2009-06-02

Vänsteroppositionen erbjuder inget alternativ

Vid gårdagens kommunstyrelsesammanträde antogs budgetdirektiven för 2010 som de fem borgerliga partierna enats om. Tuffare tider väntar, men gemensamt har vi tagit ansvar för att behålla sunda kommunala finanser och med ambitionen att spara på ett sådant sätt att så få lidingöbor som möjligt drabbas.

Tagen på sängen av den breda borgerliga uppslutningen meddelade oppositionsrådet Mårten Dahlberg (s) i LT den 29 maj att han skulle söka kontakt med vänsterpartiet och miljöpartiet för att se om de kunde enas om några förslag.

Med viss spänning väntade vi på vad som skulle komma ur detta, men kunde igår på kommunstyrelsen konstatera att något alternativ erbjuder inte vänsteroppositionen. Istället för direktiv till nämnderna vill man ge dem i uppdrag att räkna på fyra olika alternativ som inkluderar alltifrån att spara till att slösa.

Men hur ska nämnderna då veta vilka förutsättningar som gäller? Hur ska de i tid kunna anpassa sina verksamheter om de först i november får besked om hur hur stor budget de kan påräkna? Så kan inte partier som vill ta ansvar i svåra tider agera.

Även om det inte sägs rent ut är det enda man med stor sannolikhet kan förvänta sig av det rödgröna förslaget en skattehöjning. Tre av deras fyra alternativ får nämligen den konsekvensen och i ovan nämnda artikel flaggade oppositionsrådet att han inte var främmande för att täcka hela underskottet genom att höja skatten med 75 öre. Det innebär 3 750:- i höjd skatt för en familj med en samlad årsinkomst på 500 000:-.

Uppenbarligen kan de rödgröna inte enas eftersom de saknar förmåga att ge några direktiv. Men då är det väl bättre att var och en går fram med sina egna förslag istället för att lura väljarna att tro att det finns en samlad och enig opposition.

4 kommentar(er):

Allt om Alliansen 3 juni 2009 18:22  

Det är svårt att inte känna lite skadeglädje åt den oenighet och förvirring som är så påtagligt allmänrådande hos de rödgröna.

Om rötterna agerar på detta viset så står snart röda trädkronan och spretar utan ett enda blad.

Anonym,  3 juni 2009 19:25  

Trist att du talar om saker du känner till så lite Paul.
Kolla upp fakta:
http://www2.vansterpartiet.se/lidingo/art_detalj.asp?ID=284
Läs Sven-Erik Vånells artikel om samarbetet!
Eller Mården Dalbergs:
http://www.s-info.nu/region/default.asp?id=156

/före detta moderatväljare
numera vänsterpartist

Moderat så klart,  4 juni 2009 16:37  

På socialdemokraternas sida framgår det ju med all önskvärd tydlighet att man inte ger några besked.

Nämnderna ska ju räkna på -2%, 0%, +2% samt ge en egen önskelista. Är det att ta ansvar?

Enligt Sven-Erik Wånell ska man ge besked i oktober. det är så dags då?

Anonym,  4 juni 2009 17:51  

Jag tycker att v-Lidingö tar bättre ansvar än sossarna... Vänsterpartiet är öppna för samarbetet men vill inte lova för mycket eftersom Dalberg och Vånell/resten av styrelsen för v-Lidingö (Ida Luther Näsholm, Jonas Lundgren m.f.) vill kunna fortsätta garantera att inga personer i ofentlig sektor varslas under nästkommande år, precis som skedde i år tack vare Vånells arbete i Kommunstyrelsen...

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP