2008-05-07

Vad är ett liv värt?

Frågan är egentligen omöjlig att besvara, men det är inte utan att man börjar fundera på det när man i tidningarna får läsa att Svea Hovrätt sänkt straffet för de tre pojkar som till slut dömdes för att ha misshandlat Riccardo Campogiani till döds till ett års sluten ungdomsvård. Tingsrätten hade tidigare dömt dem till tre år.

Jag tror att många människor blir upprörda när de läser om de låga straffen för ett så fruktansvärt brott - och det med rätta. Därtill strör advokat Björn Sandin onödigt med salt i den drabbade familjens sår genom sina klumpiga och provocerande uttalanden om att det är "en enormt svår situation för de dömda" och att "de kommer alltid att ses som mördare".

Tacka sjutton för det. De har ju faktiskt slagit ihjäl en person på öppen gata. Med sparkar mot huvudet, flera mot en. Kan det bli mycket fegare?

Hur tror Björn Sandin att Riccardo upplevde sina sista minuter i livet? Hur tror han att pojkens familj känner sig än idag? Vem är det egentligen synd om?

Källor: Aftonbladet Aftonbladet2 Aftonbladet3 DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7

4 kommentar(er):

Anonym,  7 maj 2008 10:04  

Jag har hört/läst att Riccardo Campogiani startade bråket genom att krossa en flaska på en av de nu dömdas huvud.
Det ursäktar inte det senare som hände men inte mindre så är det en del i händelseförloppet.
Känner du till om detta är vad som hände?
Ibland så får vi medborgare en utvald del av en händelse genom media.

Anonym,  7 maj 2008 10:47  

Du har fel när du antar att flera domar på sluten ungdomsvård skulle kunna avtjänas parallellt. Så är det inte. Straffen avtjänas efter varandra, vilket innebär att strafftiderna läggs samman. Man kunde önska sig att ett kommunalråd tog reda på fakta innan han valde att uttala sig.

Anonym,  7 maj 2008 13:39  

"Vad är ett liv värt?" är den absolut värsta utgångspunkten för att bestämma straffvärdet, det är inte och får aldrig bli straffets funktion att värdera offret
http://www.dagenskonflikt.se/petter/nagon-borde-skjutas/

Paul Lindquist 7 maj 2008 14:28  

Egon!

Fängelsestraff avtjänas parallellt och jag antar att det även gäller ungdomsvård, men det är möjligt att jag har fel. Inte ens kommunalråd är felfria.

Däremot läste jag i en artikel efter mitt blogginlägg att den kille som är dömd för de andra misshandelsfallen var den åtalade som dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten.

Om detta är korrekt är ju frågeställningen i detta fall överflödig och jag har därför plockat bort det stycket från mitt inlägg.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP