2009-08-14

IPRED à la 70 talNär man tittar på ovanstående YouTube-klipp är det inte utan att man ser likheterna med dagens fildelningsdebatt. Det nya står mot det gamla. De redan etablerade värnar om sina intressen, uppstickarna om sina. Ny teknik skapar nya förutsättningar och hotar den rådande ordningen.

Men det finns också skillnader. Diskoteken från 70-talet bröt inte mot några lagar utan erbjöd enbart en annan tjänst än dansbanden som människor uppenbarligen uppskattade och konkurrens är ju aldrig fel.

En annan sak som slår en med inslaget är samhällsklimatet (för att inte tala om frisyrerna; tjocka polisonger är lika fult som senare års Siwert Öholm-skägg...) Riktiga musiker skulle vara "samhällskritiska", dvs. vara emot företag, tillväxt och kommersialism. Ja, allt det där som skapar ekonomiska förutsättningar även för att musiker ska få betalt.

Men som diskjockeyn "Big Brother" konstaterar i inslaget, de spelar ju inte musik som människor vill lysna på. Därför var dansbandsdöden i slutet av 70-talet inte förvånande och ska skivbolagen slippa gå samma öde till mötes måste de nog förändra sina affärsmodeller.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP