2007-11-08

Kwasten sopar rent

Igår kom beskedet att överåklagare Christer van der Kwast låtit göra en husrannsakan hos TV4 för att säkra den kontokortsslip som bevisar att Anders Pihlblad köpt alkohol för 945 kronor när han var på krogen med Ulrica Schenström. Halva den summan skulle alltså utgör grund för att Ulrica Schenström blivit mutad.

Var och en får naturligtvis dra sina egna slutsatser av trovärdigheten i denna anklagelse, men jag är nog böjd att hålla med Harald Ullman när han i samband med att Kwast inledde förundersökningen på SvD Brännpunkt skrev:

"Finns det någon åklagare som slösat mer med rättsväsendets resurser och
förlorat fler mål än han?"

Eller som Svenska Dagbladets Martin Jönsson skriver:
"Att ta till husrannsakan för ett misstänkt bestickningsmål under tusenlappen känns lite som att sätta in nationella insatsstyrkan mot svartjobbsanlitande statsssekreterare."

När Kwast nu tar till den extrema åtgärden att göra en husrannsakan börjar hela fallet få närmast löjliga proportioner. Att göra husrannsakan på en medieredaktion är ingen liten sak och medan det synes ha varit väl motiverat i fallet Trond Sefatsson (mot bakgrund av den synnerligen allvarliga anklagelsen) går åklagaren nu fram som en elefant i ett glashus för något som, om det överhuvudtaget är brottsligt, i sammanhanget måste betraktas som en mycket liten förseelse.

Skulle det dessutom betraktas som brottsligt att bjuda någon på mat och dryck till ett värde av 472:50 så lär det få stora återverkningar i samhället, för representation i den nivån sker dagligen i mycket stor omfattning.

Samtidigt ska det sägas att TV4:s vägran att lämna ut kvittot synes mycket märkligt. Man hänvisar till källskyddet, men det bröt man ju redan när man avslöjade att Philblad hade bjudit Schenström, vad de hade druckit och till vilken kostnad. En betydligt mer intressant juridisk frågeställning är om TV4 brutit mot grundlagen när man inte skyddat sin källa. Det vore något för en åklagare att granska.

Källor: SvD SvD2 SvD3 SvD4 DN

3 kommentar(er):

Xabre 8 november 2007 11:20  

Helt fantastiskt. Finns det verkligen inga större mål i Sverige för van der Kwast att titta på än detta? Det är rena Silbersky-fåfängan över detta försök att göra sig poänger i media över en icke-händelse av detta slag. Obegripligt och van der Kwast borde få sparken pga inkompetens.

Anonym,  8 november 2007 14:18  

Kwast är en riktigt linslus. Det här agerandet är för att han inte vara med i Big Brother, alltså TV-såpan.

Anonym,  8 november 2007 21:26  

Man kan tala fram och tillbaka om belopp m.m.
Men hade det sett bra ut om inget hade hänt i just detta fall, då skulle det ha blivit att åklagaren inte vidtog undersökning pga att det rör en mycket högt uppsatt tjänsteman i staten etc.
Sedan, att medierna har källskydd m.m. innebär inte att de skall vara fri från statsmaktens granskning om evt brott har begåtts.

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP