2008-10-22

Ett aprilskämt?

Enligt Aftonbladet vägrar Smittskyddsinstitutet numera att hjälpa polisen med att spåra personer som misstänks för att medvetet sprida HIV. Myndighetens generaldirektör, Ragnar Norrby, anger som ett av skälen att straffsatserna är väldigt hårda.

Är detta ett aprilskämt, eller? Sen när ankom det på en generaldirektör att vägra bistå polisen med motivet att den som fälls får ett hårt straff?

Inte blir det bättre av att en av myndighetens överläkare, professor Jan Albert i princip säger att kriminaliseringen är en förlegad syn och att den som har oskyddat sex får skylla sig själv.

Det är ungefär som att säga att den som cyklar utan hjälm och blir påkörd av en rattfyllerist har sig själv att skylla och att rattfyllleri därför inte borde vara ett brott.

Att medvetet sprida en dödlig sjukdom kan inte betraktas som annat än ett synnerligen allvarligt brott. Det vore förödande om ett sådant beteende legaliserades, snarare skulle man gå andra vägen och ändra brottsrubriceringen från grov misshandel till mordförsök.

Läs även: DN

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP