2008-05-26

Nu får sossarna se upp i Europaparlamentsvalet

Den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern, Sören Wibe, 61 föreslås till ny ordförande för junilistan efter avgående Nils Lundgren, 71.

En f d sosse ersätts alltså av en annan. Därmed finns all anledning för Mona Sahlin att se upp. Wibe har haft ett starkt stöd i den EU-kritiska falangen inom socialdemokratin och kommer säkerligen att locka en och annan sosseväljare även i Europaparlamentsvalet nästa år.

Förra gången innebar valet en överraskande framgång för junilistan med nästan 15 % av rösterna och 3 av sammanlagt 19 mandat. Socialdemokraterna gjorde däremot sitt sämsta val någonsin med endast 24,56 % av rösterna - mindre än vad moderaterna fick i senaste riksdagsvalet.

Källor: Politikerbloggen DN

Read more...

Möte med vården, del 2

Efter tre veckor med gipsskena var de så dags för sonen att återvända till Danderyds sjukhus. Tid för undersökning var sen länge bokad till 8.20 på morgonen.

Mot bakgrund av klockslaget utgår jag ifrån att vi var bland de första patienterna den dagen, ändå tog det 25 minuter innan vi ens kom in.

Det första som händer är att en skötserska klipper av bandaget som håller fast skenan och därefter ber oss vänta på läkaren. Efter ytterligare 20 minuter kommer han och berättar att han har tittat på den ursprungliga röntgenbilden från vårt första besök på akuten tre veckor tidigare, säger att det var en mindre fraktur och att vi kan gå hem nu.

Ingen undersökning behövdes, bara 50 minuters väntan på ett av Sveriges största sjukhus (och ungefär lika mycket restid).

Som sagt var, jag har mycket begränsad erfarenhet av vården, men är detta verkligen samhällsekonomiskt vettigt? Hade det inte varit enklare om läkaren hade ringt och berättat att det var bra och sen hade vi kunnat ta av bandaget själva? Vi äger faktiskt några saxar...

Read more...

2008-05-23

Vänsterns "dream-team"

Sent omsider har socialdemokraterna insett att de måste presentera ett trovärdigt regeringsalternativ för att på allvar kunna utmana Alliansen 2010. Höga opinionssiffror under en mellanvalsperiod kommer inte att räcka när även oppositionens alternativ börjar granskas av media.

Sålunda har partisekreterare Marita Ulvskog nu föreslagit att socialdemokraterna ska låta vänsterpartiet och miljöpartiet ingå i en eventuell vänsterregering.

Så hur kan vi vänta oss att vänsterns "dream-team" ser ut? Kanske det inre kabinettet kommer att se ut så här:

Molna Sahlin (s), statsminister
Peter Eriksson (mp), EU-minister
Maria Wetterstrand (mp), försvarsminister
Lars Ohly (v), arbetsmarknadsminister
Marita Ulvskog (s), valfrihetsminister

Sen var det ju bara den där lilla frågan om politikens innehåll. Ulvskog riktar nog avundsjuka blickar mot Alliansen som inte bara är ett sammansvetsat gäng utan som faktiskt gick till val på ett gemensamt program. Nog skulle Ulvskog vilja göra samma sak, men det synes vara en omöjlighet. Partierna på vänsterkanten är helt enkelt för olika och dessutom vill inte den gamle kommunisten Lars Ohly att man i förväg atalar om vilken politik man avser att genomföra.

Hur Mona Sahlin sen ska kunna hålla ihop en koalition där mp vill regera ihop med s men inte v, medan v kräver att få vara med om mp är med. Samtidigt är det mångfa fackliga företrädare som inte kan tänka sig mp i en regering och deras inflytande i socialdemokraterna ska man inte glömma.

Valet 2010 blir nog intressant. I ena ringhörnan kommer en enad Allians med ett gemensamt program att stå. I den andra en splittrad opposition som vill återta regeringmakten, men som inte kan enas om vad de sen vill med den.

Källor: DN SvD SvD2 SvD3 SvD4

Read more...

2008-05-20

Göran Hägglund besöker Lidingö

I morgon förmiddag (onsdag) besöker Göran Hägglund Torsviks öppna förskola för att samtala med barn, föräldrar och personal.

Det är alltid trevligt när regeringsföreträdare besöker staden och socialministern kan känna sig varmt välkommen. Han kan också glädja sig åt att Lidingö under moderaternas och folkpartiets ledning blir en av de första kommunerna i landet att införa vårdnadsbidrag liksom att vi har en förskoleverksamhet av hög kvalitet, med full behovstäckning och stor valfrihet.

Read more...

Skilda måttstockar för män och kvinnor

Högsta Domstolen har nyligen prövat två intressanta fall. I det ena var en 20-årig man åtalad för att ha stoppat in fingrarna i slidan på en sovande kvinna, i det andra fallet var en 50-årig man åtalad för att ha onanerat en likaledes sovande ung man.

I fallet med den sovande kvinnan dömer HD den åtalade för våldtäkt, medan övergreppet mot mannen enbart bedöms som sexuellt tvång.

Nog är det märkligt att så likartade övergrepp kan klassas som helt olika brott beroende på om den drabbade är man eller kvinna.

Källa: DN

Read more...

2008-05-15

"Fri" och dominant

Sveriges Television utnyttjar sin dominerande ställning och hindrar artister som vill medverka i deras program från att också uppträda i andra kanaler. Det avslöjar Expressen.

Hade ett privat företag på en vanlig marknad agerat på motsvarande sätt hade det förmodligen slutat i dosmtol, men för ett s k public service-företag går det tydligen bra.

Hur väl SVT:s agerande stämmer överens med att vara finansierad av skattebetalarna (ja, jag betraktar TV-licensen som en apparatskatt), icke-kommersiell samt med ambitionen av att ha en image som den "fria" televisionen är en annan sak.

Read more...

Kanske ett bättre alternativ

Irena Sendler, den polska kvinna som under andra världskriget räddade livet på 2 500 judiska barn genom att smuggla ut dem ur ghettot i Warsawa har avlidit i en ålder av 98 år.

Förra året nominerades hon till Nobels fredspris, men den norska priskommittén föredrog den f d vicepresidenten, proffsföreläsaren och Hollywoodproducenten Al Gore.

Kanske hade Irena Sandler varit ett bättre val. Jag tror det.

Källa: DN

Read more...

2008-05-14

Ersätt inte mångfald med enfald

När dåvarande skolministern Göran Persson kommunaliserade lärarna i början av 90-talet var det inget misstag. I sak var det rätt att samla verksamheten under en huvudman. Att lärarnas löner betalades av staten medan kommunerna anställde lärarnas chefer, rektorerna, liksom skolbibliotikarier, måltidspersonal och vaktmästare var inte en bra ordning.

I ett avseende kan man starkt kritisera Persson, nämligen att han lät kommunerna överta den samlade pensionsskulden för lärarkåren utan ekonomisk ersättning. Det är den enskilt största indragning av pengar från kommun till stat som gjorts i modern tid och det skedde utan större uppmärksamhet i debatten.

Visst måste lärarnas status höjas, men lösningen ligger inte i att lärarnas löner betalas av staten. Istället handlar det om att förbättra lärarutbildningen, ta fram en läroplan med större fokus på kunskap, ge lärarna verktyg för att bättre kunna hålla ordning och reda i klassrummet samt en bättre lönespridning. Bra lärare ska ha bra betalt och att utbilda sig måste löna sig bättre än att inte göra det.

På sikt vill Lärarnas Riksförbund dessutom förstatliga hela skolan. Det vore att vrida klockan tillbaka. Det må i LR:s ögon ge högre status att vara statligt anställd än kommunalt eller privat, men inte kommer barnen få en bättre utbildning för det.

Den bredd och mångfald som regeringen Bildts friskolereform innebar för såväl lärare som elever ska inte ersättas med en statlig enfald.

Källor: SvD DN Debatt

Read more...

Ulvaeus sätter fingret på huvudproblemet

Så klokt tänkt och så väl formulerat, i sitt svar till Per Gudmundsons ledare i gårdagens SvD sätter Björn Ulvaeus fingret rakt på huvudproblemet med illegal nedladdning. Hur ska upphovsmän överleva om de inte kan få betalt för sitt arbete?

Vi kan och måste diskutera integritetsfrågor, vi kan inte och bör inte ens försöka hindra teknikutvecklingen, men vi får inte glömma att bakom varje melodi vi lyssnar på finns en upphovsman som precis som du och jag vill ha lön för sitt arbete.

Read more...

2008-05-12

Lidingö klättrar i näringslivsranking

Idag presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking av lokalt företagsklimat i landets samtliga kommuner. Lidingö brukar höra till de bästa kommunerna i landet och i år är inget undantag.

Tvärtom, Lidingö gick från en 11:e-plats förra året till en 5:e-plats i år. Vår satsning med näringslivchef och en förbättrad dialog med företagarna tycks ge resultat. Inte minst de välbesökta företagarfrukostarna fyra gånger per år verkar vara mycket uppskattade.

Enligt Svenskt Näringslivs undersökning är allmänhetens attityd till företagande i topp på Lidingö. Däremot är det sämre ställt med medias attityder som också försämrats rejält sedan förra året.

Som alla undersökningar har även den här sina begränsningar och man ska inte dra alltför långtgående slutsatser, men intressant att notera är att 9 av de 10 högst rankade kommunerna leds av moderata kommunalråd, likaså 15 av de 20 högstrankade. Samtliga av de 24 högst rankade kommunerna leds av något av Alliansens partier. Av de 50 första kommunern a på listan har endast 3 stycken socialdemokratiska kommunstyrelseordförande.

Det är inte utan att det verkar som om politikens innehåll faktiskt har någon betydelse.

Read more...

2008-05-07

Vad är ett liv värt?

Frågan är egentligen omöjlig att besvara, men det är inte utan att man börjar fundera på det när man i tidningarna får läsa att Svea Hovrätt sänkt straffet för de tre pojkar som till slut dömdes för att ha misshandlat Riccardo Campogiani till döds till ett års sluten ungdomsvård. Tingsrätten hade tidigare dömt dem till tre år.

Jag tror att många människor blir upprörda när de läser om de låga straffen för ett så fruktansvärt brott - och det med rätta. Därtill strör advokat Björn Sandin onödigt med salt i den drabbade familjens sår genom sina klumpiga och provocerande uttalanden om att det är "en enormt svår situation för de dömda" och att "de kommer alltid att ses som mördare".

Tacka sjutton för det. De har ju faktiskt slagit ihjäl en person på öppen gata. Med sparkar mot huvudet, flera mot en. Kan det bli mycket fegare?

Hur tror Björn Sandin att Riccardo upplevde sina sista minuter i livet? Hur tror han att pojkens familj känner sig än idag? Vem är det egentligen synd om?

Källor: Aftonbladet Aftonbladet2 Aftonbladet3 DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7

Read more...

2008-05-05

Möte med vården

I fredags hade min yngste son oturen att skada sig i handleden i samband med en fotbollsmatch (nåja han hade delvis sig själv att skylla då det hände i samband med att han fällde en motståndare i eget straffområde och drog på sig en straff).

Hursomhelst, eftersom värken inte hade gått över under helgen kom vi fram till att handleden måste röntgas. Nu får man i Sverige inte gå direkt till en röntgenmottagning utan måste först få en remiss från en husläkare.

Sagt och gjort. Dagen börjar med ett läkarbesök på husläkarmottagningen i Stadshuset, en remiss erhålles och sonen tar sig vidare till röntgenmottagning i Högsätra.

Därifrån ges besked att det är en fraktur och att han ska till ortopedmottagningen på Danderyd. Jag bokar av eftermiddagens möten, tar mig hem för att hämta bilen och sonen och tillsammans åker vi ut till Danderyds sjukhus dit vi anländer klockan ett på eftermiddagen.

Vi letar reda på ortopedmottagningen och går till expeditionen. Där har de ingen aning om att sonen ska komma, frågar efter en remiss vi inte har fått och hänvisar till en sjuksköterska i ett angränsande rum.

Sjuksköterskan är lika frågande hon men säger att vi ska få träffa Dr Karlsson som dock är mycket uppbokad och förvarnar om att det kan ta tid. Därefter skickar hon oss tillbaka till expeditionen för inregistrering.

Där får vi besked om att vi först måste skaffa en patientbricka vilket kan ske vid informationsdisken i huvudentrén. Ny promenad, kort väntan i kö och därefter kan vi efter fullbordat värv återvända till ortopedmottagningens expedition för att slutföra inregistreringen innan vi får sitta ner i väntrummet.

Efter en kort tids väntan kommer sköterskan och berättar att vi inte alls ska till ortopedmottagningen utan istället till ortopedakuten som ligger en trappa ner. Vi reser på oss och går till akutmottagningen. Tar en kölapp och får efter en kort väntetid prata med en undersköterska som mycket bekymrat undrar hur hon ska fylla i blanketten då det står att vi redan har betalt vid röntgen tidigare. Efter överläggningar med en kollega bestämmer hon sig för att använda vad hon kallar en slaskkod och vi slipper betala.

Därefter skickar hon oss vidare till ortopedakutens expedition med en mapp med några blanketter. Där får vi besked att det är mycket att göra så det kan ta 3-4 timmar innan vi får komma in. Sen skickar hon oss tillbaka till akutmottagningens väntrum.

Vid det här laget har det gått 45 minuter och vi har träffat 5 olika administratörer innan kötiden ens börjar "ticka".

Fyra timmar efter ankomsten till Danderyd sitter vi fortfarande kvar i akutmottagningens väntrum. Jag måste återvända till stadshuset för månadens sammanträde med kommunstyrelsen så hustrun kommer ut och avlöser mig (med tanke på att man bara får parkera i 4 timmar utanför sjukhuset var det väl tur, annars hade jag säkert fått en p-bot också...).

Ytterligare några timmar senare får sonen komma in och då visar det sig att röntgenbilderna från i morse som ska ha skickats över från Lidingö saknas. Följaktligen måste nya bilder tas vilket försenar alltihop med ytterligare någon timme.

Klockan tio på kvällen - nio timmar efter ankomst - lämnar son och hustru sjukhuset, den förstnämnda med högerarmen i skena och bandage.

Jag har stor förståelse för att väntetider på en akutmottagning kan bli långa och att mer akuta fall måste gå före. Därtill påverkas säkert verksamheten av den pågående konflikten.

Men något står inte rätt till när det tar trekvart, två olika avdelningar och fem administratörer att överhuvudtaget bli inregistrerad. Tidsmässigt var det en större arbetsinsats än den vård som sen gavs. När dessutom överskickade röntgenbilder bara försvinner undrar man ju vilken kvalitetskontroll det finns i verksamheten.

Jag är ingen expert på vårdlogistik och jag har aldrig arbetat på ett sjukhus, men det är inte utan att jag får en känsla av att det finns en klar förbättringspotential inom landstingssjukvården...

Read more...

2008-05-04

Bra besked från Nordin

Sitt första stora utspel som finansborgarråd gör Sten Nordin om trafiken i DN Debatt. Där bjuder han också in socialdemokraterna till en bred uppgörelse vilket är klokt. De ständiga maktväxlingarna i huvudstaden där miljö- respektive stockholmspartiet ofta har varit tungan på vågen har många gånger förhindrat nödvändiga satsningar.

För Lidingös vidkommande är det också bra besked. Dels vill Nordin ha en spårväg mellan Lindhagensplan, centralstationen och Värtan. Dels vill han förlänga tvärbanan via Universitetet till Ropsten.

Detta är helt i linje med de tankar jag själv har fört fram tidigare och stämmer också väl överens med trafiklandstingsrådet Christer Wennerholms framtidsvisioner.

Med moderat ledning inte bara på Lidingö utan även i Stockholms stad och i landstinget har vi goda möjligheter att få de avgörande besluten på plats under de närmaste åren. Det bådar gott!

Read more...

2008-05-01

Rättvisa kräver frihet

Under parollen "frihet kräver rättvisa" har socialdemokraterna idag demonstrerat landet runt. För ovanlighetens skull är de i opposition och behöver inte vända ut och in på sig själva för att hitta en motståndare att demonstrera emot.

Annars har det genom åren varit rätt patetiskt att se socialdemokratiska statsministrar gå i spetsen för demonstrationståg med krav på ökad "rättvisa" samtidigt som de har haft makten att göra något åt samhällsproblemen men inte gjort det.

Att frihet kräver rättvisa kan nog alla människor skriva under på. Såtillvida är parollen rätt tam. Men frågan är vad socialdemokraterna egentligen lägger i begreppet.

Vi har nu en regering som på mindre än två år har minskat utanförskapet för över 160 000 människor. Personer som tidigare har varit arbetslösa, jobbat deltid mot sin vilja, varit långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade - trots att de haft arbetsförmåga. Är det inte rättvisa att de nu har en egen arbetsinkomst att försörja sig på?

Är det inte rättvisa att alla Stockholmare nu kan välja sin vårdcentral eller husläkare och inte bara de som har en fet plånbok eller privat sjukförsäkring?

Är det inte rättvisa att regeringen har genomfört den största sänkningen av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare i svensk historia? Att en sjuksköterska har 1000:- mer i månaden i plånboken idag än före valet - och det oavsett vad deras strejk leder till.

Är det inte rättvisa att ingen längre ska behöva flytta från sin bostad däreför att fastighetsskatten stiger skoningslöst och utan korrelation till den egna inkomsten?

För mig är det fyra bra exempel på ökad rättvisa som vi har Alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen att tacka för. Frågan är vad som är rättvisa för socialdemokraterna - annat än mer makt till politiker?

Än mer intressant är att socialdemokraterna tycks glömma bort motsatsen, nämligen att rättvisa också kräver frihet. Se bara på länder som Kina och Zimbabwe, där finns lite eller ingen frihet och knappast heller någon rättvisa. Det är privilegiesamhällen som styrs av en politisk elit där varje kritik kvävs i sin linda innan den knappt hunnit uttalas och där mänskliga rättigheter kränks varje dag. Det om något vore värt att demonstrera mot.

Och trots att skillnaderna mellan diktaturer som Kina och Zimbabwe och Sverige är himmelsvida gäller samma princip här. Rättvisan blir större när friheten ökar.

Se bara på friskolereformen som genomfördes under regeringen Bildt i början av 90-talet. Nu kan även lågpriviligerade barn söka sig till eftertraktade skolor. Det är inte längre bostadsområde och socialgrupp som styr. Här ger friheten en ökad möjlighet till rättvisa.

Samma sak gäller Vårdval Stockholm som Filippa Reinfeldt är arkitekten bakom liksom den kundvalsreform vi förbereder inom äldreomsorgen på Lidingö.

Men detta har socialdemokrater så svårt att förstå. I deras värld kan rättvisa bara skapas genom politiska beslut och genom att i alla sammanhang försöka minska skillnaderna mellan människor.

Men vi är faktiskt alla olika, har olika prioriteringar och bidrar också olika mycket. Därför är rättvisa inte detsamma som att alla har lika mycket utan att alla har samma möjligheter. Det får man om man ökar friheten.

Källor: SvD SvD2 DN DN2 DN3

Read more...

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP