2010-06-10

Hade Tony Olsson fått sommarprata?

Att bli utsedd till sommarpratare i P1 är nog det närmaste en svensk kan komma till att bli adlad. Man kan inte ansöka om det, man blir tillfrågad. Och det är många genom åren som har väntat på att telefonen ska ringa.

Årets upplaga av Sommar saknar, då det är valår, politiker men innehåller istället en rad andra spännande personer såsom Eva Dahlgren, Rolf Ekéus, Micael Bindefeld, Ulf Malmros, och Percy Barnevik för att nämna några.

Men bland sommarpratarna finns även två personer som inte borde ha blivit tillfrågade: Anna Odell, konststudenten som fejkade en psykos och den morddömde Annika Östberg.

Anna Odell har inte precis utmärkt sig som någon framstående konstnär utan enbart nått sitt kändisskap genom att bryta mot lagen. Det kan rimligen inte vara en kvalifikation för att få sommarprata.

Men värre är faktiskt Annika Östberg. Media har under flera år framställt henne som en person vi borde tycka synd om henne, men hon deltog faktiskt aktivt i ett dubbelmord. Att hon efter 30 år släpps ut ur fängelset är en sak, men av vilken anledning ska hon av alla morddömda få en och en halv timme i nationell radio på bästa sändningstid? Vad har hon gjort för att förtjäna denna hedersutmärkelse och mediala plattform?

Beror det på att hon är kvinna eller på att de anhöriga till hennes brottsoffer befinner sig långt härifrån på andra sidan Atlanten? Jag vet inte, men Aftonbladets Karin Magnusson sätter verkligen fingret på problemet med den självklara frågan: "Skulle Tony Olsson få berätta sin historia?".

Aftonbladet Aftonbladet Ledarbloggen Martin Ezpeleta

8 kommentar(er):

Anonym,  10 juni 2010 19:42  

Anledningen till att dessa personer bereds plats i media är bara ett symptom på att dagens journalister flippat ur fullständigt och ständigt söker efter spektakulärt innehåll. Dom följer heller inte Sveriges Radios policy om objektivitet och opartiskhet. Det samma gäller ICA:s köttfärs (i SVT) där dom i "Uppdrag granskning" inför en jul ensidigt angrep ett företag och enskilda handlare när hela branschen har kört på samma sätt.

Observant Lidingöbo som handlar på ICA.

Anonym,  11 juni 2010 14:23  

Hon sitter till och med fortfarande i fängelse, skall väl inte släppas ut förrän nästa år..

Anonym,  11 juni 2010 18:01  

Beror det på att de är kvinnor, som du blir så upprörd? Det syns ju ofta i dina politiska utspel och i denna blogg hur du verkar för ett ojämställt samhälle.

Paul Lindquist 13 juni 2010 17:00  

Knappast upprörd, men jag tycker det är fel att en morddömd ska vara sommarpratare. Jag hade reagerat likadant om det varit Tony Olsson eller någon annan mördare som blivit utvald.

Att hon är kvinna och att brottet skett långt härifrån har förmodlingen haft betydelse för Sveriges Radios bedömning. Att lyfta fram detta faktum är knappast ett uttryck för att vilja ha ett ojämställt samhälle. Tvärtom är det väl rimligt att även män och kvinnor som bryter mot lagen behandlas lika, vilket faktisktg inte är fallet. 2007 gjorde nämligen åklagarmyndigheten en gran skning som visade att kvinnor får lägre straff för samma brott.

Det är lätt att anonymt komma med personangrepp, men jag har aldrig förespråkat ojämställdhet. Däremot anser jag att jämställdhet bör eftersträvas även på de områden där kvinnor har fördelar.

Någons mamma - Någons dotter 13 juni 2010 18:49  

Vari ligger likheten mellan Annika Östberg och Tony Olsson, förutom att de båda varit delaktiga i polismord?

Till vad ska våra brottslingar rehabiliteras tillbaka om inte även de efter avtjänat straff ska få samma möjligheter som oss andra att delta i samhället på samma villkor?

Varför släpper vi i så fall ut våra brottslingar om de inte ska få samma chanser till ett vanligt liv, som oss andra?

Annika Östberg har helt klart en intressant historia att berätta och i likhet med alla oss andra människor i Sverige så är hon en medborgare bland oss. Det är klart att hon ska få samma chans till att bli utvald som sommarpratare som någon annan.

Läs gärna mitt och min mors inlägg i debatten:

http://souldeep.wordpress.com/2010/06/12/spontant-gastinlagg-om-annika-ostberg-som-sommarpratare/

http://souldeep.wordpress.com/2010/06/13/oandlig-nad/

Paul Lindquist 14 juni 2010 09:10  

"Vari ligger likheten mellan Annika Östberg och Tony Olsson, förutom att de båda varit delaktiga i polismord?"

Räcker inte det? I så fall har de åtminstone ytterligare en sak gemensamt - ingen av dem har ännu avtjänat sitt straff.

Att däremot efter avtjänat straff återvända till samhället och bli en laglydig medborgare som försörjer sig själv är inte bara en rättighet utan även en skyldighet. Men någon rättighet att få bli sommarpratare finns inte, det är ytterst få människor som får den möjligheten.

Anonym,  14 juni 2010 14:55  

Som Lindquist skriver förkortat "efter avtjänat straff återvänder man till samhället och spelar då med på lika villkor med alla andra i konkurrensen om att få sommarprata". Det är få förunnat att få göra det, men ett förflutet som brottsling ska definitivt inte utgöra en merit i sammanhanget. Journalister och Sveriges Radio anser uppenbart det och tar t.o.m. in folk som fortfarande är i fängelse där anhöriga till brottsoffren pånytt påminns om begångna oförätter. Det finns massor av intressanta människor som önskar sommarprata men som ständigt nobbas år ut och år in. Redationen på Sveriges radio borde granskas. Det liknar de uppmärksammade brott som "konststuderande" har begått i ett desperat försök att bli kända, som påhejats av exempelvis av SVT/Atuellt. Sveriges radio behöver en ny ledning och även lära sig hushålla med licensavgifterna. Slöseriet inom speciellt SVT är ofattbart.

Observant Lidingöbo som handlar på ICA.

Jonas,  14 juni 2010 15:00  

Någons mamma - någons dotter!

Har man mördat två personer ska man inte inbilla sig att samhället glömmer det efter avtjänat straff. Det kommer att, och ska, förfölja en resten av ens liv. Det är trots allt två personers liv man har tagit, två personer vars föräldrar, fruar, barn och vänner aldrig mer kommer att få träffa dem igen.

Det är inte ett dugg synd om Annika Östberg. Hon fick ett rimligt straff för sina brott. det finns ingen anledning att hon ska bli en medial gullegris nu efteråt.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP