt ut just nu kommer nästa högkonjunktur att komma och då ska vi vara redo att satsa på framtidens jobb.

Finns det någon som idag saknar den svenska teko- eller varvsindustrin? Knappast! Därför ska samhället inte klamra sig fast vid industrier som inte har någon framtid och inte heller tvinga kommuner och landsting att hålla kvar personal man inte behöver. I båda fallen förlänger man bara krisen och därmed pinan för de som drabbas.

Read more...

2009-01-17

Veckans citat

"Det här utjämningsystemet bygger på marxistiska principer."

Clas Olsson, chefsekonom på SKL

Read more...

2009-01-16

Lärorikt klimatseminarium på IVA

Eftermiddagen spenderades på ett mycket intressant klimatseminarium som arrangerades av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Debattörer var professorerna Erland Källen och Gösta Wallin samt Preems koncernchef Michael G:son Löw och Sandviks tidigare vd, Per-Olof Eriksson som även skrivit en mycket kritisk artikel i Dagens Industri där han ifrågasätter om det verkligen finns några bevis för en global uppvärmning.

Erland Källen, som i Expressen hävdar att Eriksson har fel, sa i sitt anförande att medeltemperaturen ökat med 1 grad sedan 1950 och det den ökningen i huvudsak beror på mänsklig påverkan och att den skulle öka med upp till 6 grader om 100 år om vi inte stoppade koldioxidutsläppen. Källen menade också att isarna i Arktis minskat som en direkt effekt av denna temperaturökning.

Denna senare slutsats ifrågasattes från en av åhörarna som istället hävdade att den samlade ismängden i Arktis och Antarktis varit tämligen konstant de senaste 30 åren och att när den ena ökar så minskar den andra.

Efter Källen följde professor Wallin som till skillnad från Per-Olof Eriksson inte ifrågasätter att koldixoid påverkar klimatet men som helt tar avstånd från sin forskarkollegas domedagsprofetior. Wallin konstaterade att koldioxidutsläppen har ökat temperaturen med 0,7 grader men anser att detta enbart är positivt.

Genom att ställa den faktiska temepraturhöjningen under 1900-talets senare hälft (som enligt Källen inte kan förklaras med annat än mänskliga koldioxidutsläpp) i förhållande till de koldixidutsläpp som har skett under samma tid konstaterar han att en fördubbling av koldioxidhalten från 280 ppm (förindustriell nivå) till 560 ppm motsvarar en temperaturökning på 1 grad.

Då korrelationen mellan koldioxid och temperatur följer en logaritmisk skala krävs således en fyrdubbling av koldixoidmängden för att temperaturen istället ska öka med 2 grader. Om jag inte helt har missförstått resonemanget skulle en sexgradig temperaturhöjning enligt Wallins bedömning kräva en koldioxidhalt på närmare 18 000 ppm (vi har idag gått från 280 till 385 ppm).

Till skillnad från de övriga debattörerna tillförde inte Michael G:son Löw så mycket i debatten, men när han fick frågan vad han själv anser svarade han intressant nog att det inte spelar så stor roll. Som företagsledare har han att förhålla sig till skatter och lagstiftning liksom kundernas krav.

Någon konsensus mellan debattörerna uppnåddes inte och det var väl inte att vänta. Men inte heller bland publiken fanns någon enighet i klimatfrågan utan åsiktsskillnaderna var lika stora som i vilken annan stor och viktig fråga och det var - mot bakgrund av den mediala debatten - befriande.

Read more...

2009-01-15

Valberedningens förslag rör om

Idag presenterade den moderata valberedningen sitt förslag till EU-valsedel. Den 13 februari fastställer sedan partirådet den slutliga listan.

De tio första kandidaterna enligt förslaget är:

1. Gunnar Hökmark, Stockholm, född 1952
2. Anna Ibrisagic, Luleå, född 1967
3. Christofer Fjellner, Stockholm, född 1976
4. Susanna Haby, Göteborg, född 1957
5. Hans Wallmark, Vejbystrand, född 1965
6. Christoffer Järkeborn, Stockholm, född 1985
7. Inger René, Sävedalen, född 1937
8. Anna Maria Corazza Bildt, Stockholm, född 1963
9. Pia Kinhult, Ängelholm, född 1959
10. Helena Bouveng, Vetlanda, född 1962

Valberedningen har varit synnerligen lyhörd inför partiledningens krav på könskvotering och geografisk spridning. Däremot kan man inte säga att toppkandidaterna riktigt avspeglar väljarkåren åldersmässigt, utan de fem toppkandidaterna är synnerligen medelålders med en spridning mellan 33 och 57 år.

Gunnar Hökmark toppar självklart listan, men i förhållande till provvalsresultatet har valberdningen i övrigt gjort en hel del förändringar. Den kanske mest överraskande är att man petar ner Anna Maria Corazza Bildt från en tämligen säker tredje till en åttonde plats varifrån hon knappast kommer att bli invald.

Om skälet till nedflyttningen är att bryta Stockholmsdominansen, hennes ytterst begränsade av politiska uppdrag i moderaterna eller något annat lär vi aldrig få veta. Den avgående EU-parlamentarikern, Charlotte Cederschiölds kommentar i Expressen, att Anna Maria Corazza Bildt "är ju katolik och italienare, så hon står väl antagligen Berlusconis parti ganska nära" är i sammanhanget rätt intressant.

Personligen tycker jag att det är trist att man petat ner Christoffer Fjellner från andra till tredje plats i den politiska korrekthetens namn. Det lär inte påverka hans chanser att bli återvald och inget ont om Anna Ibrisagic, men jag tycker nog att Christoffer är ett strå vassare och i parlamentet har han gjort mycket bra ifrån sig. I provvalet fick han också drygt 50 % fler röster.
Desto gladare blev jag att se Susanna Haby uppflyttad till fjärde plats. Susanna och jag har arbetat tillsammans i EU:s Regionkommitté och jag uppfattar henne som en mycket bra och klok företrädare för moderaterna. Om våra opinionssiffror håller i sig borde hon ha en god chans att bli invald.

Källor: Newsdesk Politikerbloggen Politikerbloggen2 Politikerbloggen3 DN Expressen

Read more...

2009-01-14

Norrlands välfärd står inte och faller med skatt från lidingöborna

Igår publicerade Norrländska Socialdemokraten ett debattinlägg om skatteutjämningen som jag har skrivit tillsammans med mina kollegor Leif Gripestam, Täby och Gunnar Oom, Danderyd.

Inlägget var ett svar på en ledare i samma tidning från den 30 december, där den politiske chefredaktören, Olov Abrahamsson, på fullaste allvar menar att de tiotal kommuner som är nettobetalare till skatteutjämningsystemet inte längre skulle belastas med denna extra börda skulle hela Norrlands välfärd hotas.

Detta är ju naturligtvis befängt. Välfärden i Norrland står inte och faller med om kommuninvånarna i Lidingö och några andra utvalda kommuner brandskattas.

Knappt 95 % av utjämningssystemet finansieras av staten och handlar om att man omfördelar storleken på statsbidragen kommunerna emellan. Det finns inget parti som ifrågasätter den principen idag.

Däremot finns det all anledning att ifrågasätta varför sjukvårdsbiträdet på Lidingö ska betala för den kommunala servicen för överläkaren i Malmö eller direktören i Göteborg. För det är till Skåne och Västra Götaland som merparten av skatteutjämningen går, inte till avfolkningsorter i Norrlands inland.

PS Läs gärna också Norrbottenkurirens kloka ledare om skatteutjämningen.

Read more...

2009-01-13

Sahlin följer Palme i spåren

Mona Sahlin lär vid något tillfälla ha sagt att hon inte gick med i socialdemokraterna utan i Palme. Dset var han som var hennes stora politiska idol och förebild.

Olof Palme hade 1968 det dåliga omdömet att demonstrera tillsammans med Nordvietnams ambassadör och jämföra USA:s agerande i Vietnamkriget med nazisternas illdåd.

Den dåvarande ecklesiastikministerns historielösa och oförskämda påhopp på det land som faktiskt räddat västeuropa från nazisternas terror och förtryck och som därefter stod som en garant mot det kommunistiska hotet från öst under det kalla krigets dagar ledde till frysta relationer länderna emellan under flera år.

Tack och lov var inte Mona Sahlin statsråd när hon i lördags, 41 år senare, följde sin idol i spåren och lika omdömeslöst deltog i en demonstration där det förekom såväl hakkors som terrororganisationerna Hamas och Hizbollahs fanor.

Som Per Gudmundson mycket klokt och balanserat skriver i Svenska Dagbladet kan man inte påstå " att socialdemokraterna sympatiserar med terroristerna och fundamentalisterna i Hizbollah och Hamas", men valet av vänner säger ändå en hel del om Mona Sahlins ideologiska ställningstagande och inte minst om hennes omdöme.

Read more...

2009-01-12

Oppositionen engagerar sig i villaägarförening

Igår bildades det en ny villaägarförening på Lidingö, nämligen Kottla Strands Villaägarförening. Initiativtagare är Albert Libik som skrivit en och annan insändare om vägfrågan på sistone.

Just vägfrågan tycks vara det bärande skälet till att föreningen bildas, särskilt som deltagarlistan som de närvarande var tvungna att skriva på för att överhuvudtaget komma in på mötet var utformat som ett upprop mot en ny väg norr om banan. Det var först när några deltagare protesterade som en neutral lista också togs fram.

Inte helt oväntat är några av oppositionspartiernas intresse stort för denna förening. Så var t ex lidingöpartiets Lars H Ericsson och Evelyn Lewandroski med vid detta konstituerande möte trots att ingen av dem varken är villaägare eller bor vid Kottla strand.

Det gör däremot centerpartiets Lillian Becker som också valdes in i styrelsen. Hon får nu en intressant balansgång att hålla mellan detta engagemang och sitt uppdrag som ledamot av kommunstyrelsen som senare i vår ska hantera remissvaren om vägutredningen. Där kommer Kottla Strands Villaägarförening med all säkerhet att vara en av remissinstanserna...

Read more...

Bristande lokalkännedom

Varje gång en reporter ringer mig från gratistidningen Mitt i Lidingö betonar de att de ringer från "lokaltidningen" Mitt i Lidingö. Med tanke på att det lokala materialet är tämligen utspätt med artiklar och insändare som helt saknar lidingöanknytning tycker jag det känns lika lustigt varje gång.

I morgondagens nummer (som landade i brevlådan redan idag) finns exempelvis en stor artikel på två helsidor om "de osynliga kändisarna", dvs. personer vars röster är kända men deras utseenden är okända.

En av de som porträtteras är "Fröken Ur", Johanna Hermann Lundberg eller Hanna Lundberg som hon kallades när hon växte upp på Lidingö på 70-talet. Johanna som var en av mina klasskamrater i grundskolan är för övrigt dotter till en av Sveriges då mest välkända radio- och TV-profiler nämligen Alica Lundberg.

Men lokalkännedomen på redaktionen är kanske inte så stor, för inte med ett enda ord nämns Johannas koppling till Lidingö i "lokaltidningen" Mitt i Lidingö...

Read more...

Pinsamma p-böter för polisen - igen

Återigen har polisen dragit på sig en massa p-böter, denna gång i Västerås. Detta avslöjar Svenska Dagbladet som berättar att polismyndigheten tog sig friheten att "reservera" ett antal p-platser för sina bilar utanför polishuset under tiden deras eget garage byggs om.

Men så får man inte göra utan att fråga om lov, så parkeringsbolaget Q-mark utfärdade sammanlagt 5 600:- i böter som Västeråspolisen nu får betala.

Det är inte första gången som detta händer. I oktober berättade jag om en liknande händelse i Kista. Pinsamt är väl det minsta man kan säga.

Read more...

2009-01-09

Dubbelmoral i politiken

När Expressen idag avslöjar att Margot Wallström när hon avgår i slutet av året får ett avgångsvederlag under tre år värt upp till 5 miljoner kronor kallar partivänner det för stötande.

Hennes väninna, Mona Sahlin säger till TV4 Nyhetsmorgon att lönerna i EU är orimligt höga, men "det är inget beslut som vi i Sverige fattar, utan det gör man nere i Europa".

Där gör hon det lite väl enkelt för sig. Sverige är faktiskt en av EU:s medlemsstater och har inflytande över besluten på samma sätt som alla andra medlemsländer. Besluten fattas inte av "dom" utan av våra egna valda representanter i parlamentet, kommissionen och ministerrådet i samverkan med övriga länder. Som tidigare statsråd har Sahlin faktiskt själv medverkat i otaliga beslut i EU:s högsta beslutande organ, ministerrådet.

Hur ser då Sahlins egna pensionsförhållanden ut? När svenska folket röstade bort henne och socialdemokraterna från regeringsmakten fick hon rätt till ett avgångsvederlag om 1 116 000:- under första året. Därefter har hon rätt till en statsrådspension på ca 600 000:-/år.

Medan Margot Wallströms kan få upp till 5 miljoner kronor har Mona Sahlin alltså en inkomstgaranti fram till ålderspensionen som är värd det dubbla.

Nu ska i ärlighetens namn sägas att Mona Sahlin inte tar ut någon statsrådspension då hennes inkomster från riksdagen och partiledarskapet är för höga, men även Wallströms avgångsvederlag räknas av från eventuella framtida inkomster.

Däremot kan Sahlin inte som med kommissionärernas pensioner svära sig fri från ansvar för sin egen. Det är nämligen regeringen som fastställer sina egna pensionsvillkor...

Övriga källor: Sydsvenskan SVT Affärsvärlden Dagens PS Expressen

Read more...

Dubbelmoral i piratvärlden

Två journalister, Anders Rydell och Sam Sundberg, har skrivit en bok om den svenska piratrörelsen. På omslaget har författarna fyndigt nog satt Pirate Bays logga.

Inte nog med att Pirate Bay mer än några andra symboliserar den olagliga fildelningen, genom att använda deras logga utan att först fråga slår man symboliskt spiken på huvudet.

På Pirate Bay uppskattar man inte alls tilltaget och deras talesperson Peter Sunde säger till Sydsvenskan att "de försöker sälja boken på oss istället för att sälja den på att de har skrivit något vettigt".

Just det, de åker snålsjkuts på vad någon annan har gjort. Precis som Pirate Bay och deras svans av fildelare också gör.

Källa: Dagens Media

Read more...

Mer om skatteutjämningen på Newsmill

Veckan före jul berättade jag i ett blogginlägg att skatteutjämningen grundlagsfästs. Nu har jag tillsammans med sju andra moderata kommunalråd skrivit en debattartikel på Newsmill i samma ämne.

Läs gärna också Olov Abrahamssons krönika i Norrländska Socialdemokraten, där han verkligen lyckas blanda ihop äpplen och päron. I hans värld motiveras nämligen skatteutjämningen av den norrländska malmen, skogen och energiproduktionen som även kommer oss sydsvenskar till godo.

Men i så fall borde väl norrlänningarna betala för att att Scania, Ericsson, AztraZeneca, Volvo, Trelleborg, Electrolux, IKEA, m fl skapar välfärd som även gynnar Norrlands invånare, eller...

För övrigt är det ingen, allara minst den moderata partiledningen, som förespråkar en avskaffad utjämning. Däremot kan man på goda grunder ifrågasätta varför invånarna i ett tiotal kommuner via kommunalskatten ska betala för något som borde vara en statlig uppgift fullt ut. Likaså kan man fundera på det rimliga i att Skåne får nästan lika mycket stöd (8,6 mdr kronor) som de fem norrlandslänen tillsammans (8,8 mdr kronor).

Artikeln kommenterad på: Dagens Samhälle Nyheter24.se

Read more...

2009-01-08

Ensidig bild av konflikten Gaza

Mediernas rapporteringen av kriget i Gaza präglas av stor ensidighet där i stort sett enbart palestiniernas lidande lyfts fram. Få, om ens några, exempel ges av effekterna av Hamas' raketer mot israeliska mål och vilket lidande de förorsakar. Inte heller lyfter man fram det faktum att det var Hamas som faktiskt åter startade krigshandlingarna genom att bryta den 6 månader gamla vapenvilan.

Brännpunkt får istället terroristledaren Khaled Mashaal, chef för Hamas politbyrå en helsida att presentera sin propaganda. Vilken annan terroristorganisation kan förvänta sig ett sådant utrymme på Sveriges näst viktigaste debattsida? Och kommer någon representant för den demokratiskt valda regimen i Israel få samma möjlighet att ge sin version av konflikten?

De båda kvällsdrakarna Expressen och Aftonbladet lyckas båda med konststycket att okritiskt förmedla den norske läkaren Mads Gilberts "nödrop" från Gaza. Men enligt Kim Milrell är Gilbert också en politisk aktivist som länge varit aktiv i den palestinska solidaritetsrörelsen och som företräder ett revolutionärt kommunistiskt parti. Hans yttranden kanske därmed kan antas ha ett politiskt syfte och inte enbart bör ses som ett altruistiskt uttalande från en oegenyttig läkare.

Gilbert och hans kollega, Hans Husum, har dessutom haft det dåliga omdömet att försvara terroristattackerna mot USA den 11 september 2001. Sådana talesmän får alltså forma den bild vi svenskar får av konflikten mellan staten Israel och terroristorganisationen Hamas när kvällspressen får bestämma.

Read more...

Så mycket har din skatt minskat!

Sveriges hemligaste politiska reform, så skulle man lite elakt kunna beskriva jobbskatteavdraget. Till och med Fredrik Reinfeldt brukar ibland skämta om att mäsnniskor han möter inte tror på honom när han berättar hur stora skattesänkningar de har fått.

Men skämt åsido är det ett stort misslyckande för inte minst moderaternas kommunikationsstrateg Per Schlingmann som inte lyckats få ut budskapet till väljarna.

Nu avslöjar istället Svenska Dagbladets politiske redaktör P J Anders Linder att en företagare i Uppsala, Harald Klomp, gjort det som Schlingmann & Co borde ha fixat för länge sen, nämligen en liten räknesnurra på nätet som enkelt och tydligt visar hur mycket jobbskatteavdraget, höjda brytpunkter och sänkta kommunalskatter innebär för var och en.

Jobbskatteavdrag.se lägger man bara in sin månadsinkomst, sitt födelseår och sin bostadsort så får man besked om hur mycket skatten har sänkts för en själv, både i kronor och i procent.

För en sjuksköterska på Lidingö med 25 000:- i månaden har skatten minskat med 1 557:-/månad eller hela 21 %. Hur mycket lägre har din skatt blivit?

Read more...

2009-01-07

Ett spännande 2009 väntar oss

Vid sidan av finanskrisens utmaningar har vi en rad spännande frågor att hantera under 2009.

Bland dessa finns naturligtvis förhandlingarna med SL om lidingöbanan där jag hoppas att vi snart ska vara överens. Så här långt ser det positivt ut, men i en förhandling är ingenting klart förrän allting är klart.

En närliggande fråga är naturligtvis Södra huvudleden. För närvarande är utredningen ute på remiss och avsikten är att vi före sommaren ska kunna ta ett inriktningsbeslut för det fortsatta arbetet.

Andra förhandlingar, som även de har kopplingar till SL och lidingöbanan, är de med JM avseende Dalénum. Även dessa hoppas vi kunna avsluta under våren så att spaden äntligen kan sättas i marken för detta efterlängtade projekt.

När besluten väl är tagna om Dalénum är det dags att börja nosa på nästa stora utvecklingsprojekt, nämligen infarten till Lidingö med en överdäckning av Södra Kungsvägen. Kopplat till detta finns också behov av en utökning av Lidingö centrum med ytterligare butiker och fler parkeringsplatser.

Ett antal mindre detaljplaner för det lokala näringslivets utveckling ligger också på vårt bord, såsom nya ICA i Larsberg, nya verksamhetslokaler vid Tryffelslingan och Nimbus Maxi Centers kommande anläggning vid Islinge Hamnväg.

2009 är det också meningen att vi ska sjösätta fritt val inom äldreomsorgen så att de som behövre plats på ett äldreboende själva ska kunna välja vilket de vill bo på. För att göra valet reellt kommer ett par nya äldreboenden med olika huvudmän att byggas de närmaste åren.

Ja, det är några av de större frågorna vi har att hantera under det kommande året. Men det finns många fler och om dessa får jag säkert anledning att återkomma till på bloggen och i andra sammanhang framöver.

Read more...

Finanskrisen kommer även att påverka Lidingö

På den nationella och internationella scenen blåser finanskrisens hårda vindar. Ännu står Lidingö starkt, men skatteintäktsprognoserna från december visar att redan i år kommer våra skatteintäkter bli lägre än vi räknade med när budgeten fastställdes. För 2010 och 2011 ser det ännu sämre ut och sannolikt kommer framtida prognoser vara än dystrare.

Kommunernas skatteintäkter baseras i stort sett helt på inkomstskatten. Det innebär att löneökningstakt och arbetslöshet är helt avgörande för den kommunala ekonomins utveckling.

Före 1986 var det den lokala ekonomiska utvecklingen som påverkade kommunens ekonomi, men sedan skatteutjämningen infördes har den fått allt mindre betydelse. Idag är det istället den nationella ekonomiska utvecklingen som är avgörande.

När arbetslösheten ökar i Göteborg går en ännu större andel av lidingöbornas skatteintäkter till utjämningssystemet istället för till den egna kommunala verksamheten. Därför sjunker nu våra skatteintäkter till Lidingö stad, trots att vi hittills är tämligen lindrigt drabbade vad gäller varsel och arbetslöshet.

Tack och lov står vi förhållandevis väl rustade efter några år av ganska stora överskott. Det gör att vi dels har en förhållandevis låg låneskuld och en relativt stor "fallhöjd" i driftbudgeten, jämfört med många andra kommuner.

Finanskrisen kommer dock inte att gå spårlöst förbi i den kommunala ekonomin utan en av de prioriterade frågorna under 2009 kommer att vara hur vi kan sänka våra kostnader så att det inte uppstår stora underskott som måste finansieras med framtida skattehöjningar.

Detta måste naturligtvis ske på ett sätt som så lite som möjligt påverkar servicen till lidingöborna och med prioritet för kärnverksamheterna, dvs. skola, förskola, vård och omsorg.

Read more...

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP