Nödrop från Kalix
Ekot berättar idag att Kalix kommun har så dålig ekonomi att man tvingas låna för att kunna betala ut löner. Nu vänder man sig till regeringen med ett nödrop och ber om extra stöd.
Kalix blev mycket uppmärksammat 1998 då miljöpartiets Peter Eriksson lyckades bryta socialdemokraternas 73-åriga maktinnehav. Erikssons styre var mycket populärt och 2002 blev miljöpartiet största parti med nästan 44 % av rösterna.
Sedan Eriksson lämnat lokalpolitiken för riksdagen har miljöpartiet rasat tillbaka till 10 % och socialdemokraterna har åter egen majoritet i kommunen. Och ekonomin är i botten...
För den oinitierade är det lätt att dra slutsatsen att finanskrisen bär skulden, men de senaste tre åren har skatteintäkterna i kommunerna varit mycket höga. När varslen omvandlas till uppsägningar och arbetslösheten stiger sjunker våra skatteintäkter, men det händer inte förrän lite längre fram under 2009. Det kan alltså inte förklara varför Kalix kommun är så illa ute redan nu.
Så är politikerna i Kalix helt utan skuld och enbart offer för olyckliga omständigheter som de själva inte kan påverka? Min kollega i Danderyd, Gunnar Oom, konstaterar för sin del följande:Fria pengar, heter en rubrik på Kalix kommuns hemsida. Här kan kommunens ungdomar tidigt lära sig att någon annan skall betala. "Det är bara fantasin som sätter stopp" för vilka ändamål man kan söka bidrag heter det hemsidan, uppenbarligen något som nu också kommunens socialdemokratiska kommunalråd anammat i rikspolitiken.
Det finns nog skäl för Kalix socialdemokratiske kommunalråd att först se över sina egna prioriteringar och vad man lägger sina skattepengar på innan man vänder sig till regeringen och ber någon annan står för notan.
Men en läsning i årets budget skapar ju förståelse för att de basala behoven är många och skriande. Fritidsnämnden anslår t ex 650 tusen för hyra av bowlinghallen, har som mål att kultur- och fritidsutbudet skall öka med minst 30% och att Fria pengar även skall omfatta vuxna. Kommunstyrelsen anslår 2 miljoner för kapitaltäckning av kommunens industrihotell, 50 tusen till Filmpool Nord och 250 tusen till en friskvårdssamordnare kan man läsa i det knapphändiga budgetmaterialet. Skönt då att inkomstutjämningen i alla fall ger 131 miljoner (20%) och förväntas öka i prognoserna när snålblåsten viner.
Övriga källor: Aftonbladet DN
2 kommentar(er):
Som född och uppväxt i Kalix, kan jag bara konstatera att utvecklingen har gått helt överstyr. Förutom det som Gunnar Oom nämner, har Kalix gjort många tveksamma, och från mitt perspektiv, långt ifrån nödvändiga investeringar.
Strandpromenader i slutet på 80-talet.
Folkets hus för 120 miljoner i början av 90-talet.
Stor ombyggnad av centrum i början av 2000-talet.
Nytt köpcentrum förra året.
Allt helt eller devis finansierat med skattemedel som till stor del kommer Kalix till del tack vare kommunala skatteutjämningssystemet.
Enligt den moderata gruppledaren i Kalix fullmäktige, Ulf Blombäck, spenderar man 4,5 miljoner årligen i direkt företagsstöd. Som troligen är olagligt....
Åker faktiskt dit i helgen (inte för att reda ut deras ekonomi, dock). Om jag får höra något intressant, återkommer jag. Här eller på egen blogg.
Staffan
Lite mer "kött på benen" om hur Kalix kommun använder skattemedel här:
http://staffanstromback.blogspot.com/2009/01/kalix-i-kris.html
Skicka en kommentar