2011-07-06

Ska Centerpartiet svika igen?

Maud Olofssson har varit garanten för Centerpartiets medverkan i Alliansen. Det var hemma hos henne i Högfors som den en gång bildades. Till skillnad från sina närmaste företrädare var hon nämligen klar över sin ideologiska hemvist.

Men när Maud Olofsson nu tvingats meddela sin avgång hörs alltfler röster från olika partiföreträdare om att man ska lämna Alliansen till nästa val och låta frågan om regeringsalternativ vara öppet.

Argumentet som anges är att Centerpartiet har förlorat opinionsmässigt på sin medverkan i Alliansregeringen. Men det är inte alls säkert att det är så. 2006 gjorde Centern en stark uppryckning i förhållande till 2002 och även om man backade något 2010 så är man fortfarande större än 2002 (valet innan Alliansen bildades) för att inte tala om Centerns katastrofval 1998.

Faktum är att man får gå tillbaka till valen 1991 och 1994, då borgerligheten senast hade ett tydligt samarbete, för att återfinna Centerpartiet på nivåer som ligger i paritet med de senaste två valens.

Centerpartisterna bör heller inte glömma bort att Alliansen också har varit förutsättningen för den regering som Centern fått möjlighet att medverka i. Utan Alliansen hade Centerpartiet fortfarande varit i opposition, med mycket liten möjlighet att påverka Sveriges utveckling.

Egentligen borde man inte bli förvånad. Olof Johanssons och Lennart Daléus vänstersvängar under 90-talet liksom Gunnar Hedlunds på 50-talet visar dessvärre att Centerpartiet är den svagaste länken inom borgerligheten.

Men innan den kommande Centerledningen gör allvar av dessa tankar bör man betänka konsekvenserna. Några moderata stödröster är i så fall knappast att räkna med 2014 och inte lär Socialdemokraterna tacka Centerpartiet med några regeringsposter i en vänsterregering.

Det enda Centerpartiet kan åstadkomma med att spräcka Alliansen är att ge Håkan Juholt statsministerposten och placera sig själva långt upp på den politiska läktaren.

10 kommentar(er):

Peter Wagenius,  6 juli 2011 11:47  

Som liberal har jag stödröstat på moderater när Bildt ledde partiet och Centern hade för mycket rödklöver.
Nu är moderaterna alltför långt till vänster och på tok för repressiva. Därtill alltför företagsfientliga.
Du behöver dock inte vara alltför uppbragt. Ni står ju nu närmare MP och sossarna än någonsin. Bara socialpolitiken skiljer. De kan säkert hjälpa er.
Med dagens moderatpolitik har ni långt till min stödröst igen.

Anonym,  6 juli 2011 12:00  

Fast i viss mån har Moderaterna sig själva att skylla om Alliansen faller. När man t ex tvingade sig till fler ministerposter efter valet 2010 sa jag direkt att nu sådde man fröet till Alliansens undergång. Att vara stark och växande som parti innebär att man måste vara extremt generös mot sina mindre partivänner i Alliansen. Och det kan man inte med den bästa vilja i världen beskylla M för att ha varit...

Synd, eftersom Alliansen gör det mycket svårt för sossarna att få makten då dom tvingas till likande allianser med t ex kommunisterna. Och det vill inte väljarkåren se. Så lite mer ödmjukhet i Alliansarbetet från moderaternas sida, så ordnar nog sig det här.

Anonym,  6 juli 2011 22:48  

Det är intressant att konstatera att Paul Lindquist tar varje chans att kritisera centern. Det är väl för att stärka samarbetet inom alliansen kan man förstå.

Anonym,  7 juli 2011 00:02  

Det är väl inte så konstigt, Lidingöcentern agerar ju som ansvarslösa populister.

Johan,  7 juli 2011 00:26  

Det är väl snarare centern som hela tiden söker konflikt, särskilt här på Lidingö, men nu uppenbarligen även på riksnivå.

Anonym,  7 juli 2011 01:26  

"Det enda Centerpartiet kan åstadkomma med att spräcka Alliansen är att ge Håkan Juholt statsministerposten och placera sig själva långt upp på den politiska läktaren"

Det låter väl bra? Om Centern spräcker Alliansen och de rödagröna istället kommer till makten.

Intressant också att läsa Wagenius kommentar.
Men å andra sidan så anser jag redan att dagens (ny)liberaler är de värsta facisterna (om inte värre) sedan Adolf och Benito var igång som värst.
Så när de tycker att dagens empatilösa, människofientliga moderater har gått för långt till vänster och är för mjuka mot de svagaste, så stärks jag bara i min kamp mot nyliberalismen.

Denna människoföraktande ideologi måste bekämpas varje dag, hela tiden!

Jag önskar nyliberalismens snara död!

Anonym,  7 juli 2011 09:54  

I DN kan man läsa "Gårdagens Svenska Dagbladet sätter rubriken 'Centern vill lämna alliansen', men det får nog betecknas som rötmånadsöverdrift." Rötmånadsöverdrifter är måttligt intressanta och blir väl mest pinsamma i den lindquistska versionen.

Erik Gertkvist 7 juli 2011 11:18  

Politiska partier finns för sin egen skull - inte för att driva sin politik, eller gynna socialistisk/borgerlig politik. Det är grundläggande praktisk politik. Att ett centerparti på nedgång fronderar och profilerar sig på bekostnad av andra är därför fullständigt "naturligt", om beklagligt.

Dock har Reinfeldts agerande helt ignorerat detta grundläggande faktum. Han borde, om han nu vill behålla statsministerposten, givit de tre koalitationpartierna mer utrymme - framför allt KD och C, som i dagsläget har mer rörliga väljargrupper än FP. Att efter valet 2010 kräva fler minsterposter var så dumt att klockorna stannar.

Mikael,  7 juli 2011 14:50  

Centern sansar sig nog på riksplanet. Det finns ju kloka politiker som Federley och Annie Johansson i deras nya generation.

Här på Lidingö på får vi dessvärre leva med Centerns idioti. Trafiksäkerhetshöjande åtgärder ska vara lösningen på trafikkatastrofen på Södra Kungsvägen. Och vad är det då? Jo en målad landningsbana så att alla som kör 70 istället för 30 kan leka flygplan.

Paul, blir det inte mer åtgärder än detta skämt? Nu vet du ju också hur fort man kör. Det är 50-70 i icke rusning.

Mikael,  9 juli 2011 00:24  

Är du också trött på att inget händer med vägfrågan?

Gå in på huvudledennu.blogspot.com.

Visa ditt stöd, gå med!

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP