2007-07-31

All misshandel är lika allvarlig

Självklart ska hatbrott prioriteras av polisen, men det är inte rimligt att gå så långt som länspolismästare Carin Götblad gör i SvD där hon säger att annan pågående misshandel kan få vänta på polisingripande med motiveringen att "hatbrott är allvarligare än andra fall av misshandel".

För det första har nog den som blir slagen svårt att se det som mindre allvarligt bara för att han som drabbas är en vit, heterosexuell man. För det andra är det just omotiverade särbehandlingar som denna som göder främlingshat. Och för det tredje är det sällan som larmcentralen ens vet att det är ett hatbrott just när det utförs (det kommer snarare fram efteråt i samband med polisutredningen).

Den enda rimliga slutsatsen är att alla former av våldsbrott måste prioriteras av polisen, sen må det vara våldtäkter, barnmisshandel, hatbrott eller "vanlig" misshandel. Människor måste kunna känna sig trygga på stan (och i sina hem); om så inte är fallet har polisen misslyckats med sin uppgift och då kanske man ska lägga lite mindre energi på att jaga trafikförseelser och lite mer tid på våldsbrott.

PS Läs även Mats Tunehags kloka inläg på Brännpunkt den 1/8 respektive 3/8 samt kommentaren från överåklagare Sven-Erik Alhem

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP