2011-05-16

Omvalen en besvikelse för Alliansen

Omvalen i Västra Götaland och Örebro blev en besvikelse för Alliansen och Moderaterna. Desto bättre gick det för Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, i synnerhet i Örebro där sossarna ökade med nästan 8 procentenheter i förhållande till valresultatet i höstas och nu har säkrat en röd majoritet i kommunvalet. I Västra Götaland är läget mer oklart, med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Varför det blev så här kommer statsvetarna nu att spekulera i. Lågt valdeltagande, Juholt effekt, en ambitiös kampanj från socialdemokraterna i slutskedet, missnöje med regeringen, osv...

Faktum kvarstår dock att Socialdemokraterna gick fram i såväl Örebro som i Västra Götaland medan Moderaterna backade i förhållande till höstens resultat. Då är det en klen tröst att Moderaterna trots allt gjorde ett bättre val än 2006 i båda dessa omval.

Även om det är svårt att dra alltför stora växlar på nationell nivå av valresultatet i ett lokal- respektive regionalval finns det all anledning att fundera på varför det gick som det gick och vad vi kan göra för att få tillstånd ett maktskifte även i Örebro och Västra Götaland 2014.

Läs även: Expressen SvD SvD SvD SvD SvD DN DN DN DN Tokmoderaten

1 kommentar(er):

Carl Schad 16 maj 2011 01:34  

På Alliansfronten inget nytt

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP