2011-01-10

En del tar ut segern i förskott

Efter lite jul- och nyårsuppehåll är det nu åter dags att dra igång bloggandet på allvar igen och vad kan då passa bättre än att blanda lite lokal- och rikspolitik i ett och samma inlägg.

Under eftermiddagen har det nämligen blivit klart att Alliansen blev större än de rödgröna när det gäller mandatfördelningen till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) kongress. Alliansen fick 222 ombud mot de rödgrönas 219. Därutöver fick Norrbottens sjukvårdsparti (som stöder Alliansen) ett mandat och Sverigedemokraterna 9.

Eftersom Alliansen och de rödgröna före valet kommit överens om att det största blocket skulle få tillsätta ordförandeposten (för att inte ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll) kommer en moderat att leda SKL även den kommande 4-årsperioden. Jag antar att Anders Knape som har lett förbundet med den äran den senaste mandatperioden därför kommer att få fortsatt förtroende.

Men en del tar uppenbarligen ut segern i förskott. Socialdemokraternas tidigare partisekreterare, Lars Stjernkvist (numera kommunalråd i Norrköping), gick nämligen så sent som igår ut i en debattartikel i Aftonbladet och deklarerade att de rödgröna hade vunnit och att man nu minsann skulle använda den platform som SKL utgör i sitt oppositionsarbete.

Att man själva har räknat fel får väl belastat kontot pinsamheter eller så är det de gamla partisekreterartakterna som sitter i: tala först, tänk sedan. Men desto allvarligare i Stjernkvists debattartikel är att han avslöjar hur socialdemokraterna oblygt vill använda sig av kommunernas och landstingens gemensamma arbetsgivgar- och intresseorganisation för snäv partipolitisk vinning.

Jag förstår om det gamla maktbärande partiet känner en viss desperation efter att ha förlorat två riksdagsval i rad och gjort det sämsta nationella valet sedan den allmänna rösträttens införande, men oavsett vilken ledning SKL har ska den respresentera samtliga kommuner och landsting, inte enbart de socialdemokratiska.

Det vore naivt att tro att det inte spelar någon roll vilket parti som har ordföranderollen, för det gör det. Men vederbörande måste vara en samlande faktor som värnar de gemensamma intressena framför de snävt partipolitiska. Det tycker jag att Anders Knape har gjort (och ibland har han fått en del intern kritik inom Moderaterna för detta, men det är hans uppdrag).

Detta i kontrast till Lars Stjernkvist som skriver:

Den rödgröna SKL-ledningen kommer att förfoga över en värdefull expertkunskap. Självklart kan den användas för att påverka, om än inte regeringen Reinfeldt, så i alla fall opinionen och därmed på sikt samhällsklimatet i stort. Möjligheten att ta initiativ, och att därmed dominera det politiska samtalet, ökar något.

Som den gamle partisekreterare Stjernkvist är hymlar han verkligen inte med sina politiska ambitioner. Det är tur att han och hans partikamrater inte fick chansen att göra verklighet av dem.

Läs även: SvD DN Per Ankarsjö

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP