2012-02-01

Media har ett ansvar för drevet och dess effekt

När Publistklubbens ordförande, Ulrika Knutson, i en krönika i Fokus försvarar drevet missar hon fullständigt poängen i den kritik som framförs mot media.

Problemet är inte att media granskar och i förekommande fall går hårt åt mot makthavare. Inte ens att de många gånger springer åt samma håll. Många drev är relevanta och de avgångar som följer därpå rimliga. Problemet är istället de metoder som vissa journalister använder sig av i sin jakt på nyheter.

Det är inte rimligt att belägra människors bostäder eller smyga omkring i trädgården och fotografera in genom fönstren. Det är inte acceptabelt att försöka intervjua barn eller gamla föräldrar. Inte heller ska man behöva bli uppringd mitt i natten och avkrävd på ett svar.

Men sådant förekommer alltför ofta och det är inte försvarbart.

Man kan också kritisera media för att vara alltför enögda och därmed faktiskt tvinga fram den avgång som Ulrika Knutson helt friskriver sig ifrån. Analysen och eftertanken kommer i bästa fall långt efteråt, men då är det som regel försent.

Genom att bara anklaga den utsatta och förmedla en ensidigt svart bild av en person eller händelse kan man mer eller mindre tvinga fram en utveckling även om det inte är journalisterna som håller i själva yxan. Att friskriva sig från detta är inte värdigt en ansvarsfull mediekår.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP