2009-08-12

Även poliser behövs i politiken

Redan när polisledningen för ett par år sedan lät poliser delta i Pridefestivalen i uniform var jag kritisk mot detta och min inställning har inte förändrats sedan dess.

Polisen måste vara en garant för allas rätt att demonstrera och uttrycka sina åsikter, även och kanske i synnerhet de som inte är "comme il faut". Om man själv då demonsterar för en politisk sak, hur självklar den än kan tyckas vara för det stora flertalet, blir det svårt med trovärdigheten.

Dessutom representerar en polis i uniform alltid myndigheten och måste kunna ingripa vid behov. Men med vilken rätt ska man kunna göra det om det plötsligt uppstår en hotfull situation eller handgripligheter med en grupp homofober?

Vad en enskild polis gör på sin fritid är däremot en helt annan sak. Därför är det mycket beklagligt att polismyndigheten i Västerbotten har förbjudit tre kriminalinspektörer från att arbeta politiskt i sina kommuner.

Självklart måste poliser få arbeta politiskt som alla andra. Det är en demokratisk rättighet och även polisers erfarenheter behövsi politiken. Om polismyndigheten i Stockholm varit lika trångsynt som sina kollegor i Västerbotten, då hade t ex inte Solnas framgångsrika kommunalråd Lars-Erik Salminen fått chansen att leda Sveriges kaxigaste (och en av de mest välskötta) kommunerna i landet.

Läs även: SvD Aftonbladet Göran Pettersson Kent Persson MinaModerataKarameller Kulturbloggen

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP