2011-07-23

Extremism måste motarbetas var den än uppstår

Det är med bestörtning jag läser om attentaten i Norge - 7 döda i Oslo och minst 84 på ungdomslägret på ön Utöya strax utanför den norska huvudstaden.

Mot bakgrund av den politiska utvecklingen i världen det senaste decenniet var det nog många som först trodde att det var islamistiska terrorister som låg bakom dådet, men nu pekar det mesta istället mot en (ensam?) norsk nationalistisk extremist.

Likväl är det här en attack mot den norska demokration, det socialdemokratiska partiet och mot hela Norge som nation. Därför är det viktigt att alla vi som värnar demokrati, öppenhet och tolerans fortsätter att stå upp för dessa ideal. Extremism måste motarbetas var den än uppstår.

Eller som min kollega Kent Persson i Örebro så klokt uttrycker det på sin blogg:


Norges sak är självklart vår sak. Den nordiska samhörigheten är stor. I svåra och tunga stunder gäller det att samla sig och hålla ihop. Som goda medmänniskor gäller det nu att ställa upp med värme, omtanke och kärlek med det norska folket. Som goda demokrater gäller det nu att ställa upp för de demokratiska
rättigheterna och det öppna samhället.


1 kommentar(er):

Anonym,  26 juli 2011 05:15  

Det tål att fundera på i vilka kretsar denne galning har hämtat sin näring. Tyvärr är det alltför många i Sverige (och Norge) som delar terroristens värderingar men inte utför dom

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP