2009-06-30

Vill du ha höjd fastighetsskatt?

Då ska du rösta på S, V eller MP. Som vanligt är deras svar på samhällsproblemen alltid en skattehöjning i en eller annan form. Och gärna en som riktar sig mot de "rika".

För att riktigt belysa vilka man vill komma åt har man tagit en Lidingövilla taxerad till 5,2 mkr. Ägaren till denna får med det rödgröna förslaget fastighetsskatten höjd med 7 000 kronor på ett bräde, från dagens 6 000 kronor till 13 000 kronor.

Alla villor med ett taxeringsvärde över 4 miljoner kronor drabbas vilket på Ldingö sannolikt innebär att bara radhus slipper undan den nya skatten.

Sammanlagt berörs 30 000 villor varav hälften ligger i Stockholmsområdet. För socialdemokraterna som är i ett deperat behov av att återvinna förtroendet bland storstadsväljarna är förslaget ett riktigt praktsjälvmål.

För hur mycket de än hävdar att det handlar om "lyxvillor" och bara drabbar de "rika" så är verkligheten en annan. I de allra flesta fall handlar det om normala hus som bebos av vanliga familjer. Skillnaden är bara att de råkar lika i områden med höga fastighetspriser, så inte nog med att dessa människor måste betala mer för sitt boende i form av högre priser. Nu ska de återigen straffbeskattas ovanpå detta om Sahlin & Co får välja.

Källor: DN DN SvD SvD Aftonbladet Expressen Expressen

6 kommentar(er):

Anonym,  30 juni 2009 23:24  

Detta handlar också om utrymme och effektivitet. Vill du bo i en fredad zon som en villa så kan man ju tycka att det är rätt och riktigt att man får betala lite mer än de som tar mindre plats och bor i hög/låg/flerfamiljshus. Jag tycker att det är helt rätt att höja skatterna för de som har det bäst. Dessutom är det självklart så att pengarna från fastighetsskatten kan gå till att bygga fler hus där många människor får plats. På Lidingö är Fregattvägen, Farkostvägen, Pyrola och många fler exempel på hur sådana områden kan se ut. Där är både naturskönt och effektivt byggt. Men det är klart att vissa håller på att göra i byxan av förtrytelse vid tanken på att bostadsbristen för unga skulle kunna bli mindre...

/Villabo från Mosstorp samt trogen väljare till MP

Eric,  1 juli 2009 00:19  

Som villabo betalar du ju faktiskt en högre fastighetsskatt (6 000 kr) än den man som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare betalar (indirekt via hyra/avgift) fö en lägenhet.

Men varför ska ett radhus på Lidingö beskattas hårdare än en lyxvilla i Avesta för att ta ett av närmare 290 exempel. det är inte skatt efter bärkraft. det är inte ens skatt efter boendekvalitet. Det är enbart en skatt på det faktum att husen i storstadsregionerna är dyrare än på annat håll.

Som boende får du alltså betala dubbelt, två gånger. Dels på priset och dels (om de rödgröna vinner) på skatten.

Var är rättvisan i det?

Anonym,  1 juli 2009 09:12  

Det handlar inte om att jag får betala. Det handlar om rättvisa. Och så handlar det om hur tätbebyggt ett område är. Finns där färre hus kommer det automatiskt att bli så att fastighetsskatten är högre, man kan bo avskilt, kanske nära vatten. I ett mer tätbebyggt område är det annorlunda. Sedan är det naturligtvis så att husets värde, vilket är vad som beskattas, självklart påverkas av en mängd andra faktorer också.

Jag tycker att hyresrätter är den ulitmata formen av bostäder. Varför har ingen slagit ett slag för dessa på Lidingö? Ungdomar flyttar när de inte har råd att bo kvar eller vill bo hemma längre. Bostadspolitiken är bedrövlig. Bostadsrättskramarna tror att alla har råd med en bostadsrätt men det är skitsnack!

Eric,  1 juli 2009 13:11  

Anonym!

Dina argument håller inte. Lidingö är Sveriges femte tätast bebyggda kommun, ändå har vi de näst högsta taxeringsvärdena. Här bor folk tätt.

Om man vill bo avskilt erbjuder de flesta andra kommuner bättre möjligheter. Men behöver de skatta extra för det? Svar nej!

Sen är det faktiskt inte husets värde som primärt slår igenom. Vore det så skulle ett lyxigare hus alltid skattas högre. Nej det är markvärdet som är den alltignom avgörande faktorn. Därför har ett radhus på Lidingö långt högre taxeringsvärde än lyxvillan i snart sagt vilken kommun som helst utanför storstadsregionerna.

Att du gillar hyresrätter är väl bra, men andra vill bo i villa eller äga sin lägenhet och de betalar för sig för att göra det.

Vari ligger rättvisan att de dessutom ska betala en extra skatt? Tjänar de mycket betalar de ju redan en hög inkomstskatt.

Lidingö har en bra balans mellan olika boendeformer. Faktum är att det som det finns mest av är just hyresrätter, 43 % av alla bostäder medan bostadrätterna bara utgör 22 % och villorna 35 %.

Grottolle 1 juli 2009 14:14  

Eric

Men jag antar att det är frivilligt om du vill bo på Lidingö
Det går ju flytta dit tomterna är mindre atraktiva. Och därmed billigare boende.

Eric,  2 juli 2009 01:31  

Grottolle!

Du och dina kompisar tycks ju inte förstå problemet.

Det är en sak att priset på boendet skiljer sig åt. Där spelar tillgång och efterfrågan en avgörande betydelse, men varför ska den som tvingas betala mer för sitt boende ovanpå detta också beskattas hårdare?

För den som bor i en storstadsregion och som är etablerad där med jobb, släkt och vänner kanske det inte är ett realistiskt alternativ att flytta till Skara eller Boden.

Räcker det inte med att det för en normalinkomsttagare är nog så svårt att finansiera ett hus i storstadsregionen som det är. Måste sossarna via skattesystemet göra det helt omöjligt?

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP