2011-01-14

Varför inte bygga nya operan på Lidingö?

Folkpartisterna Christer Nylander (riksdagsledamot från Skåne) och Madeleine Sjöstedt (kulturborgarråd i Stockholm) föreslår på DN Debatt (4/1) att regeringen ska bjuda in näringslivet för att få ihop finansieringen av ett nytt operahus.

Det är ett klokt förslag. Våra nordiska grannar, med Köpenhamn i spetsen har alla nya moderna operahus och en region som gör anspråk på att vara "Capital of Scandinavia" bör inte vara sämst i klassen.

Men platsen de föreslår, bakom Nationalmuseum, är trots sin kartmässigt centrala placering ett i sammanhanget b-läge. Ett nytt operahus förtjänar en bättre och mer synlig placering.

Ett nytt operahus måste inte nödvändigtvis ligga inom tullarna. Precis som den nya Nationalarenan byggs i Solna kan även ett nytt operahus våga sig utanför Stockholms stadsgräns.

Jag tror det är möjligt att etablera ett nytt operahus på Lidingö, närmare bestämt strax ovanför brofästet i Torsvik. Närheten till vattnet och till centrala Stockholm – särskilt den nya, framväxande Norra Djurgårdsstaden – gör det på många sätt naturligt och önskvärt att förlägga en världsunik scen där.

Lidingö stad utvecklar för närvarande nya planer för Torsviksområdet. Att vi befinner oss tidigt i planeringen, gör det möjligt att redan från början ge de bästa förutsättningarna för att skapa ett intressant, modernt och anpassat operahus.

En placering alldeles vid infarten till Lidingö vore förträfflig. Där kan vi erbjuda inte enbart en vacker, vidsträckt vattenspegel, utan även bädda in huset i en naturskön omgivning. Det är en överlägsen placering i jämförelse med de slätstrukna alternativ som hittills presenterats.

Läs även: DN DN Teatermagasinet Christer Nylander Rasmus (liberal)

7 kommentar(er):

Anonym,  14 januari 2011 kl. 14:00  

Lysande idé!

Fredrik Classon,  16 januari 2011 kl. 22:37  

Jonas Lundgren(v), som sitter i deras utskott för kultur skriver att du uppvisar dubbelmoral i kulturfrågor Paul.
http://jonaslundgren.blogspot.com/2011/01/dagens-markligaste-kulturpolitik.html

Anders O. 17 januari 2011 kl. 12:45  

Bra och kreativ idé Paul! Visst ska vi jobba (och lobba) för ett operahus på Lidingö!
Vi (och vi är många i hela världen) som vet hur mycket en spektakulär byggnad kan betyda för en plats, kan bara instämma i denna tanke. Och kanske kan det relativt lilla näringslivet säkerligen bidra! Om inte med pengar, men väl med entusiastiskt stöd för ett dylikt projekt. Får vi sen även till det fyrliknande höghuset i Dalenum, så kommer Lidingö att lysa starkt på världskartan! /Anders O.

Janne,  17 januari 2011 kl. 17:38  

Instämmer verkligen. Ett levande centrum behöver både kommers och kultur. Kul att du tänker nytt.

Tore Kullgren 18 januari 2011 kl. 03:00  

Ett djärvt förslag som vi i nätverket YIMBY kommer titta på närmare.

Vi har tidigare föreslagit att tunnelbanan dras ut till Torsvik/Lidingö Centrum, medan Lidingöbanan behåller nuvarande sträckning. Dessa två förslag har tydlig synergieffekt.

Populisten 21 januari 2011 kl. 13:17  

Eller vad sägs om att behålla nuvarande vackra operahus och sluta hata allt som är gammalt och vackert till förmån för modernt och fult?

Fredrik Classon 24 januari 2011 kl. 10:39  

Idag går Jonas Lundgren (v) ut på Lidingösidan och stödjer ditt förslag om att bygga operan på Lidingö.
http://lidingosidan.se/2763/insaendare-en-opera-pa-lidingoe-varfoer-inte

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP