2010-10-06

Ett nytt starkt lag

Fredrik Reinfeldts nya ministär består både av överraskningar och förväntade namn. Men sammantaget är det ett starkt lag som mönstrat på för de kommande fyra åren.

Att alla partiledarna skulle vara kvar som ministrar var ju självklart, likaså Anders Borg, Carl Bildt, Tobias Billström, Beatrice Ask och Gunilla Carlsson. Inte heller vár det särskilt överraskande att Hillevi Engström blev ny arbetsmarknadsminister.

Med Ulf Kristersson som ny socialförsäkringsminister får Reinfeldt in en av Moderaternas skickligaste debattörer i regeringen som dessutom är en person med ett mycket stort socialt patos.

Valet av Peter Norman som ny finansmarknadsminister var helt otippat, men signalen är tydlig. Förtroendet för finansmarknaden måste åter byggas upp och Norman har helt klart en bred yrkesmässig erfarenhet som kommer vara till stor nytta. Hans politiska erfarenhet är däremot mycket begränsad, men som parhäst till Anders Borg blir det förhoppningsvis inte något problem.

Att flytta över integrationsfrågorna till arbetsmarknadsdepartementet är ett mycket klokt drag av statsministern. Jobb och språk är de två grundläggande förutsättningarna för en bra integration och därmed har ansvarat hamnat helt rätt. erik Ullenhag är dessutom en av Folkpartiets skickligaste politiker.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att nämna utnämningen av Catharina Elmsäter-Svärd som ny infrastrukturminister. Hon kommer att ansvara för en investeringsportfölj på ca 500 miljarder kronor och blir således en av de viktigaste och tyngsta ministrarna i regeringen. Hennes uppgift är att ta vid där Åsa Torstensson misslyckats.

Att hon nu lämnar finanslandstingsrådsposten i Stockholms län (efter att ha blivit den första som omvalts på denna post) blir ett stort avbräck och någon given ersättare finns inte. Men regeringen får en mycket kompetent och skicklig minister som kommer att leverera resultat.

Källor: SvD DN Aftonbladet Kent Persson Tokmoderaten Isabella Jernbeck Gunnar Hökmark

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP