2007-11-08

Huvudet på spiken

På sin blogg gör Veckans Affärers chefredaktör, Pontus Shultz, en intressant analys av det nu pågående mediadrevet kring moderata företrädare. Han skriver bland annat följande:

Är inte detta ett drömläge för en självsäker ledare med rejält mandat från folket att förändra saker i samhället? Och dessutom, vad vi vet idag, med eget rent mjöl i påsen. Tänk om Fredrik Reinfeldt i stället för att skicka ut sina ministrar att svara ’god dag yxskaft’ på frågorna om huruvida moderater är ohederligare än andra, ställde sig upp själv och tog debatten tillbaka till politiken? Tänk om han sa, att ’jag tror inte ett ögonblick att moderater är ohederligare eller mer ovilliga att betala skatt än andra. Däremot borde vi fundera över hur synen på svartjobb är i samhället och hur vi ska förändra den. Det faktum att till och med människor som kan tänka sig en politisk karriär anser sig kunna ta risken att betala svart, säger något om bristen på socialt tryck. Nu håller vi på att förändra det. Men det räcker inte med att sparka ministrar eller sänka skatten på hushållsnära tjänster. Det krävs av var och en att ändra sig. I potten ligger 100 miljarder om året, motsvarande en skattesänkning på 1000 kronor i månaden per svensk. Eller en total upprustning av vår sjukvård, skola och infrastruktur. Vi kan göra hela Sverige klimatneutralt på tio år och kan finansiera 100 000 forskare som skapar framtidens svenska storföretag.’

Allt det där, i en passionerad, personlig och politisk ordström och så stannar han upp andas, lite rödbrusig i ansiktet och det blir alldeles tyst i publiken. För ingen hade väntat sig det. Ingen hade trott att de faktiskt skulle bli intellektuellt utmanade av en politiker som passionerat brann för något. Jag tror att det är dags för något sånt. Att försöka slå mediemonstret på vår egen hemmaplan är dödsdömt. Och fullständigt ointressant. Tillåt dig för ett ögonblick att lita på oss väljare. Vi vill inte ha perfekta politiker. Vi vill ha ledare.


Här slår Pontus Schultz huvudet på spiken. Regeringen har varit oerhört framgångsrik med att genomföra sina vallöften, men har saknat ett kommunikativt ledarskap. Jag som har följt Fredrik Reinfeldt sedan MUF-tiden vet att han har den förmågan. Det är hög tid att han nu åter lyfter fram den.

0 kommentar(er):

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP