2009-02-20

Svar på tal

Så här mitt i den mycket omskrivna Pirate Bay rättegången ger Per Strömbäck från dataspelsbranschen den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid svar på tal.

Karl Sigfrid är dessvärre mycket naiv som inte inser att illegal nedladdning negativt påverkar såväl musik- som film och IT-industrin. Även de som skapar vill nämligen ha betalt för sitt arbete.

Att skylla på att musik- och filmbolagen är giriga håller inte. Det är bara en dålig ursäkt för att man är för snål för att göra rätt för sig. Tycker man att en skiva, en fil eller ett proram är för dyrt är edet ingen som tvingar en att köpa den, men det ger en inte rätt att bara ta vad man vill ha.

Inte heller är det ett moraliskt hållbart argument att hänvisa till teknikutvecklingen. Att snatta i en butik är inte särskilt svårt, men de flesta av oss gör inte det för att man vet att det är i grunden fel. Att ladda ner illegalt är också lätt, men lika fel det.

Läs även: Dick Erixon

7 kommentar(er):

Klas 21 februari 2009 kl. 08:26  

Helt klart skall man betala för sig. Något som jag tror de flesta vuxna vill göra.

Statistik visar ju också på att både dataspelsbranschen och andra kulturbranscher går väldigt bra TROTS illegal nedladdning.

Varöfr går man då på problemet på det sätt man gör -genom att alienera och demonisera sina fans ochanvändare !?!?

Det är ju här det största kritiken ligger: Skapa bättre modeller för att få inte mer pengar av den växande kulturkonsumtionen istället !

Några kommer förstås alltid välja gratisalternaiten, trots att det kana vara sämre kvalitet, mer krångel osv - men det var rätt många som kopierade LP/CD-skivor till blandband öfr 20 år sen också - inget som branshen skrek så himla högt om - istället försökte man sälja musiken på olika sätt till dom som faktiskt gjorde rätt för sig.

"skall det vara så jäkla krångligt att betala för sig" JA jag fattar inte att det skall vara det !?!?
Och om man väl hittar det man är ute efter, och lyckas hittat det så man kan få del av det i sitt land, då skall man betala på ett visst sätt, få ett visst format- kanske skyddat så det inte funkar i sin mp2-spelare osv osv !

Och vad gäller dataspel så går som sagt branschen otorligt bra - man skall inte inbilla sig att de där
"70%-kopiorna" automatiskt kan omvandlas till inkomster. Snarare handlar det om att tappa de procenten vid mer jakt på dom som kopierar. Kanske kan man få in 10% till - eller så tappar man 10% av de som faktiskt betalar för att man behandlar sina användare illa eller försvårar för laglig konsumtion. . .

/K

Klas 21 februari 2009 kl. 08:27  

mp3 spelare skulle det ju vara ovan )
/K

Staffan Strömbäck 21 februari 2009 kl. 16:31  

Paul, du skräder verkligen inte orden: "Karl Sigfrid är dessvärre mycket naiv som inte inser att illegal nedladdning negativt påverkar såväl musik- som film och IT-industrin."

Det finns ju rätt så många media- och IT-forskare som anser att illegal nedladdning INTE har en negativ påverkan på media och IT-industrin.

Är dessa forskare, enligt din uppfattning, också naiva?

Mary X Jensen 21 februari 2009 kl. 17:25  

Jag tror inte att Karl Sigfrid är naiv alls, det är bara det att hela frågan beskrivs utifrån olika världsbilder. Den svart/vita, av/på, ja/nej...

Detta är en komplicerad fråga och det är rent märkligt att skivindustrin så hårt håller i sina gamla affärsmodeller och sitt regionstänkande. Det är också märkligt men väl så typiskt att det gamla håller fast vid det gamla utan att tänka ett setg längre.

Vill påpeka att jag självklart tycker att artister ska ha betalt för sitt arbete - men förutsättnignarna har förändrats och det behöver kanske inte ske på samma sätt som tidigare.

Fildelning är en del av internet och mycket av de fildelning som sker är legal, man ska inte glömma det.

Allt om Alliansen 21 februari 2009 kl. 19:52  

Denna frågeställning kring rättegången mot The Pirate Bay har ingen pirat eller IPRED-motsåndare lyckats ge ett trovärdigt svar på:

Om din arbetsgivare klonade dig och satte klonen till att göra dina arbetsuppgifter gratis vilket slutligen resulterar i att du får sparken pga arbetsbrist - skulle du inte stämma din arbetsgivare och kräva ersättning då? Skulle du inte vilja att din arbetsgivare fick något slags straff för det de gjort?

Jag tror inte att Karl Sigfrid kan det heller.

Kris 21 februari 2009 kl. 21:26  

Olah: Det händer (och har hänt) i tillverkningsindustrin precis hela tiden. Automatisering, effektivisering etc. gör att folk förlorar jobbet stup i kvarten. Det finns säkert de som stämmer sina forna arbetsgivare också.

De vinner knappast.

Klas 21 februari 2009 kl. 21:56  

@Olah Fortsätting på Kris:
Och frågan är om det mest konstruktiva sättet att bemöta denna utveckling är att stämma sin arbetsgivare ? Eller om man skall vidareutbilda sig och ta hand om maskinerna som ersatte en istället och försöka hitta sätt att få in pengar med den nya tekniken?

Men det är inte riktigt debatten handlar om heller.
ALLA kommer inte börja ladda ned hejvilt bara för att man inte tillåter privata företag att gå in hos folk och beslagta datorer och sätta åt dom bara för att dom hitatt ett IP-nummer på en fildelarsajt !
Frågan är hur motiverar man så FÅ som möjligt till att ladda ned gratis, och så många som möjligt att betala för sig.

Piskan har ju visat sig hopplöst inneffektiv nu i snart 15 år (sen branschen började bli rädda för den nya tekniken) - kanske dags för ett nytt grepp där man inte utmålar sig själv som girig och oäven, samt sätter hinder i vägen för alla som går den lagliga vägen (med DRM-skydd, okompatiibla CD-skivor, uppmaningar om stoppande av piratkopiering som tar 20-30 sekunder innan man får se filmen på DVD, regionskodningar osv osv) för att motivera fler till att betala för sig ?

Om man skulle ge tre alternativ till en person som har pengar och skulel vilja se film. vilket skulle majoriteten välja
1. Gå och köpa en DVD med reklam innan filmen, upp till en minut med uppmaningar och krångel innan filmen börjar som kostar 200 kr

2. Gratis olagligt nedladdning, där man söker upp filmen på internet. Hoppas att den har en bra kvalitet med rätt språk på undertexterna, och sedan provar ett påar tre länkar innan man kan påbörja ndeladdningen som tar 1-2 h - man får då en divx fil utan reklma eller onödiga uppmaningar som kan spelas på datorn, brännas till en skiva (tar ytterligare 20-30 min) eller visas på TVn med en mediaserver/kabel osv

3. Går till en laglig nedladdningssajt där man i strukturerade menyer hittar sin film med kring info Kan välja nedladdningsformat som passar de format man kan spela upp hemma. Nedladdningen tar 20-30 minuter, och man vet att man får en högkvalitativ film med rätt språkval som är kompatibel med sin mediaspelare etc för säg 40 kr eller kanske 200kr /mån med fria nedladdningar eller säg 30st/mån eller ngt !?

4. Man struntar i det, suckar och tittar på en gammal film på TV istället.

3an finns tyvärr inte idag - enstaka försök finns men restriktionerna är oerhörda, och priset sällan lägre än en DVD -trots den besparing av kostnad som distributörer kan göra, och att antalet sålda "ex" potentiellt kan öka markant. Undra om man inte kunde tjäna massor på att introducera en 3a ?

Ja just det ja trots att tex iTunes har stora begränsningar så blev det en omedelbar succe !

Spotify rusar framåt - trots att dom har varit tvugna att ta bprt en del material pga "regionala skäl".

Youtube är otroligt populärt - frågan är hur poppis artiserna som togs bort vid årskfitet kommer bli ? Ökar dom försäljningen nu för att att dom markant har minskat sin exponering (jmf med MTV-fenomenet på 90-talet tex !?)

/K

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP