2008-02-21

Ny mansattack av Ireen von Wachenfeldt

I en debattartikel på SVT Opinion går Ireen "män är djur" von Wachenfeldt till förnyad attack mot manssläktet. På det populära temat mäns våld mot kvinnor hävdar hon på fullaste allvar att detta våld är "ett uttryck för den maktstruktur som finns" och beror på att ingen man "är helt fri från de patriarkala normer som styr" samt att "vi föds in i denna könsmaktsordning".

Vilken könsmaktsordning som styr att män i huvudsak misshandlar andra män förtäljer inte historien. Inte heller vilka patriarkala normer som får kvinnor att misshandla män, våld i lesbiska förhållanden eller att nästan en tredjedel av de som misstänks för barnmisshandel är kvinnor.

Våld är ett stort problem, oavsett var det förekommer eller vem som drabbas. Men man löser det inte genom att skuldbelägga halva befolkningen och låtsas som den andra halvan enbart är oskyldiga offer.

5 kommentar(er):

Anonym,  4 november 2008 kl. 11:47  

Väx upp Paul och kom igen när dina egna döttrar blir våldtagna, misshandlade och ihjälslagna. Då kommer du att sakna ROKS och Ireen. Att kvinnor som dagarna i ända bara ser män som kränker, våldtar och slår tröttnar är fullt mänskligt, det skulle även du göra. Det är lågt av dig som liberal att sparka på den som redan ligger (bokstavligt). Att våld ock kränkningar är maktutövande är väl inget nytt?! Det borde väl du veta? Om du på fullaste allvar menar att mäns strukturella våld mot kvinnor inte finns eller handlar om maktutövande tycker jag att du ska skaffa dig en tv och titta på nyheterna, alternativt ett liv. I princip alla människor känner nämligen någon kvinna som blivit utsatt för mäns våld, sexualiserat eller inte, märkligt nog är de flesta män som , du - de känner ingen som slår. Är det inte ganska märkligt?

Anonym,  4 november 2008 kl. 14:28  

Hej Paul

Att en man inte vill erkänna det patriarkala strukturerna är tyvärr ganska vanligt och beror på att det beteende som vi uppfostras med är invant sedan länge. Att du, med fobi för ord som feminism, kvinnokamp eller rättvisa skulle erkänna detta förtryck som också du, likväl som jag, är en del av, hade nog ingen väntat sig. Skillnaden mellan dig och mig är att jag har sett att det finns något ruttet i en värld som ser ut på detta sätt och försöker göra något åt saken. Att tillsätta en Jämställdhetsminister som inte har insett denna samhällsstruktur för att motarbeta den är också ett exempel på patetisk borgerlig jämstäldhetspolitik. Varför tillsatte ni en jämställdhetsminister, ännu en minister, ännu mer byråkrati, om det inte finns något genomgående problem som denna minister ska ta itu med, förslagsvis patriarkatet?
Saker som Kvinnors våld mot män eller liknande är inte jämförbara eftersom propotionerna är så mycket mindre och dessutom inte heller att sammankoppla med en struktur i samhället.
Kvinnor står alltså för en tredjedel av allt våld mot barn. Vilka står för de övriga två tredjedelarna?

Eftertanke Paul!

/Jonas Lundgren
Styrelseledamot
Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm
Ledamot av Elevfackliga Utskottet
Ung Vänster Storstockholm

Paul Lindquist 4 november 2008 kl. 17:57  

Det är ju intressant att ett 8,5 månader gammalt blogginlägg plötsligt föranleder två kommentarer samma dag.

Vad ni båda tycks ha missförstått är att jag inte på något sätt har förnekat att det finns män som slår eller att fler män än kvinnor använder våld.

MEN, det innebär inte att det är ett manligt attribut att slå kvinnor. Trots allt är det få män som använder våld, i synnerhet mot kvinnor, och alla vi andra som inte gör det har svårt att känna en kollektiv skuld för vad några gör sig skyldiga till.

Forskning visar dessutom på att det finns tydliga kopplingar mellan våld och psykiska problem, alkohol och utanförskap snarare än någon vänsterflummig könsmaktsordning.

Anonym,  4 november 2008 kl. 23:45  

http://www.aftonbladet.se/wendela/article3683226.ab

Anonym,  4 november 2008 kl. 23:48  

http://www.aftonbladet.se/wendela/article3683285.ab

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP