2008-11-15

"För de som betalar mest"

Rubriken i Svenska Dagbladet visar tydligt vilket förhållningssätt tidningen har till centerpartiets förslag om att avskaffa värnskatten; "för de som tjänar mest".

Det ger direkt associationer till orättvisa och antyder att de som skulle komma ifråga inte behöver eller förtjänar en skattesänkning. Men varför skriver man inte istället att "centern vill sänka skatten för de som betalar mest", för det är ju faktiskt det frågan borde gälla.

Dagens skattesystem med sin förhållandevis starka progressivitet är inte rättvis. Var tog den gamla parollen "hälften kvar" som t o m socialdemokraterna accepterade i samband med skatteuppgörelsen i början av 80-talet? Idag tycks inte ens den moderata partiledningen vilja värna den principen trots partistämmobeslut så sent som för ett år sedan.

Är det inte dags att ändra synsätt, att människors inkomster i första hand är deras egna och att vi alla bör bidra med en lika stor andel av våra inkomster till våra gemensamma välfärdstjänster.

Att avskaffa värnskattren är ett första steg som regeringen borde ta så snart som möjligt. På sikt bör man även överväga centerpartiets förslag om platt skatt kombinerat med ett rejält grundavdrag.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP