2011-03-12

Ännu ett misslyckat genusexpriment

I tisdags var det som bekant både fettisdag och internationella kvinnodagen. Det ville personalen på fritidshemmet Bläcku vid Högbyskolan i Hemse på Gotland fira med att bjuda flickorna på semlor, men enbart flickorna. Pojkarna fick som vanligt hålla till godo med knäckebröd och mjölk.

Regionrådet Åke Svensson (S) tar visserligen avstånd från agerandet, men motiveringen att barnen är för små för "den här typen av rättviseövningar".

Själv ser jag ingen rättvisa alls i detta, inte ens om man hade tillämpat det på ålderdomshemmet. Bara ännu ett misslyckat genusexpriment.

Läs även: GenusNytt GenusNytt Johan Ingarö Vakare DN Matte Matik No size fits all Med örat mot rälsen

8 kommentar(er):

Anonym,  12 mars 2011 23:15  

Ja, och av alla orättvisor här i världen är ju denna den mest angelägna att blogga om.

Peter,  13 mars 2011 15:41  

Tillräckligt stor för att såväl DN som SvD skulle skriva om det i alla fall.

Anonym,  14 mars 2011 10:11  

Jag tycker absolut att händelsen är viktig att diskutera!
Hur kommer de här pojkarna att förstå begrepp som "jämlikhet" och "kvinnodagen" efter att ha blivit särbehandlade av de vuxna?
Hur kommer de att agera i jämlikhetsfrågor när de växer upp, men en sån lättbegriplig läxa?

Är kvinna, men kan inte för mit liv förstå poängen med att flickor/kvinnor ska ha MER än pojkar/män - i nån fånig "nu är det vår tur"-kamp.

Jonas Lundgren (v) 16 mars 2011 10:53  

För det första; det blotta faktum att Paul Lindquist blir upprörd just denna lilla sak och inte över exempelvis att kvinnor och män inte har lika lön för lika arbete säger en hel del... När det är orättvist till hans fördel har han inga problem men går han miste om en semla, då jävlar.
För det andra; en förflugen tanke, denna typ av behandling kanske är ett sätt att uttrycka de premisser som kvinnor i förhållande till män lever hela sina liv under? Alltid sist till bords...

Paul Lindquist 16 mars 2011 11:41  

Jonas!

Självklart ska omotiverade löneskillnader mellan män och kvinnor inte accepteras, men en orättvisa kan ju inte gärna motivera en annan. Och framförallt ska väl inte små (och i detta sammanhang oskyldiga) pojkar behöva lida för att tidigare generationer män och kvinnor har levt ojämställt.

Dessutom vad är det för signal man skickar, jo att det är OK att missgynna pojkar bara för att de är pojkar. Det är lika fel som när flickor i olika sammahang förfördelas och har inget med jämställdhet att göra.

Lena,  16 mars 2011 14:35  

Som kvinna blir jag faktiskt rätt uppörd när man tycker att det är okej att låta män lida. Det har väl inget med jämställdhet att göra.

Om det hade varit tvärtom, att pojkarna fått semlor och inte flickorna, då hade det blivit ett ramaskri vågar jag lova.

Anonym,  16 mars 2011 14:40  

Jonas skriver att kvinnor drabbas i alla andra sammanhang, men det är ju inte sant längre (i Sverige). Däremot matas vi hela tiden med den mediabilden.

Läste just på GenusNytt att en massa tidningar skriver att "unga kvinnors skuldbörda oroar". Artiklarna härrör från ett pressmeddelande från Kronogdemyndigheten.

Bakom "oron" ligger att unga kvinnors skulder ökar, men vid närmare kontroll visar det sig att 2/3 av de unga som har skuldproblem är män. Varför ger inte det anledning till större oro?

Anonym,  16 mars 2011 22:11  

Läs gärna
http://www.dn.se/ledare/signerat/i-graddfilen-rattvisepanik-om-flicksemlor

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP