Missriktad manifestation
Det är många som har nappat på Världsnaturfondens uppmaning att släcka ner ikväll. Jag är inte en av dem. Tvärtom ser jag hela jippot som en missriktad manifestation som sänder helt fel signaler.
Gratis har inte kampanjen heller varit. Bara i Sverige har Earth Hour kostat Världsnaturfonden 2,5 miljoner kronor. För de pengarna hade de kunnat köpa 8 000 utsläppsrätter om 1 ton vardera. Det hade exempelvis motsvarat koldioxidutsläppen från 169 312 glödlampor som brinner dygnet runt i ett års tid, 1 114 resor ToR till Bangkok eller vad 24 242 Volvo V70 släpper ut på ett år*.
Bra miljöval handlar inte om att klä sig i säck och aska utan om att utnyttja modern teknik och utveckling, eller som det moderata borgarrådet i Stockholm, Ulla Hamilton skriver på SvD Brännpunkt "I stället för budskapet att rädda världen genom att släcka lampan borde det alltså vara att byta till en ny och mer effektiv lampa".
Utan elektricitet inga kylskåp, ingen modern sjukvård, ingen gatubelsysning, ingen radio eller tv, inga datorer och ingen svensk basindustri. Det är inte svårt att inse vilken betydelse elektricitet har och har haft för vår utveckling bara man tänker efter.
I framtiden kommer el från kärnkraft, vattenkraft och vindkraft att ersätta fossila bränslen. Det är en ur miljösynpunkt alldeles förträfflig utveckling. Bort med oljepannorna i villorna och in med miljövänlig fjärrvärme. Ersätt dagens bensin- och dieselbilar, inte med häst och vagn, utan med eldrivna fordon.
För egen del tänker jag bänka mig framför Robinson kl åtta ikväll och inte kommer jag att stänga av tv:n en halvtimme senare. Istället kommer jag fascinerat följa de tävlandes hårda kamp i djungeln mot hunger, kyla och giftspindlar och samtidigt känna en obeskrivlig tacksamhet över att jag i reklampausen kan tända lampan köket, bred mig en kvällsmörgås och ta fram ett glas riktigt kall mjölk från det eldrivna kylskåpet.
* = vid 1500 mils körning
Källor: DN SvD SvD SvD Aftonbladet Expressen
Andra bloggar om Earth Hour: Per Ankarsjö Per Ankarsjö Ulla Hamilton Dick Erixon Moderna Myter
6 kommentar(er):
Paul Lindquist får tycka vad han vill i denna fråga, men uppvisar en dumdryg och självbelåten attidyd gentemot andra människor som ställer sig bakom Värlsnaturfondens initiativ.
Hur många munnar hade man inte kunnat mätta för de pengar som spenderats på denna kampanj?
Det här ytterligare ett fall av vita människor i västvärlden övertygar varandra om sin förträfflighet med sin tro på klimatreligionen. Detta samtidigt som Afrikas barn antingen svälter, dör i AIDS eller skjuts ihjäl.
En fråga? Vem är gud i den här klimatreligionen? Vi vet ju vem översteprästen är - Al Gore.
Kan du Per vidareutveckla vad du menar med att Paul uppvisar en dumdryg och självbelåten attityd gentemot de som ställer sig bakom initiativet?
Vad är det som är dumdrygt och självbelåtet med att påvisa hur korkad missriktad denna kampanj är?
Varför vill Paul L inte hushålla med världens resurser? alla inser väl vikten att hålla nere vårt slöseri med det som kommer ta slut?
Sparsam!
Då har du missuppfattat mitt inlägg. Självklart ska vi hushålla med våra resurser, men jag tror inte att framtiden ligger i att vi alla ska sitta i mörker utan att vi genom modern teknik och utveckling ska få mer ut av den energi vi producerar (och att vi hellre ska producera "ren" el än att använda oss av fossila bränslen).
Exempel på detta är bl a lågenergilampor som Ulla Hamilton hade skrivit om. Ett annat är bra och utbyggd kollektivtrafik. Överhuvudtaget visar Ulla i sin Brännpunktsartikel (som jag länkar till) hur en modern storstad faktiskt kan vara energieffektiv - och detta utan att vi behöver släcka lamporna på kvällen (därmed inte sagt att vi ska låta de brinna i onödan, i rum som inte används, men det är en annan sak).
Vadå hushålla med världens resurser?? Varför inte bygga ett kärnkraftverk till så kan vi ge industrin lägre energipriser och bättre konkurrenskraft på världsmarknaden samtidigt som vi kan sitta i våra hem med belysningen påslagen?
Skicka en kommentar