2007-11-22

"Kan ni inte vänta till imorgon?"

I förra veckan kallade Lidingö stad sig Attendo för ett möte. Anledningen var att vårdkvaliteten på servicehuset Baggeby Gård varit dålig och flera anmälningar gjorts mot Attendo. Det hade t o m gått så långt att Attendo fått betala vite för sina brister.

Trots löften hade ingen förbättring skett och när en ny anmälan om att en boende inte fått sina sår skötta kom in var måttet rågat. Staden var i det närmaste beredd att säga upp avtalet.

Samma dag som detta möte ägde rum kom SVT Aktuellt på besök för att intervjua Björn Engström, moderat ordförande i äldre- och handikappnämnden om entreprenader i allmänhet och Attendo i synnerhet. Aktuellts reporter har vid det tillfället ingen kännedom om detta nya fall, men blir naturligtvis nyfiken på mötet mellan stadens representanter och Attendo.

Efter att ha funderat över helgen kommer förvaltningsledningen i samråd med Björn Engström fram till att förtroendet för Attendos förmåga att fortsätta driva Baggeby Gård är förbrukat och att staden därför ska ta tillbaka verksamheten. I går informerades Attendo om detta och man gör upp hur övergången ska ske.

Eftersom detta är en stor nyhet så skickas ett pressmeddelande ut och dessutom ringer man upp reportern på Aktuellt för att särskilt informera om detta.

Reaktionen från reportern är mycket intressant:

"Faan, också! Kan ni inte vänta till imorgon istället? Det här förstör ju min vinkling?"
Reportern, vars inslag ska sändas ikväll, är så besviken att hon upprepar sitt önskemål en gång till och menar på fullaste allvar att Lidingö stad borde vänta en extra dag med att berätta vilket beslut vi har tagit så att hon kan få sända sitt inslag med den vinkling hon har tänkt sig .

Uppenbarligen hade Aktuellt inte bara tänkt angripa Attendo utan även hänga ut Lidingö stad som en kommun som lät en dålig entreprenör hållas. När vi nu istället agerar och tar det ansvar en kommun rimligen måste i en situation som denna förstör vi således historien för reportern som inte ens är professionell nog att dölja sin besvikelse.

Hade en kvällstidningsmurvel reagerat på samma sätt hade jag inte blivit särskilt förvånad, men när en reporter på en public servicekanal erkänner att hon är mer intresserad av att få en bra och säljande historia än att objektivt skildra ett skeende kan man verkligen fråga sig om de har förstått sitt publicistiska uppdrag.

Övriga källor: SvD DN ABC-Nytt Radio Stockholm

6 kommentar(er):

Anonym,  22 november 2007 kl. 16:10  

Bra! All heder åt Er. Detta visar att ni sätter de äldres väl främst, även om det delvis går i kollision med ideologi. Bra att kommunen återtar ansvaret, enbart seriösa företag skall tillåtas bedriva den här formen av viktig välfärdsverksamhet.
SVT:s propaganda filmer (reklam) i rutan där man talar om fri television är ett hån! Maken till vinklade nyhetssändningar finns inte.

gustav 23 november 2007 kl. 11:47  

Helt seriöst.. ni borde ha spelat in samtalet och skoningslöst outat idioten till journalist. Nagon form av ansvarskänsla bör man ju kunna vänta sig av den skattefinansierade televisionen, även om det är högst otroligt att den finns där.

De som satsar pa spin framför nyhetsrapportering bör inte ha sin anställning som nyhetsjournalist kvar. Han eller hon kan dra till Se & Hör.

Anonym,  24 november 2007 kl. 11:17  

Helt otroligt. Borde väcka viss uppmärksamhet i en miljö där intellektuell ärlighet är viktig. Detta inkluderar inte den inavlade journalismens värld./hansa

Anonym,  25 november 2007 kl. 10:57  

Medias vinkling är bara ett inlägg i försöket att få bort den sittande regeringen och alla borgerligt styrda kommuner till förmån för den socialistiska tanken där alla SKALL MED och rösta rött. Sveriges Television är inget undantag från denna styrda, av vem?, verksamhet.

Ola 25 november 2007 kl. 12:05  

Om det du skriver är sant är det fullständigt makalöst skrämmande! Men det är kanske en del av "det nya Aktuellt"? Ännu ett levande och skrämmande bevis på att public service har spelat ut sin roll. Skrota eländet så kan SVT på heltid ägna sig åt produktioner i stil med "Ballar av stål".

Federley 26 november 2007 kl. 10:26  

Bra att du skriver om detta. Det säger en hel del om hur det funkar!

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP