Stalinistisk syn på friskolor
Det verkar som om det bedrivs en aktiv kampanj mot friskolor just nu. I olika sammanhang anklagas de för än det ena, än det andra. Och oftya finns fackliga intressen med i spelet.
I Rapports morgonsändning "avslöjas" idag att 5 av 6 friskolor går med vinst, att den sammanlagda vinsten är 500 miljoner kronor på en omsättning på 10,7 miljarder kronor och - hör och häpna - att 1 av 3 friskolor har delat ut sammanlagt 84 miljoner kronor i aktieutdelning.
I en intervju i reportaget säger Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, att detta "inte är anständigt". Uttalandet är chockerande för att komma från en av landets ledande fackliga företrädare och visar på en närmast stalinistisk syn på skolor och företagande.
För alla de lärare som arbetar i friskolor måste det väl vara bra att 5 av 6 går med vinst. Det är ju en garant för fortsatt verksamhet och därmed anställningstrygghet. Borde inte en facklig ordförande bejaka det? Jag skulle vara mer orolig för att 1 av 6 skolor inte går plus.
När det sen gäller aktieutdelning så är det väl fullständigt självklart att de som har investerat pengar i verksamheten ska ha möjlighet att få avkastning på sitt kapital. Det är egentligen inte konstigare än att de som arbetar i skolan vil ha lön för mödan.
Storleken på utdelningarna är inte heller på något sätt uppseendeväckande, snarare tämligen låga. 84 miljoner kronor av 10,7 miljarder kronor. Det motsvarar 0,78 % av omsättningen. Över 400 miljoner kronor stannar alltså kvar i företagen som kapital för framtida utveckling och expansion.
Lärarförbundet borde fokusera på att ta tillvara sina medlemmars intressen istället för att motarbeta den mångfald som både gynnar elever och lärare.
0 kommentar(er):
Skicka en kommentar