2011-02-23

Beskatta inte Internet

SVT:s vd Eva Hamilton föreslår i artikel på DN Debatt att TV-licensen ska utvidgas till att även omfatta datorer och mobiltelefoner med internetaccess. Motiveringen är att alltfler själva vill kunna se program på andra tider än när de sänds, att SVT kan erbjuda sina tittare tillgång till sitt digitala arkiv samt att man kan tillhanda bättre stöd till funktionshindrade.

Allt detta är alldeles utmärkt, men för den sakens skull finns det ingen anledning att kräva människor på tv-licens för de har tillgång till webben. Det vore i praktiken som att beskatta Internet som sådant.

Man kan ha många synpunkter på public service, dess innehåll, uppdrag och existensberättigande, men en tv skaffar man ändå för att titta på tv-program (om ändå inte nödväntigtvis på SVT:s program).

En dator eller mobiltelefon skaffar man däremot av helt andra skäl och att ge SVT rätt att beskatta sådana innehav bara för att man själv väljer att lägga ut sina program på hemsidan vore helt absurt.

Det finns en mycket enkel lösning på detta, gör som Aftonbladet, låt de som vill ha tillgång till SVT Play och digitala arkiv betala för detta. Bara för att ligger på SVT:s hemsida måste det inte vara gratis. Tvärtom, om det är en bra tjänst kommer människor vara beredda att betala för det.

Läs även Expressen Aftonbladet Aftonbladet SvD SvD Brännpunkt SvD Brännpunkt SvD Brännpunkt Gunnar Hökmark

1 kommentar(er):

helgonblomma 23 februari 2011 20:17  

Personligen har jag valt bort all form av TV - och den valfriheten vill jag ha kvar.

Varför ska jag behöva betala för något jag inte vill ha att göra med bara för att jag råkar ha intressen som kräver internet-tillgång?

Varför anser sig ett visst företag ha rätten att kräva alla som /teoretiskt/ sett kan ta emot en tjänst/vara på en skyhög avgift som slår hårdast mot låginkomsttagare och singelhushåll? Speciellt i ljuset av att de själva *väljer* att lägga ut sitt material på ett så publikt och tcp/ip-baserat sätt att kommunicera som internet?
Varför ska jag som konsument inte kunna avsäga mig en leverans av en tjänst/vara som jag inte vill ha och gör allt för att slippa få?

Kan jag inte få den valfriheten skall det hela betalas via t ex en öronmärkt avgift precis som begravningsavgiften är idag - om det sedan kallas skatt, avgift eller något annat lägger jag mig inte i.

//helgonblomma (aktiv i ett annat parti)

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP