Även ambassadörer har yttrandefrihet
I måndags publicerade Aftonbladet en artikel på kultursidan där frilansjournalisten Donald Boström anklagar staten Israel för att stjäla organ från döda palestinier.
Artikeln bygger dock helt på hörsägen och presenterar inga bevis vilket ledde till att den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, offentligt tog avstånd från artikeln.
Ambassadörens oortodoxa agerande fick då Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, att gå i taket och anklagar, ivrigt påhejad av parhästen Helle Klein, regeringen för att vilja begränsa yttrandefriheten.
Jan Helin skriver t o m ett "öppet brev" och kräver att utrikesministern ska ta avstånd från ambassadörens uttalande. När Carl Bildt så svarar med ett mycket välbalanserat inlägg på sin välbesökta blogg där han redogör för värdet av yttrande- och pressfrihet men även uttrycker förståelse för den reaktion som artikeln gett upphov till tar Helle Klein felaktigt det som intäkt för att han ger Aftonbladet rätt. Han svarar nämligen inte på Jan Helins fråga.
De som i själva verket vill begränsa yttrandefriheten är Aftonbladets två chefredaktörer. Man kan självfallet ha synpunkter på ambassadörens uttalande i sak, men att ifrågasätta hennes rätt att yttra sig är att själv förespråka censur.
Den fria och öppna debatten är inte begränsad till pressens rätt att skriva vad den vill. Även ambassadörer har yttrandefrihet.
Läs även Gunnar Hökmarks debattartikel på Newsmill.
6 kommentar(er):
Problemet är att hon inte uttalade sig som privatperson utan i sin roll som ambassadör med ett officiellt uttalande på ambassadens hemsida. Jag tror inte riktigt att det sorterar in under yttrandefrihet.
...men det sorterar in under civilkurage.
Bra gjort käre ambassadör.
ISRAEL ÄR EN TERRORSTAT! ATT MAN SKULLE VILJA GÖRA YTTERLIGARE PROFIT PÅ SINA MORD AV PALESTINIER SKULLE VÄL INTE FÖRVÅNA NÅGON???!!!
Självklart har ambassadörer yttrandefrihet, MEN på samma sätt som du publicerar dina privata åsikter i din blogg och inte på lidingö stads hemsida så får dom allt välja ett annat forum än ambassadens egen hemsida.
( Vad som står i aftonbladets artikel är en helt annan diskussion)
Daniel!
Jo, självklart handlar det om yttrandefrihet.
Om hennes arbetsgivare, dvs. UD ocg utrikesministern anser att det hon har skrivit av en sådan art att hon har förbrukat sitt förtroende i den rollen kan de naturligtvis ge henne en varning, omplacera eller säga upp henne. Det är arbetsgivarens privilegium, i synnerhet när det gäller medarbetare på högre poster.
Men det har inget med Aftonbladets försök att lägga munkavle på henne och förbjuda henne att kritisera deras artikel.
Journalister måste tåla att även andra har yttrandefrihet och att den friheten kan och bör även användas till att kritisera media.
varför judehatarna få monopol på yttrandefriheten men inte ambassadören?
Varför yttrandefriheten gällde inte mohammedkarikatyren och Lars Vilks rondellhundar?
Skicka en kommentar