2009-08-06

Bråkenhielm är ute och cyklar

I ett inlägg på SvD Brännpunkt sällar sig den före detta landshövdingen Anita Bråkenhielm till de radikalfeminister som brukar hävda att kvinnor på toppositioner granskas mycket hårdare än män.

Men Bråkenhielm är ute och cyklar. Även en manlig landshövding hade fått avgå i motsvarande situation.

Vid sidan om den nu avgångne Marianne Samuelsson tar Bråkenhielm kollegan i Jämtland, Maggi Mikaelsson (som efter domstolsprövning fick upprättelse), som exempel men glömmer i sammanhanget bort att nämna Sigvard Marjasin vars kvittoklippande ledde till åtskilliga spaltmetrar.

Man behöver faktiskt inte gå längre än till nyhetsplats i samma tidning för att kunna läsa att under mandatperioden har 9 manliga generaldirektörer och 2 kvinnliga fått lämna sina poster i förtid. Knappast ett bevis för kvinnliga toppchefer granskas hårdare.

Ett annat exempel som Bråkenhielm tar upp är SEB:s vd Annika Falkenbergs bonusar. Men att media skrev så mycket om det är inte så konstigt med tanke på SEB:s ovilja att anpassa sig till statens krav för bankstöd och när de så småningom gjorde det höjde man den fasta lönen istället. Ett sådant utmanande agerande får självklart medial uppmärksamhet.

Likaså ignorerar Bråkenhielm skillnaderna mellan å ena sidan Maria Borelius och Cecilia Stegö som fick avgå och Tobias Billström som kunde sitta kvar. Stegö och Billström hade båda struntat i att betala tv-licens, men Stegö som kulturminister var ansvarig för det politikområdet. Att då som politisk protest under många år i inte betala för sig gjorde att hennes trovärdighet som minister blev urholkad.

Dessutom skilde sig deras mediahantering diametral åt. Medan Billström gjorde en pudel och betalade in sin skuld, tog Stegö först strid med media. Sådant beteende fungerar aldrig när man har gjort fel.

Maria Borelius hade, visade det sig alltför många lik i lasten, så hennes position blev helt enkelt ohållbar. Att hon var kvinna spelade ingen roll i sammanhanget, däremot hade det nog betydelse för hennes kometkarriär inom moderaterna.

Läs även: GenusNytt I Cattas lilla värld F M S F Presidiebloggen SvD SvD Newsmill Newsmill Mina Moderata Karameller

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP