2009-12-10

Spännande provvalsresultat

Nu är moderaternas provvalsresultat till landstinget och riksdagen i Stockholms län klara. Men innan listorna fastställs ska nomineringsstämmor hållas.

Själv kandiderar jag för första gången till landstinget och kom på tredje plats efter Nackas båda kommunalråd, Erik Langby och Eva Öhbom Ekdahl, vilka båda redan sitter i landstinget. Jag är tacksam för medlemmarnas förtroende.

Överhuvudtaget gick Lidingös kandidater betydligt bättre än för fyra år sedan. Kjell Treslow kom på sjätte plats, Lars Björndahl på sjunde och Inger Granlund på åttonde plats. Idag har vi 7 mandat i valkretsen och har därmed chansen att få en stark delegation från Lidingö i landstingsfullmäktige efter nästa val.

I provvalet till riksdagen för Stockholms stad skrällde Svenska Dagbladets tidigare ledarskribent Maria Abrahamsson med en tredjeplats, direkt efter statsråden Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth, men före samtliga riksdagsledmöter. Flers nuvarande ledamöter hamnar däremot utanför de första elva platser som moderaterna har idag. Sämst av riksdagsledamöterna gick det för Helena Rivière som kom först på 33:e plats.

Fredrik Reinfeldt vann inte oväntat provvalet i Stockholms län med tre gånger så många poäng som tvåan, handelsminister Ewa Björling. Moderaternas gruppledare, Lars Lindblad, som bytt valkrets från Skåne till Stockholms län gjorde bara ett halvbra resultat. Han kom först på 15:e plats och borde bli återvald eftersom vi idag har 17 mandat, men någon säker plats är det inte.

Den syrianske företagaren Metin Ataseven från Södertälje överrakade med att komma på 14:e plats och outsidern Johnny Munkhammar på 17:e. Kommer han in är jag övertygad om att han blir en bra vitamininjektion i den moderata riksdagsgruppen.

Bästa lidingöbo blev Lidingöhems ordförande, Björn Samuelsson på 25:e plats. Sannolikt inte en valbar plats, men idag är vi faktiskt nere på 25:e namnet på nuvarande riksdagslistan då flera ledmöter är statsråd eller statssekreterare och ytterligare några har tackat nej eller av olika skäl lämnat riksdagen. Så helt omöjligt att vi kan få en moderat riksdagsledmot från Lidingö igen är det inte. Men först måste vi säkra Björns placering på nomineringsstämman och helst få upp honom någon eller några placeringar.

Läs även: Johnny Munkhammar Göran Pettersson Lars Björndahl Maria Abrahamsson Mina Moderata Karameller Mina Moderata Karameller Sofia Arkelsten Ledarbloggen

2 kommentar(er):

Jonas Lundgren 10 december 2009 11:31  

Hej Paul

Grattis till bra platser. Oavsett om vi inte håller med varandra i de flesta frågor bör man som Lidingöbo tycka att det är bra om landstingspolitiker har sina rötter i lokalpolitiken. Dessutom är det gott med ett tydligt Lidingöperspektiv på politiken i landstinget.

Mvh
/Jonas Lundgren, Vänsterpartiet Lidingö, bloggare i lokalpolitiska frågor på jonaslundgren.blogspot.com

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP