2008-06-30

Public service-avgift en ny småföretagarskatt

Redan i mars skrev jag ett blogginlägg om att SVT:s planer på att sända över internet riskerade att öka kostnaderna för företag och myndigheter eftersom varenda dator och mobiltelefon med internetaccess skulle räknas som en TV-mottagare.

Farhågorna besannas nu delvis när den tidigare riksdagsledamoten, Rose-Marie Frebran (kd), idag offentliggjorde sin public service-utredning, Kontinuitet och förändring.

Där bekräftas just att man vill ändra definitionen på en TV-mottagare från dagens definition av en apparat som "är avsedd att ta emot" till "kan ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program".

Den problematik som jag redogjorde för förra gången där stora företag och myndigheter med tusentals mobiltelefoner och datorer skulle få betala hundratusentals, ja i vissa fall flera miljoner kronor för apparater som aldrig varit avsedda att se på TV och som troligen inte kommer att användas för detta i någon större utsträckning, har utredaren dock uppmärksammat. Hon föreslår därför att företag och myndigheter bara ska behöva betala en licens oavsett antal TV-mottagare.

Det är en klok begränsing som innebär att företag med fler en tio (riktiga) TV-apparater får en något lägre licenskostnad än idag. Den begränsingregeln minskar licensintäkterna med ca 50 miljoner kronor per år.

Men sen blir Frebrans resonemang mycket märkligt. Hon konstaterar att det finns 950 000 företag i Sverige varav endast 110 000 betalar TV-licens idag. 700 000 företag saknar anställda och har enligt Frebran knappast någon TV-mottagare och kommer därför inte att behöva betala TV-licens.

Det är nog sant, så länge vi pratar om traditionella TV-apparater. Men säg den småföretagare som inte har dator med internetuppkoppling eller mobiltelefon. För dessa blir det en extra småföretagarskatt på drygt 2 000:-/år och för staten en extra skatteintäkt på nätta 1,4 miljarder kronor årligen.

Källor: DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 SvD4 Aftonbladet

Read more...

Kommunister hyllar Mugabe

I en skrämmande ledare i Kommunistiska Partiets husorgan, Proletären, ger man ett odelat stöd till en av världens värsta ditatorer, Robert Mugabe.

Hans s k jordreform som lett till massvält och galopperande inflation kallar Proletären för klasskamp. Och Robert Mugabes diktatur som misshandlar, förföljer och dödar oliktänkande beskriver man som beundransvärd.

När det kommunistiska idealsamhället ska byggas tycks det inte spela någon roll vilket pris människor får betala.

Read more...

(S) sätter systemen framför människorna

Sedan Vårdval Stockholm infördes har 18 nya läkarmottagningar öppnats och 12 % fler patientbesök genomförts medan socialdemokraterna lade ner 2 vårdcentraler under sin tid vid makten. Ändå har Ingela Nylund Watz och Dag Larsson, båda oppositionsråd (s), mage att på SvD Brännpunkt åter kritisera denna valfrihetsreform där patienterna får makten på bekostnad av politiker och byråkrater.

Men det kanske är just där skon klämmer. Socialdemokraterna har alltid vurmat mer för systemen än för människorna.

Det bärande argumentet i socialdemokraternas kritik är att vissa vårdcentraler "drabbas av nedskärningar". Men det är ju i sig inget konstigt om patienternas fria val leder till att man går till andra vårdcentraler än de man var hänvisad till tidigare. Jobbar man i stan kanske det är enklare att välja den som ligger nära arbetsplatsen trots att man bor i förorten.

Kritiken känns igen från friskoledebatten där socialdemokraterna gärna hävdar att pengar till en friskola "drabbar" den kommunala. Men medan deras synsätt utgår från (den kommunala) skolans perspektiv, utgår vårt från elevens. Som skattebetalare bidrar jag mer än gärna med pengar till barns utbildning och människors vård, men inte till att hålla vissa kommunala verksamheter under armarna oavsett om deras tjänster efterfrågas eller ej.

I själva verket visar det som nu händer att socialdemokraternas tidigare godtyckliga system där vårdcentraler hade olika avtal och fick olika mycket betalt, utifrån förhandlingar och upphandlingar snarare än vårdbehov, var både orättvist och godtyckligt.

Till och med mottagningar i samma område och med patienter med snarlik vårdtyngd kunde ha olika ersättningar. Denna orättvisa är det nu slut på och det är välgärning av Alliansen att ha satt stopp för det.

Källor: SvD DN

Read more...

Så fel, så fel...

Även om det är i allra bäst välmening som Moderatkvinnorna lägger fram förslag om sänkt skatt för singelföräldrar så blir det bara så fel, så fel. Vad Sverige behöver är inte fler undantag och specialregler för olika grupper utan generellt sett sänkta skatter.

En specialregel som denna är också svår att hantera. Vad är en singelförälder? Den som inte lever ihop med barnets andra förälder, den som inte är omgift eller den som inte har en ny sambo. Och hur kontrollerar man det...

En ny make/maka har ju ingen försörjningsplikt för partners barn, men i realiteten är det nog många som åtminstone indirekt bidrar till deras försörjning. Om inte annat så genom bostadskostnaden.

Och är det alltid så att en singelförälder har dålig ekonomi? Har en ensamstående mamma eller pappa som är höginkomsttagare sämre ekonomiska förutsättningar än det föräldrarpar som har låga löner men lever ihop?

På vilket sätt ska man sen motivera att just denna grupp ska ha en särskild skattelättnad? Det faktum att man inte har någon att dela bostadskostnaden med? Det gäller ju alla ensamstående i så fall - med eller utan barn. Barnens kostnader ska ju den andra föräldern som bekant också bidra med och när så inte sker träder ju försäkringskassan in.

Ska sen båda föräldrarna ha avdraget, eller bara den som barnen huvudsakligen bor hos medan den andre både måste hålla med extra rum för helgbesök, betala underhåll och straffas med högre skatt (låter som en variant på Gudrun Schymans mansskatt)? Och vad gör man vid delad vårdnad?

Nej, lägg förslaget där det hör hemma - i papperskorgen. Detta och många andra kreativa utspel är helt enkelt uttryck för att den offentliga sektorns anspråk på våra inkomster är för stor. Därför borde moderata politiker fokusera på hur det totala skattetrycket ska sänkas istället för att skapa en djungel av undantag och specialregler som till slut blir omöjliga att överblicka, riskerar att skapa nya orättvisor och bara blir en jordmån för avancerad skatteplanering.

Källor: DN SvD SvD2

Read more...

2008-06-27

Spricka inom kd?

I en insändare i Lidingö Tidning kritiserar kristdemokraterna (och samboparet) Erik Sjöstedt och Jessica Nyberg Christer Westermark för hans synpunkter på tandvårdsreformen.

Vad som inte framgår insändaren är att även Westermark är kristdemokrat med politiska uppdrag i kommunen. Är detta ett medvetet val av Sjöstedt och Nyberg?

Westermark har för övrigt själv skrivit ett antal andra insändare som vad jag förstår inte helt är i linje med partikamraternas åsikter. Är det månne en spricka bland Lidingös kristdemokrater som kan skönjas eller handlar det enbart om en enskild representant som går sin egen väg?

Read more...

2008-06-26

Svorna fiender blir vänner

Efter en av de smutsigaste primärvalskampanjerna i modern amerikansk historia har nu Hillary Clinton och Barack Obama slutit fred. Men inte nog med det, Hillary Clinton kommer aktivt att kampanja för Obama, den man vars kompetens, erfarenhet och ledarskapsförmåga hon ifrågasatt i flera månaders tid.

Att Barack Obama vill ha Clintons stöd är förståeligt. Hennes supportrar skulle annars mycket väl kunna rösta på McCain i höstens val eller avstå helt och hållet från att gå till valurnorna.

Men vad vinner fru Clinton själv på denna omvändelse? En vinst för Obama gör det osannolikt att hon skulle kunna kandidera igen för egen del förrän 2016. Svaret är pengar! Obama går nämligen in och täcker 10 miljoner dollar av hennes kampanjskuld...

Källor: Aftonbladet DN SvD

Read more...

Leva som man lär

Bara för att man är politiker är man inte utan fel och brister, men ett rimligt krav väljarna kan ställa på en är att man någorlunda lever som man lär. Man kan inte gärna ha en offentlig moral som politiker och en annan privat om man vill behålla människors förtroende.

Laila Freivalds uppdrag som justitieminister fick ett abrubt slut sedan det visat sig att hon som statsråd aktivt arbetat för att försvåra bostadsrättsombildningar för att sedan köpa loss sin egen lägenhet när möjligheten uppstod. En möjlighet som dessutom inte bara råkade uppstå utan som hon och hennes man aktivt bidrog till att skapa.

Nu är den tidigare kommunisten, sedermera socialdemokratiska statsrådet och numera riksdagsledamoten Ylva Johansson ute i blåsväder efter att ha gjort avdrag för hushållsnära tjänster, en reform hon både röstat och agiterat emot.

Men inte nog med att Ylva Johansson inte själv drar sig för att utnyttja något som hon tidigare föraktfullt kallat "pigavdrag", hon får dessutom stöd av sin forne kollega, f d vice statsminister Margareta Winberg som har mage att säga att ”man lever som man lär till dess att tiderna förändras”.

"Hyckleri", säger statsministern. Jag är beredd att hålla med.

Källor: SvD SvD2 SvD3 SvD4 Aftonbladet DN

Read more...

2008-06-25

Mats Odell har förstått

Det var ett efterlängtad besked från Mats Odell som ger sitt stöd för att värnskatten måste avskaffas. I sin roll som finansmarknadsminister ser han tydligt en av de negativa effekterna med denna straffskatt på utbildning, nämligen att hälften av Handelshögskolans elever beger sig av utomlands efter examen.

Nu gäller det bara att han kan övertyga sina statsrådskollegor om att omsätta detta i praktisk regeringspolitik.

Problemet gäller naturligtvis inte bara ekonomer från Handels utan även ingenjörer, läkare, sjuksköterskor och många andra med kvalificerad utbildning och alternativa arbetsmarknader. Om Sverige ska behålla sin konkurrenskraft har vi helt enkelt inte råd med att alltför många av våra bästa krafter ser sig om efter en framtid utanför landets gränser.

Regeringen gjorde helt rätt som prioriterade jobbskatteavdraget för att minska skattebördan för låg- och medelinkomsttagare och få fler människor i arbete. Men när detta nu är gjort är det hög tid att avskaffa denna "tillfälliga" skatt som i vart fall vi moderater varit emot ända sedan den infördes

Källor: DN E24

Read more...

S-styre ökade klyftorna

En rapport från Arbetarrörelsens ekonomiska råd visar att klyftorna ökade under socialdemokraternas regeringstid, 1995-2006.

Nu vill Mona Sahlin gå till val 2010 på att minska inkomstskillnaderna. Med vilken trovärdighet då kan man undra?

Istället kanske hon skulle ta lärdom av Alliansregeringen som i konkret politik visat hur man får över 160 000 personer från utanförskap till egen försörjning.

Källor: Politikerbloggen DN DN2 DN3

Read more...

2008-06-24

Winberg (s) bjuder in till spelsamtal

I ett aktiebolag är det normalt VD som företräder bolaget utåt, men det tycks inte längre gälla i statliga Svenska Spel.

Där bjuder istället den tidigare riksdagsledamoten, vice statsministern, ambassadören och numera styrelseordförande i Svenska Spel, Margareta Winberg (s) genom glassiga reklamutskick in till "samtal som sätter spelet i centrum" på en restaurang i Stockholm.

Varför jag som ordförande i kommunstyrelsen på Lidingö utan något som helst ansvar för spelpolitik eller -verksamhet anses som en intressant samtalspartner kan man ju undra. Fast det är klart, spelpolitik är storpolitik och då gäller det att försöka vinna alla som kan tänkas ha ett inflytande i partierna över den framtida utvecklingen.

Men jag är ledsen, Margareta Winberg, jag har varken tid eller intresse att diskutera spelpolitik med Svenska Spel. Min enkla syn är nämligen den att staten borde avskaffa spelmonopolet, sälja Svenska Spel och istället fokusera på att reglera marknaden så att inga avarter uppstår och spelmissbruk minimeras.

Att avskaffa spelmonopolet har moderaterna inskrivet i sitt partiprogram sedan länge. Varför regeringen inte vill fullfölja detta utan istället tillsätter en karriärsosse som ordförande är svårt att förstå.

Read more...

2008-06-22

En enig ledarkår kanske inte har helt fel ändå

Det är alltid lätt att sitta på åskådarplats och ha synpunkter på hur matchen borde spelas. det gäller i fotbolls-EM likväl som i politiken. I synnerhet proffstyckare vet alltid när spelaren borde passa eller skjuta.

På samma sätt tror sig landets ledarskribenter alltid bättre än regeringen veta hur landet borde styras. Därför bör varje statsminister ta det som skrivs med en stor nypa salt och det gör också Fredrik Reinfeldt.

Men frågan är om det inte är hög tid för Alliansregeringen att börja fundera på hur man ska vinna tillbaka de väljare som försvunnit sedan valet och som kommer att behövas om det ska bli fyra år till efter 2010. En i det närmaste enig borgerlig ledarkår kanske inte har helt fel ändå.

Som statsvetaren Sören Holmberg har konstaterat vann Alliansen tack vare en högervåg 2006. Det bör man ha med sig när man bestämmer vilka politiska prioriteringar man ska göra framöver.

Införande av trängselskatt, oviljan att avskaffa värnskatten eller se över arbetsrätten, hanteringen av försvarsfrågan och nu senast FRA-lagen ger varken några nya sympatisörer eller jubel bland kärnväljarna.

Samtidigt ska sägas att regeringen också har fattat många kloka beslut som jobbskatteavdraget vilket tillsammans med förändringar i ersättningssystemen har bidragit till att över 160 000 svenskar gått från utanförskap till egen försörjning. Men har detta rönt positiv medial uppmärksamhet? Dessvärre inte i någon större utsträckning.

Än värre är det med försvarsfrågan där en i och för sig klok politik, anpassad till dagens hotbild, fått mången moderat kärnväljare att protestera högljutt därför att regeringen inte förmått att kommunicera varför man gör förändringarna och att försvarets akuta budgetunderskott inte har något att göra med kommande besparingar på materialanslagen.

Eller ta fastighetsskatten, tillsammans med jobbpolitiken en riktig vinnarfråga i valet, men som hanterades så taffligt av regeringen att den nu snarast blivit en belastning.

Och FRA-lagen som regeringen ärvde efter Tomas Bodström där socialdemokraterna genom sitt taktiska agerande sett till att Alliansen ensamt får stå till svars för en lag som de själva också vill ha.

Häri ligger nog en stor del av moderaternas och Alliansens problem. En bristande förmåga att kommunicera en vision av det framtida Sverige till väljarna, försvara den genomförda politiken och marknadsföra Alliansen som det självklara politiska alternativet. Och då har ändå moderaternas kommunikationschef upphöjts till partisekreterare

Alliansen gick framgångsrikt till val på en bättre jobbpolitik än socialdemokraterna, men det kommer inte att räcka 2010. Inte heller vinner man val enbart på att försöka följa opinionen. Man måste också ha vilja och förmåga att leda den.

Källa: SvD

Read more...

Tragiken i Zimbabwe

Än en gång tycks Robert Mugabe sitta kvar. Tack vare valfusk, hot, våld och terror har han nu fått utmanaren, Morgan Tsvangirai, (som lär ha fått flest röster i den första omgången) att meddela att han drar sig ur.

Grannstaternas och då särskilt den lokala stormakten, Sydafrikas, passivitet gentemot Mugabes terrorregim har starkt bidragit till att det en gång så blomstrande landet nu står på ruinens brant. Men även FN och omvärlden borde ha agerat för länge sen.

Tragiken är sedan länge ett faktum. Frågan är hur länge det kommer att få fortgå eller det finns något hopp om demokrati för det land som en gång betecknades som Afrikas kornbod?

Källor: Aftonbladet SvD DN DN2

Read more...

2008-06-20

Vad ska man med belgiska banker till?

Igår när jag skulle åka hem från det senaste mötet med Regionkommittén tänkte jag att jag skulle spara lite pengar. Bussbiljetten mellan Bryssel och flygplatsen kostar nämligen 4 Euro, men man kan köpa ett häfte med tio enkelbiljetter för 21 Euro.

En ganska bra deal alltså - om man nu bara kan få tag i tillräckligt många mynt till automaten där häftet säljs.

Således gick jag in på en av bankerna i närheten. Säkerheten var hög. Ytterdörren öppnades innefrån av en banktjänsteman och innan man kom in i banklokalen måste ytterdörren stängas innan nästa dörr kunde öppnas. Likadant när man skulle gå ut. En effektiv sluss som skydd mot rånare.

Ett inte orealistiskt antagande alltså att man hade en hel del kontanter där. Men kunde man växla en 20 Eurosedel till mynt? Nej blev det kort men bryska svaret. Gå till bensinstationen sa banktjänstemannen.

Men någon bensinstation fanns inte i närheten så jag prövade nästa bank som låg strax bredvid. Inte samma säkerhet, men lång väntan innan det blev min tur. Damen före glömde sitt kreditkort på disken, så jag sa till henne. Hon tackade och jag fick en uppskattande blick av nästa banktjänsteman för min vänlighet.

Nu var det min tur, så jag tog upp sedeln och frågade om jag fick växla den.

"Har du konto i banken?" frågade han.

"Nej!" svarade jag.

"Då kan jag inte hjälpa dig. Pröva någon av restaurangerna istället."

Tiden medgav dock ingen mer jakt på växelpengar, så jag fick lomma iväg till bussen och köpa en biljett för 4 Euro istället samtidigt som jag stilla undrade vad man har banker till om man inte kan växla pengar där...

Read more...

2008-06-19

Vadå "tvingas se över"

I en stor artikel går Svenska Dagbladet åter till angrepp mot Vårdval Stockholm. I likhet med tidigare artiklar tar man tydligt parti mot reformen (till skillnad mot DN som hela tiden har belyst båda sidors syn).

Bl a skriver man i artikeln att tidningen "har visat att Vårdval Stockholm lett till ökade klyftor i vården". Ett socialdemokratiskt oppositionsråd hade inte kunnat uttrycka det bättre. Problemet är bara att det inte är sant, tvärtom så ger Vårdval Stockholm i betydligt högre grad samma resurser till alla vårdtagare.

Som exempel tar man norra Botkyrka där ersättningen sägs ha minskat med 30 %. Men är det nödvändigtvis fel eller kan det ha varit så att man där har haft en massa budgetmedel men inte så mycket patienter medan andra vårdcentraler har haft mer patienter men mindre pengar? Denna självklara frågeställning hoppar SvD helt över.

Istället skriver man att "Politiker tvingas se över vårdvalet". Vad det i själva verket handlar om är att man från början har varit klar över att man troligen kommer att behöva justera ersättningsnivåerna. Eftersom man övergår till ett helt nytt finansieringssystem vore det osannolikt om alla parametrar blev rätt från början.

Däremot är det helt klart att en peng som följer patienten är mer rättvis än det gamla budgetsystemet och dessutom flyttar det makten från politiker till medborgare. När Vårdval Stockholm har finjusterats kanske även Svenska Dagbladet (oberoende moderat) inser det.

Read more...

2008-06-18

Kan man lita på IPCC 2?

Så fort någon forskare eller debattör ifrågasätter slutsatsen att människans utsläpp av koldioxid brukar man med emfas hävda att 2500 forskare står bakom detta (och att enigheten i sig är ett bevis på att slutsatsen är riktig).

Nu visar det sig att det i själva verket bara var 62 forskare som granskat avsnittet om människan var skyldig till klimatförändringarna. De flesta ansåg att så inte var fallet. Kvar var 5 forskare som ansåg att människan påverkat klimatet.

Nu är inte forskning en demokratisk process där man röstar om resultatet, men när ett av de bärande argumenten för slutsatsen är den totala enigheten i forskarkåren visar sig inte vara sann blir man ju minst sagt konfunderad.

Kan man verkligen lita på IPCC?

Read more...

Kan man lita på IPCC?

IPCCs forskare har efter beslut i domstol i såväl Storbrittanien som USA tvingats lämna ut information om vilka mätstationer som använts för att mäta den globala temperaturen.

Det visar sig att de flesta mätstationer ligger i stadsområden, s k urbana stationer där den lokala temperaturen har stigit i takt med urbaniseringen. Värme från byggnader, trafik och hårdgjorda ytor har en klar inverkan på den lokala temperaturen, men säger ingenting om en eventuell global uppvärmning.

Som jämförelse visar de mätningar som sker från sateliter (vilka skannar hela jordytan över land och hav) att det inte skett någon global uppvärmning sedan 1998 trots stora utsläpp av CO2 under tiden.

Kan man lita på IPCC?

Read more...

2008-06-16

Spricka i socialdemokraterna

Kvällens första valfrihetsdebatt handlade om äldreomsorgen. Socialdemokraterna hade yrkat avslag i kommunstyrelsen, men när socialdemokraternas representant, Mikael Rogler, tog till orda på kvällens fullmäktigesammanträde valde han att ställa sig bakom majoritetens förslag.

Lite senare gick det socialdemokratiska oppositionsrådet, Mårten Dahlberg, upp och vidhöll sitt avslagsyrkande från kommunstyrelsen.

Vid den efterföljande voteringen visade det sig att tre socialdemokrater röstade med majoriteten medan fyra stycken yrkade avslag. En tydlig spricka alltså inom socialdemokratin rörande en oerhört viktig valfrihetsfråga.

Read more...

Beklämmande debatt om Elfviks ridskola

Självklart ska oppositionen få opponera, granska och ifrågasätta majoritetens beslut, men det är en fördel om det sker med omdöme.

Dessvärre var lidingöpartiets Evelyn Lewandrowskis interpellation om ridverksamheten på Elfvik allt annat än omdömesgill. Genom sitt sätt att ställa frågan och än mer som debatten kom att utvecklas blev flera icke-närvarande parter uthängda i offentligheten.

Det borde Evelyn Lewandrowskis ha tänkt på innan hon ställde interpellationen liksom vissa ledamöter innan de yttrade sig i debatten.

Read more...

Generationsskifte i folkpartiet

Efter nära sex års samarbete i koalitionen väljer Jan Weissenrieder att lämna kommunalpolitiken och rollen som vice ordförande i kommunstyrelsen i höst.

Det är inte utan att jag kommer att sakna den nära nog dagliga kontakten vi har haft. Samarbetet i koalitionen har gått över all förväntan och det är till mycket stor del Jans förtjänst. Tillsammans har vi alltid lyckats hitta bra gemensamma lösningar på svåra problem, även i frågor där partierna har haft olika ingångar från början.

För att det ska vara möjligt krävs klokhet, kompromissvilja och prestigelöshet. Alla dessa egenskaper besitter Jan (och många fler därtill).

När Jan nu med ålderns rätt vill få mer tid för hustrun, sommarstugan och barnen i USA respektive Belgien är det honom väl unnt.

Han efterträds av Minna Klintz som endast 27 år gammal blev ordförande i socialnämnden 2003, ett uppdrag hon har skött med bravur.

Folkpartiet såg uppenbarligen tidigt vilket framtidslöfte Minna var och själv kan jag konstatera så rätt jag hade när jag på en julmiddag för ett och ett halvt år sedan sa till just Minna att "en dag kommer du att efterträda Jan".

Så blev det nu och jag ser verkligen fram emot att få arbeta ihop med Minna och fortsätta utveckla Lidingö i en positiv riktning.

Read more...

Om det hade varit kvinnor istället...

Örnsköldsviks kultur- och fritidsförvaltning har skickat ut en sommarhälsning till 150 anställda. Inget konstigt med det om det inte vore för bilden med en naken Jesus som blir döpt av en annan man.

Intendent Ulf Edberg försvarar tilltaget med att det är "en fantastisk bild" som han hoppas ska leda till en mer tolerant stad. Själv kan jag inte låta bli att fundera på hur länge han hade haft jobbet kvar om bilden hade bestått av två kvinnor istället...

Källa: Aftonbladet

Read more...

2008-06-14

Bättre journalistik kan ersätta presstödet

Vilken utomstående VD hade fått en dryg halvsida på en av Sveriges största tidningar för att på redaktionell plats kräva statliga bidrag till sitt eget företag?

Sannolikt ingen. Men när det gäller sin egen VD tvekar tidligen inte Svenska Dagbladets chefredaktör att låta honom göra just detta på Brännpunkt.

Raoul Grünthal skriver i egen sak i syfte att få regering och riksdag att fortsätta subventionera företagets egen högst kommersiella verksamhet. Den frågan läsarna istället bör ställa sig är varför svenska skattebetalare ska betala 65 miljoner kronor till norska aktieägare i en koncern som gick med 177 miljoner kronor i vinst förra året?

Konkurrenten Bonnier kallar han en internationell megakoncern, men vad är då SvD:s egen Schibstedt?

Han kommer också med det "sensationella" påståendet att Bonniers strävar efter monopol. Såklart de gör, vilken företagare skulle inte vilja vara ensam på marknaden? Kan Grünthal ärligt säga att han inte skulle vilja se Svenska Dagbladet som enda morgontidning om möjligheten gavs?

Men i en fungerande marknadsekonomi finns det andra krafter som förhindrar att monopol normalt uppstår. Men en fördel är om aktörerna på marknaden agerar på lika villkor och inte som nu en av sex dagliga tidningar i Stockholm har mångmiljonbidrag från staten.

Svenska Dagbladets största problem är att produkten tyvärr har blivit sämre. Det är ett betydligt större hot mot tidningens framtid än presstödets vara eller inte vara. Istället för att stirra sig blind på statliga företag borde man ta efter Schibstedt-kollegan Aftonbladets ambition.

Efter att i decennier varit andratidning är man sen flera år numera marknadsledare. För detta krävdes inget presstöd, bara en riktigt ambitiös journalistisk satsning. Det borde Svenska Dagbladet också pröva.

Read more...

2008-06-12

Varför hamnar Södertälje i botten?

Idag presenterade tidningen Fokus sin årliga ranking över hur bra det är att bo i Sveriges olika kommuner. Årets lista toppas av Danderyd följt av de två föregående årens segrare, Lund och Lomma - alla tre moderatledda kommuner.

Lidingö kom i år på sjätte plats, näst bäst i Stockholms län.

Sist på listan fanns, liksom förra året, Ljusnarsberg. Socialdemokratiskt styrd liksom näst jumbon Haparanda och nästnäst jumbon, Södertälje.

Som alla rankinglistor ska man ta även denna med en nypa salt, men Fokus jämförelse är bredare och mer heltäckande än de flesta andra och därför särskilt intressant att studera.

Att just Södertälje kommer så långt ner på listan är förvånande. Liksom Lidingö och Danderyd befinner sig Södertälje i Sveriges mest dynamiska region. Därtill har man ett eget starkt näringsliv med bl a Scania och AstraZeneca.

Om jag var Anders Lago skulle jag därför fundera ordentligt på hur skillnaden kan vara så stor mellan att bo i Södertälje och Lidingö eller Danderyd. Kan det möjligen bero på den förda politiken...?

Read more...

"Arbetslöse" Danielsson

Göran Perssons högra hand, den avsuttne statssekreteraren Lars Danielsson brukar då och då vara föremål för ett och annat snyftreportage i media.

Själv beskriver han sig som "arbetslös" och hävdar att han inte får några arbetsuppgifter på UD. Men när Politikerbloggen granskar saken finner man att han genomfört ett stort antal resor i tjänsten, såväl utomlands som inom riket.

För UD:s räkning har han bland fört samtal med FN, Världsbanken och EU-kommissionen samt rest till Storbritannien, Italien och Etiopien.

Det kanske inte är lika spännande och prestigefyllt som att vara Sveriges ambassadör vid EU eller i Paris, men att som Danielsson kalla sig "arbetslös" med den sortens uppdrag och därtill med en lön på 63 500:-/månad är ett hån mot alla dem som faktiskt saknar ett riktigt arbete att gå till.

Read more...

2008-06-10

Förskolan ersätts för ökade lokalkostnader

I veckans nummer av gratistidningen Mitt i Lidingö är huvudrubriken att förskolans lokaler blivit 50 % dyrare på tre år. Sen jämför man det med förskolepengen som sägs ha ökat med 2-5 %/år.

I artikeln uttalar sig Charlotta Huldt-Ramberg, som tillsammans med sin man är intiativtagare till uppropet, med anklagelser om "dimråder, ohederlighet och orättvisa".

Det låter naturligtvis illavarslande, men för att läsaren ska kunna bedöma trovärdigheten i dessa anklagelser hade det varit bra om det i tidningen framkommit att Huldt-Ramberg även är en av socialdemokraternas två representanter i utbildningsnämnden som just ansvarar för förskolan på Lidingö.

I realiteten är inte heller situationen så besvärlig som procentsatserna vid en första anblick kan antyda. Tvärtom, för att möta den ökade hyreshöjningen har vi nämligen höjt förskolepengen extra mycket under de här åren, vilket tydligt framgår om man jämför kronor och ören istället för procentsatser.

Således ligger hyresökningen på 5 860:- mellan 2005 och 2008 medan förskolepengen motsvarande tid ökade med 15 375:- för barn mellan 1-3 år och med 8 660:- för barn mellan 3-5 år (skillnaden beror på att vi samtidigt valt att vikta om ersättningsnivåerna för att dessa bättre stämma överens med den reella kostnaden för respektive åldergrupp).

Varför har då lokalkostnaderna ökat så mycket? Jo det beror framförallt på att vi under de här åren byggt ut förskolan med ca 600 platser, motsvarande en ökning av antalet barn med 25 %. Det har inte varit möjligt att göra i befintliga lokaler utan vi har både byggt om gamla skollokaler och byggt helt nya lokaler åt förskolan.

Nya och ombyggda lokaler är dessvärre mycket dyrare än gamla och därför stiger den genomsnittliga hyreskostnaden. Därtill har vi under några år ökat på fastighetsunderhållet (gäller hela fastighetsbeståndet, inte bara förskolan), vilket också påverkar hyresnivåerna.

Kostnaderna motsvaras alltså av bättre lokaler och lokaler för fler barn, något som sannolikt alla barnföräldrar är glada över.

Till saken hör att den hyra som tas ut är en långsiktig självkostnadshyra. Den kommunala fastighetsförvaltningen har inget avkastningskrav och eventuella under- eller överskott för enskilda år balanseras över till nästkommande år.

I slutändan är det skattebetalarna som får stå för notan, men vi arbetar efter den principen att varje verksamhet ska bära sina egna kostnader så att dessa synliggörs och att prioriteringar sker på korrekt beslutsunderlag. Sen ser vi till att budget- och pengnivåer är tillräckligt höga för att kunna upprätthålla rätt kvalitet. Att som Huldt-Ramberg föreslå att hyran ska halveras innebär ju inte att kostnaden försvinner, den bara döljs och måste bokföras på ett annat konto.

Read more...

2008-06-09

Friidrotten kan vara kvar på Vallen

Egentligen skulle jag ha skrivit detta inlägg redan förra veckan, men det har varit så mycket att göra att jag helt enkelt inte har hunnit blogga i den utsträckning jag skulle vilja.

Efter ett möte med Riksidrottsförbundet nyligen blev det klart att tidigast i augusti kan de ta ett beslut om att bygga en ny friidrottsanläggning på Bosön. Förseningen beror på att projektet beräknas bli betydligt dyrare än budgeterat och att man ännu inte har löst finansieringen av de ca 8 miljoner kronor som saknas.

Risken finns också att Bosön inte kan fullfölja sina planer om de inte löser finansieringen, men jag är optimist och tror att satsningen i slutändan blir av.

Förseningen innebär dock att en ny anläggning inte kan stå klar förrän tidigast hösten 2009 och först då skulle vi kunna påbörja en ombyggnation av Vallen för att möjliggöra en utvidgning av fotbollen och tennisen samt en ny mindre friidrottsanläggning. Nya tennisbanor och en ny konstgräsplan skulle därmed i bästa fall bli klara någon gång under 2010.

Framförallt IFK Lidingö Fotboll är bekymrade över detta. Det är en stor och expanderande förening som behöver utrymme att utvecklas. Den nuvarande konstgräsplanen har blivit en stor succé och klubben vill bl a kunna ersätta den dåliga planen vid Bodals bollhall där många ungdomslag idag spelar sina matcher.

Även om IFK Lidingö Fotboll helst vill kunna samla verksamheten på Vallen prioriterar man att få en konstgräsplan så snabbt som möjligt och därför har vi tillsammans kommit överens om att flytta konstgrässatsningen till Brevik istället.

På lite sikt finns också möjlighet att expandera Vallen söderut och där anlägga en 7-mannaplan med konstgräs.

För Lidingö Tennisklubb innebär det nya förslaget att grusbanorna istället läggs strax utanför Vallens nuvarande område. Det kräver en detaljplaneändring som dessvärre tar lite tid, men i förhållande till förseningen på Bosön blir det förhoppningsvis ingen större skillnad.

Både IFK Lidingö Fotboll och Lidingö Tennisklubb har varit mycket konstruktiva i att försöka hitta en bra lösning för alla inblandade idrotter och inte enbart se till sin egen verksamhets önskemål.

Som en konsekvens av detta får friidrottsanläggningen på Vallen vara kvar och IFK Lidingö Friidrott kan fortsätta att träna där som tidigare.

IFK Lidingö Friidrotts representanter uttalar sig inte oväntat positivt till detta, men Curt Högbergs uttalande på Lidingösidan att "Däremot känns det konstigt att kommunen envisas med att vilja investera pengar i Bosö-projektet som inte är det bästa för den lokala friidrotten, och mot föreningens vilja." är fullständigt obegripligt.

På vilket sätt kan det vara en nackdel för den lokala friidrotten om den, vid sidan om Vallen, dessutom får en ny modern anläggning på Bosön att träna på? Talar verkligen Curt Högberg för alla de friidrottare som redan idag tränar på Bosön?

Jag är fullständigt övertygad om att en gemensam satsning på Bosön är bra, inte bara för friidrotten som får en ny arena att träna och tävla på, utan även för idrottslivet på Lidingö i övrigt. Ett nära samarbete mellan staden och Riksidrottsförbundet kan bara var till fördel för Lidingös alla idrottsutövare.

Read more...

2008-06-02

Bortklippt ur Rapport

För några veckor sedan blev jag intervjuad av en reporter från Rapport. Anledningen var ett utspel från miljöpartiets representant i LSS-kommittén (där även jag är ledamot) om att sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga inte skulle leda till några nya jobb bland personliga assistenter utan enbart leda till högre vinster för de företag som tillhandahåller dessa tjänster.

Samma dag som intervjun ägde rum hade vi fått information från sekreteriatet om sänkningen, men inte på något sätt tagit ställning för hur detta skulle påverka ersättningsnivåerna. Rent principiellt skulle man kunna tänka sig att inte göra något alls, att sänka schablonen generellt eller att ha olika ersättningsnivåer beroende på vem som anställs.

Alla varianter har sina för- och nackdelar. Att låta ersättningen vara oförändrad skulle sannolikt öka vinstmarginalen för vissa företag, men också skapa utrymme för andra kostnader. Sen får man inte glömma att många personliga assistenter är anställda direkt av de funktionshindrade vilka därmed kan köpa fler timmar för pengarna. Det kan även komma att påverka lönenivån i en för de anställda positiv riktning.

Sänker man den generella schablonen tar man bort den kollektiva fördel som branschen skulle uppnå, men det kan å andra sidan slå väldigt snett för enskilda företag beroende på de anställdas ålder. Har man istället skilda ersättningsnivåer kan man eliminera det problemet, men det kan bli administrativt kostsamt.

I kommittén kände vi alla, utom uppenbarligen miljöpartiets representant, att detta behövde vi nog fundera lite på. Han tog istället kontakt med Rapport för ett eget litet utspel.

När reportern sen kontaktade mig för en kommentar sa jag precis som det var. Vi hade precis fått information, det finns olika för- och nackdelar, men vi har inte på något sätt bestämt oss. Jag sa också att jag tyckte det var olämpligt att som miljöpartiet göra ett utspel innan det ens fanns ett konkret politiskt förslag.

Hur som helst, inslaget sändes inte förrän nu, flera veckor efter utspelet och då väljer Rapport att enbart låta miljöpartiet komma till tals. Intervjun med mig var helt bortklippt och miljöpartisten får oemotsagd påstå att förslaget får vissa konsekvenser fast vi inte ens har behandlat frågan.

Read more...

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP