En illusion av säkerhet
Under min sommmarsemester åkte jag med familjen till USA. Rädslan för terrorangrepp är uppenbar bland många amerikaner och myndigheterna har vidtagit en rad åtgärder för att förhindra nya terrorangrepp mor världens äldsta demokrati.
Men ibland kan man fundera på om inte en del av åtgärderna mer är ett spel för galleriet, i syfte att invagga medborgarna i en (falsk?) trygghet.
Ta till exempel inpasseringskontrollen på flygplatsen där man förutom att visa upp pass och besvara ett antal frågor numera också måste fotografera ögonbotten och lämna fingeravtryck. Har man sen inte den nyaste formen av pass måste man även som svensk dessutom ansöka om visum i förväg.
Detta må ju vara ett bra sätt att stoppa kända brottslingar från att ta sig in i landet via flygplatser och hamnar, men lär knappast förhindra att en ung självmordsbombare utan känd kriminell bakgrund kommer förbi passkontrollen.
Dessutom blir det smått löjligt när alla vet att gränsen mot Mexico läcker som ett såll. Varje dag strömmar tusentals illegala invandrare över gränsen och sammanlagt räknar man med att det finns mellan 12-20 miljoner personer i USA som bor och arbetar illegalt i landet.
Även större delen av gränsen mot Kanada saknar övervakning, men möjligtvis är det något svårare för den illvillige att ta sig in i Kanada än i Mexico.
Kontrollen underlättas inte heller av att imigrations- och skattemyndigheterna knappast samarbetar. Det är enkelt att få tag på ett falskt Social Security nummer och arbeta och betala skatt som vilken amerikan som helst.
Ett annat exempel på chimär säkerhet är de flygplatskontroller vi numera utsätts för. Minsta pennkniv är strängeligen förbjuden och enbart deciliterstora förpackningar av tandkräm, rakvatten eller parfym får tas med. Men för den som har onda avsikter finns det oändligt mycket mer man kan göra vapen av. En penna kan användas som kniv, whiskeyflaskan som inhandlas på tax-free kan göras om till en Molotovcoctail, batong eller krossas till ett vasst tillhygge och gaffeln respektive kniven av metall som exempelvis Air France tillhandahåller vid måltiderna kan också bli vapen för den som så vill.
Nej, ska vi uppnå total säkerhet på flyget måste nog vi passagerare kläs av nakna och spännas fast i våra säten. Men det steget vågar nog inte EU ta...
Själv ska jag nu gå ut och köpa en ny pennkniv som ersättning för den som togs ifrån mig - nej inte på flyget, för där har jag lärt mig att de är förbjudna, utan från mitt besök på Frihetsgudinnan i New York. I landet där rätten att bära vapen är grundlagsskyddad tror någon tydligen att risken är extra stor att en turist med en nyckelringsstor pennkniv i högsta hugg ska ta gudinnan som gisslan!
2 kommentar(er):
Jag tänkte ta USA lite i försvar. Jag var också där på semestern men blev positivt överaskad över att flygsäkerhetsmyndigheternas personal överlag var trevlig och hjälpsam. Jag hade förväntat mig bistra miner a lá Friedrichstrasse i Berlin 1976.
Man behöver inte de nyaste biometriska passen för att kunna åka visumfritt till USA. Det räcker med maskinläsbart pass och sådana har utfärdats sedan 1999. Det är alltså ett ganska litet antal av vuxna svenskar som fortfarande har kvar de handskrivna passen.
Och visst är det tråkigt att man har en kontroll som kan uppfattas som oproportionerlig. Det där med knivar känns överdrivet men man vill väl sätta gränsen någonstans.
En whiskyflaska som används för att tända på i ett flygplan är givetvis en stor fara men man har ändå stora möjligheter att begränsa skadan. Inredningen i ett flygplan är ganska svårantändlig och släckutrustningen är effektiv. En mixbomb är däremot en katastrof och sådana hade ju ett antal terrorister förberett inför ett antal atlantflygningar.
Nog läcker Mexicogränsen som ett såll men USA och Kanadas gränskontroll är nog väsentligt mer kontrolltät än Schengengränsen. Inom EU verkar det just nu som att de forna östländerna har den hårdaste gränsövervakningen mot Ryssland, Vitryssland, Ukraina och alla andra grannar i forna öst.
Om jag förstår den amerikanska taktiken rätt torde det handla om att man skaffar sig underrättelseuppslag.
Hmm Paul
"något svårare för den illvillige att ta sig in i Kanada än i Mexico"
Jag visste inte att det var något problem att ta sig IN i Mexico. Utflödet är väl det svåra? LOL
Synd att du inte hade kniven med dig, då hade du kommit smidigare genom insektsdörren
Skicka en kommentar