2008-02-11

Regeringen lyssnar

Fredrik Reinfeldt har i många sammanhang visat prov på förmåga att lyssna och ta till sig av andras synpunkter. Till skillnad från sin förträdare är han prestigelös och pragmatisk, något som han har haft god nytta av när koalitionsregeringen skulle bildas och därefter vårdas.

Idag gav han ytterligare bevis på denna förmåga då han meddelade att regeringen drar tillbaka förslaget om att begränsa rätten att komplettera den statliga sjukförsäkringen med en privat. Det var ett klokt beslut eftersom förslaget knappast skulle minska sjukskrivningarna och på goda grunder kritiserats från i stort sett alla berörda parter.

En pikant detalj i sammanhanget är att en av kritikerna, TCO:s ordförande Sture Nordh, som socialdemokratisk statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet själv var med och införde en motsvarande begränsning på 90-talet, fast då redan från 3:e sjukskrivningsmånaden och inte som i detta nu förkastade förslag från den 12:e månaden...

Källor: DN SvD Aftonbladet

2 kommentar(er):

Anonym,  11 februari 2008 22:27  

Det är inte utan komik när man läser Paul Lindquist skiva om sin store ledare Maos fadäser till heroiska insatser. Lite drag av Bagdad Bob skulle man väl kunna tilägga...

Anonym,  12 februari 2008 14:59  

Om regeringen inte dragit tillbaka detta urusla förslag så skulle jag omgående begära utträde ur Moderata partiet. Viktigare är dock hur en sådan här dum idé kunnat få fotfäste i Moderaterna? Det får väl finnas gränser på nationalekonomiska teorier, verkligheten är ibland väldigt annorlunda. Om man blir sjuk är det väl bra om man själv tagit ansvar för att få en bättre ekonomisk situation. Borgs tal om att man lastar över kostnader på staten är nonsens. Det var frågan om att man har försäkrat sig om att få en större andel än den statliga ersättningen, att då staten väljer att se detta som att man vältrar över kostnader, är tragikomiskt. Och, visst kan man bli sjuk. Det kan alla bli, att tro att alla väljer att utnyttja ersättningen är fel. Därav var det bra att man drog tillbaka detta. Både LO och SAF var väl överens om att detta var dåligt, så man kämpade väl i lite motvind.

Andreas W

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP