2010-02-19

Brustna förtroenden och mediala övertramp

Efter en vecka av spekulationer och skriverier presenterades utredningarna om det misstänkta valfusket inom Stockholmsmoderaterna idag. Tyvärr visade det sig att inte bara Mats Rudin, som redan erkänt att han brutit mot regelverket, utan även flera andra ledande företrädare svikit medlemmarnas förtroende.

Dessvärre har fusket skadat förtroendet för hela partiet och det kommer att ta tid och energi att bygga upp det igen. Därför är det lätt att förstå Sten Nordin när han säger:

"Jag är både arg, upprörd och ledsen."

Det har vi alla som arbetar för moderaterna anledning att vara. Vi verkar i en förtroendebransch som Fredrik Reinfeldt brukar uttrycka det. Utan medlemmarnas och väljarnas förtroende saknar våra uppdrag legitimitet.

Men kritik ska inte bara riktas mot de politiker som nu tagit konsekvenserna och lämnat sina uppdrag och kandidaturer, utan även mot Expressen och Dagens Nyheter som brustit i god pressetik.

Att det som har inträffat har stort medialt intresse är inget att förvånas över, tvärtom media har en viktig uppgift att granska oss makthavare. Men att som Expressen och DN peka ut personer med namn och bild, innan anklagelserna är bevisade, är ansvarslöst.

I detta fall har de nu visat sig att de dessutom felaktigt pekat ut ut två personer, trafiklandstingsrådet Christer G. Wennerholm och miljöborgarrådet Ulla Hamilton. För detta borde de båda tidningarnas ansvariga utgivare skämmas.

I DN konstaterar visserligen Henrik Brors idag kort och gott att de båda friats från misstankar, men någon ursäkt ger tidningen inte de drabbade. Expressen nämner, såvitt jag kan se varken Ulla eller Christer en enda gång idag, trots att man vid flera tillfällen under veckan pekat ut dem som misstänkta.

Att politiker som brustit i förtroende får avgå är fullt rimligt, men när ska media börja ta konsekvenserna av sina övertramp?

Källor: Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD Brännpunkt DN DN DN

Läs även: Makt & Media Tokmoderaten Mina Moderata Karameller Mikael Persson L-O Petterssons blogg Kent Persson Pär Henriksson

3 kommentar(er):

Tokmoderaten 20 februari 2010 09:45  

Trevlig helg i snömassorna Paul. Länken till mig funkar inte, det är Makt å Media gånger två...

MVH Fredrik

Paul Lindquist 20 februari 2010 10:39  

Bra att du såg det. Nu är det åtgärdat.

Anonym,  20 februari 2010 11:39  

Hur är det med andra partiers skumma medlemsvärvning? och man har kanske inte bara har betalat medlemsavgiften åt folk utan också mutat dom för att gå med i olika partier.? Politiker längre ner i herarkin gör nog ofta vad som helst för att skaffa sig en position för att få upp sin lön. Politiker i högre positioner är ju ett ganska välbetalt jobb och många har nog ingen framtid i privata näringslivet. Där vill man nämligen ha folk som kan något, inte bara tyckare som det finns ett överskott av i vårt samhälle.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP