2007-05-07

Fransk mångfald

Det franska presidentvalet stod till slut mellan en invandrare och en kvinna. Och detta i en machokultur med starka nationalistiska strömningar.

Trots att landet varken kvoterar föräldraledighet eller styrelseplatser i börsbolag har man uppenbarligen nått längre vad gäller mångfald i urvalet till den absolut makten än Sverige och många andra länder.

Duellen vanns, som alla nu vet, av invandraren Sarkozy på ett program som i många stycken liknar Alliansens. Lägre skatter, satsningar på att få ner den rekordhöga arbetslösheten, möjlighet för fler att äga sin bostad och minskad brottslighet.

2 kommentar(er):

Per Westberg 7 maj 2007 kl. 22:12  

I vissa fall ska man inte göra sig lustig om kvoteringslagar. Särskilt inte om man talar om exemplet Frankrike.

Och det är riktigt. Frankrike kvoterar inte föräldraldighet och bolagsstyrelser (vilket inte heller vi gör).

Däremot har Frankrike extrem kvotering när det gäller valsystemen. Men trots lagarna har man bara drygt tolv procent kvinnor i parlamentet och ligger under länder som Afganistan, Pakistan och Förenade Arabemiraten när det gäller kvinnors representation. Föga meriterande och ironisk med tanke på den hårda lagstiftningen.

De franska kvoteringslagarna säger att i alla listval får skillnaden mellan antalet män och kvinnor som tas upp på listan vara högst 1. Kvoteringslagarna säger att man antingen varvade listor eller att varje grupp om sex kandidater upptagna på listan måste ha en jämn könsfördelning.

Partistödet minskas i vissa sammanhang om man inte når kvoteringsmålen. Men i praktiken består det manliga övertaget eftersom man infört enmansvalkretsar till Nationalsförsamlingen. Bakgrunden till det valsystemet handlar om att man vill manövrera ut Front Nationalé

Om denna lagstiftning kan man läsa här.
http://www.admi.net/jo/20000607/INTX9900134L.html

Anonym,  8 maj 2007 kl. 19:39  

Vem är invandrare?
Du definierar Sarkozy som invandrare. Han är född i Frankrike 1955 med en fransyska som mor och en ungrare som far. Men fadern hade bott i Frankrike i sju år när Sarkozy föddes.

Med din definition är Sveriges statschef invandrare liksom sveriges nästa statschef. Likaså nuvarande statschefs företrädare och hans företrädare och hans ........

Segoléne Royal har även utländsk bakgrund då hon är född i Algeriet.

Men vare sig i Sverige, Frankrike eller USA kan någon som är född med annat medborgarskap bli statschef. Så långt har inte mångfalden kommit. I Sverige tycker jag att det är motiverat men desto mer tveksamt i USA och Frankrike.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP