Myten om invandrarna
Det finns en myt om att invandringen kostar samhället så mycket. Ofta förstärks den av enskilda exempel som ibland är sanna, ibland är en del av själva myten. Därför är det välgörande när duktiga journalister som Peter Wolodarski tar sig tid att gräva lite djupare under ytan och ta reda på fakta.
I gårdagens DN gör han just det när han dissikerar myten om att AIDS-problematiken är ett specifikt invandrarproblem som kostar samhället miljarder kronor varje år. Eller som han själv uttrycker det:
Jag är inte ute efter att förtiga de kostnader och problem som invandringen kan medföra. Men som debatten nu förs är den alltför ofta präglad av vandringssägner.
Visst är invandrare överrepresenterade bland HIV/AIDS-smittade, men det innebär ingalunda att de flesta invandrare är smittade. Dessutom är väl det inget skäl att stänga människor ute, de om några kan ju behöva vår hjälp. Inte heller är samhällets kostnader så höga som en del låter påskina.
1 kommentar(er):
Herr Kommunalråd!
Hur stora är kostnaderna då?
Här är grundproblemet, ingen vill utreda detta. Har man som skattebetalare inte rätt att veta hur skattemedlen används...?
Vi är ju de facto tvungna att betala, det är inte, som bekant, frivilligt. Självklart skall man inte generalisera, det finns plus och minus med allt.
Men visst är det illustrerande att man säger blankt NEJ till folk som vill komma och arbeta och försörja sig själv, men anhöriginvandring utan dess like, tillåter man.
Här finns bostadsstöd, pensionärsstöd, a-kassa och socialbidrag till hela släkter. Lägg därtill nyttjande av all välfärd. Problemet är att man oftast inte, netto , bidrar till den välfärd man ändå använder.
Grunden för den s.k. solidariska välfärds modellen, som de flesta tycker är bra, bygger på att man gemensamt bidrar under hela livet, och under olika perioder får använda denna välfärd. Det är en farlig utveckling som vi nu ser, ytterst handlar det om att den inre solidariteten i landet försvinner, varför skall vissa arbeta och andra enbart försörjas? Detta gäller naturligtvis också svenskar.
Vi säger Nej till egenförsörjning men uppmuntrar bidrag, jag tror att det är detta de flesta ser som fel och upprörande. Och det med rätta.
Man bävar inför hur invandringspolitiken skulle bli om
"Mona" får som hon vill, från att vara katastrof till att bli kaos!
Tack och lov börjar opinionen vakna, ni politiker måste ta saken på allvar, våga tala om detta och påvisa konstruktiva och seriösa förslag. Sverige har inte ALLTID rätt, se på Finland , Norge och Danmark. På många sätt likt men ändå väldigt olikt Sverige, där har vi mycket att lära.
I övrigt är din blog rätt så bra.
Clas E
Skicka en kommentar