2007-11-15

Aftonbladet borde skämmas

I morse fick jag kalla kårar när jag lyssnade på Rapport. Baserat på uppgifter från Aftonbladet berättade man att en psyksjuk man hade anhållits efter att ha planerat att mörda Filippa Reinfledt.

Jag kände ett stort obehag inför att en god vän och kollega skulle vara utsatt på det viset och jag kan bara föreställa mig hur hon själv och hennes närmaste kände sig, i synnerhet som hon enligt Aftonbladet fick reda på det hela genom att en reporter mötte henne utanför hemmet igår kväll.

I förrgår satt Filippa och jag och pratade på en bar i Västerås. Vi var där tillsammans med ett antal kollegor efter att ha deltagit i en bankett i samband med Sveriges Kommuner och Landstings kongress. När Filippa ville bryta upp lite tidigare än oss andra och gå hem till hotellet ifrågasatte jag om det var lämpligt att hon som kvinna och dessutom rätt känd gick ensam genom stan en sen kväll.

Filippa är dock en mycket bestämd dam så hon gick tillbaka själv utan eskort och jag måste erkänna att jag kände lite oro till dess att det pep till ett litet sms från henne att hon nu minsann var tillbaka på hotellet i tryggt förvar.

Aftonbladets skriverier gör mig upprörd av flera skäl. För det första har det visat sig att väsentliga sakuppgifter var fel. Ingen har exempelvis blivit anhållen, inte heller har någon husrannsakan genomförts.

För det andra, när Aftonbladet väljer att ge nio helsidor + löpsedel till denna nyhet medverkar man till att förstärska hotbilden runt familjen Reinfeldt. Det finns tillräckligt många galningar där ute som kan inspireras av Aftonbladets uppblåsta skriverier. Genom att dessutom tydligt lokalisera såväl arbetsplats som bostad, hur dådet var tänkt att gå till, vilket skydd statsministerns hustru har liksom det påstådda motivet har tidningen agerat extra ansvarslöst. Varför var det nödvändigt, förutom att det säljer fler lösnummer...?

Sen kan man undra hur i hela världen Aftonbladet har fått tag i en patientjournal? För även om sekretessen kan brytas gentemot polisen under vissa omständigheter så finns det ingenting som ger Aftonbladet rätt till den informationen. Förutom den skada Filippa, Fredrik och deras barn måtte lida av dessa skriverier så har även en psykiskt sjuk man blivit kränkt. För detta borde både tidningen och uppgiftslämnaren skämmas.

Källor: DN DN2 DN3 DN4 SvD SvD2 SvD3

2 kommentar(er):

Anonym,  15 november 2007 kl. 22:39  

Hu, jag blir ruskigt mörkrädd när man tänker på allt annat som publiceras i Aftonbladet. Källkoll verkar inte existera så länge det kan sälja. Nä, har i en tid bojkottat ab och kommer defenitivt fortsätta med det!

Anonym,  16 november 2007 kl. 11:35  

Det värsta är ändå löpet. Filippa Reinfeldt skulle mördas, eller något i den stilen. Hon har läskunniga barn som hädanefter måste plågas av rädslan att förlora sin mamma dagligen.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP