2009-08-24

Rör på påkarna

Mitt i Lidingö tar upp en viktig fråga i veckans nummer, nämligen många föräldrars oskick att skjutsa sina barn korta sträckor till skolan på morgnarna. Det skapar kaos utanför skolorna och ökar risken för att något barn ska bli påkört.

En av föräldrarna som intervjuas i tidningen motiverar det hela med att det är så stressigt att hon inte skulle hinna att lämna barn både på dagis och skola om hon inte använde bilen.

Men varför inte låta de äldre barnen gå till skolan och bara lämna på dagis, med eller utan bil. Hon säger själv att familjen bor en kilometer från skolan, vilket motsvarar en promenad på 10 minuter. Det klarar alla barn av.

Dessutom är det hälsosamt och sannolikt kommer de piggare till skolan dessutom.

3 kommentar(er):

Mikael,  24 augusti 2009 07:23  

Många skulle gärna nog låta sina barn gå till skolan, men vågar inte pga trafiken.

Ta t.ex. 30-sträckan på Södra Kungsvägen. Bilister tävlar vem som kan köra 3x hastighetsgränsen, samtidigt som barn i lågstadieåldern ska passera.

Resultatet blir att antingen skjutsar du eller går med barnet till skolan. Ofta det senare för att spara tid.

Lidingö behöver verkligen tänka över säkerheten på barns väg till skolan. Att t.ex. Skärsätra skolas rektor inte vill kännas vid detta problem är mycket märkligt.

Paul Lindquist 24 augusti 2009 08:37  

Mikael!

Jag åker den sträckan i princip varje dag och nog för att det händer att folk kör för fort, men knappast i någon större utsträckning under morgonrusning. Det finns det helt enkelt inte möjlighet till.

Dessutom finns flera övergångsställen med trafiksignaler längs sträckan.

För övrigt prioriterar vi barns säkerhet högt, 30 vid skolor, ett vfälutbyggt gång- och cykelnät (som kompletteras efter hand) och trafiksignaler vid lämpliga övergångsställen.

Mikael,  24 augusti 2009 18:19  

Faktum är att i princip alla kör för fort, inkl. vanliga bilister, bussar, Lidingö stads bilar, polisen och färdtjänst. Tro mig, detta kan jag.

I morgonrusningen så ligger snitthastigheten på 40-50 km/h. Kör du 30 km/h så får ofta du sura miner, folk tutar och gör vansinnesomkörningar.

När trafiken lättar frampå dagen så stiger hastigheten till 50-60 km/h. Precis lagom till att alla barn ska hem från skolan.

På natten och morgonen kör många 80-90 km/h.

Så detta är ett problem!

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP