2009-05-22

Vårt tids häxprocess?

Dagens Nyheter berättar att ännu en sexdömd man blivit friad sen det avslöjats att dottern hade ljugit om de påstådda våldtäkterna.

I tingsrätten dömdes mannen mot sitt nekande till 5 års fängelse enbart på flickans berättelse. Enligt DN fanns det ingen teknisk bevisning trots att övergreppen skulle ha pågått i 10 års tid och med sadistiska inslag, utan ord stod mot ord.

Efter tingsrättens dom kom emellertid flickan med nya anklagelser, men då visade det sig att pappan faktiskt hade alibi. Det ledde till den ovanliga åtgärden att åklagaren i hovrätten ställde sig på försvarets sida och yrkade på en friande dom, vilket också blev resultatet.

Det är inte första gången som det i efterhand kommer fram att män har blivit oskyldigt dömda i framförallt sexualmål. Minns t ex "fallet Ulf" där en man från Ängelholm dömdes 8 års fängelse för sexuella övergrepp på sin dotter. Han hann sitta fängslad i 3 år innan journalisten Hannes Råstam lyckades bevisa hans oskuld.

Det som är oerhört bekymmersamt om man ska tro på DN:s beskrivning av fallet är att en man tycks kunna dömas för ett grovt och avskyvärt brott enbart på en kvinnas anklagelser. Vilken rättssäkerhet har vi om det räcker med en anklagelse för att hamna i fängelse?

Har våldtäktsmål blivit vår tids häxprocesser? Jag hoppas verkligen inte det, men fallen med "Ulf" och nu detta mål får en att undra.

Läs även: GenusNytt André Gyllenram Widar Nord En liten blogg

7 kommentar(er):

E.Mattsson,  22 maj 2009 kl. 21:53  

Man önskar att "Fallet Ulf" var ett skräckexempel, ett undantag som bekräftar regeln att rättssäkerhet råder i Sverige. Men det är kanske att hoppas på för mycket...

Jonas Lundgren 24 maj 2009 kl. 15:06  

Hej Paul

Jag hoppas att jag grovt har missförstått vad du vill ha ut av denna artikel. Dock tolkar i alla fall jag det som, när du jämför våldtäktsmål med häxprocessen, att du menar på att alla väldtäktsdömda män är oskyldiga. Jag vet inte hur det är med dig, men jag tror inte på häxor... För mig betyder det att de som dömdes som häxor inte var det. Dock vet jag att det finns våldtäktsmän. Våldtäkter är ett fenomen i vårt samhälle. Ett vederstyggligt fenomen, men dock ett fenomen.

Om du menar att våldtäkter inte skulle äga rum så undrar jag lite angående din verksamhet i Polisstyrelsen i Stockholms Län. Om det sitter fler våldtäktsförnekare där så betyder det att Polisens förtroendekapital, i alla fall hos mig, har försämrats gravt.

För att gå vidare till förfaringssättet runt dessa mål:
om det förhöll sig så att ett svenskt kommunalråd blev nersparkat på stan och pekade ut ett gäng som gärningsmännen så skulle dessa med stor sannolikhet fällas för brottet. Där tvivlar jag på att du hade sparkat bakut över "ord mot ord-situationen". Dock gäller detta fall kvinnor som blivit våldtagna. Då är det okej att misstänkliggöra kvinnorna. Du som ofta använder ord som dubbelmoral i dina artiklar kanske borde ta dig en funderare över din egen bit av den kakan?

Att dessutom misstänkliggöra inte bara kvinnor utan även unga flickor som medvetna lögnerskor i rätten är ju faktiskt helt osannolikt. Hur kommer detta sig? Jag vet att du brukar förneka eller i alla fall mildra prognoserna runt klimatförändringar. Finns det inga våldtäkter heller nu?

/Jonas Lundgren

Totte 24 maj 2009 kl. 15:37  

Hej hej kolla min blogg för där har jag skrivet en om dig.

http://tottevongripenhjelm.bloggsida.se/

Paul Lindquist 24 maj 2009 kl. 23:42  

Jonas!

Som framgår ganska tydligt av mitt inlägg så påstår jag inte att alla våldtäktsmisstänkta eller dömda är oskyldiga, däremot tycks det av de båda redovisade fallen som om det räcker med att kvinnan pekar ut mannen och bedöms som mer trovärdig.

Om det är på det sättet så tycker jag inte att det är rättssäkert.

Anonym,  25 maj 2009 kl. 23:52  

Tack för att du tar upp detta ämne!
Som diskussionerna nu pågår så är det många som tycker att alltför få män blir dömda med tanke på antalet anmälningar. Det kan gälla våldtäkt, mäns våld mot kvinnor eller sexualbrott mot barn. Kvinnojourer, personer som Thomas Bodström och Claes Borgström samt partierna V, MP och S ligger på för att få en ändring. I Aktuellt för ett par dagar sen var advokat Elisabeth Fritz med och hon vill ha en sänkning av beviskraven...
I en rättegång av denna typ står ofta ord mot ord. Nu vill en del att kvinnans ord skall väga tyngre.
Det finns många exempel på att falska anmälningar sker. Jag har läst flera artiklar i media om detta och har också en advokat i familjekretsen som berättat om detta. Det är dock inget som man tar så mycket hänsyn till.

Matias,  30 juni 2009 kl. 12:22  

Hej Paul!!

finns de nån möjlighet att få kontakt med dig via mail!?

Matias_inkero@hotmail.com

Anonym,  14 maj 2011 kl. 16:16  

Hej på er.

Jo givetvis är det så att våldtäkter är ett fruktansvärt och vederstyggligt fenomen som finns i vårt samhälle. Men det som är det intressanta i fallet ovan och så många andra är att det räcker med att bli utpekad och att man på ordet av en annan människa kan bli fängslad.

Det är just detta som har omkullkastat den svenska rättssäkerheten till den milda grad att det saknas rättssäkerhet när det gäller sexualmål.

Detta kan inte bestridas då det idag döms människor till fängelse och stigmatisering baserat på vad som påstås av en annan människa utan att detta är styrkt av någon bevisning.

Dock försöker svensk domstol försvara sina beslut genom att tillkalla något som de benämner stödbevisning. Denna stödbevisning kan vara på så lösa grunder som ex. att en tredje person vittnar om vad den som anklagar har berättat(inte vad vittnet sett utan om vad vittnet fått berättat för sig), vidare kan det röra sig om kroppsspråk under vittnesupptagning på video(detta bevisar ingenting) osv. alltså stödbevisning som egentligen inte är någon bevisning överhuvudtaget.

Sedan gör rätten en vad dom kallar för "samlad bedömning" vilket är lika med en gissning. Och vad jag vet så har vetenskapen än idag inte funnit något sätt att kunna gissa något med 100% säkerhet, nej enligt forskning så ligger träffsäkerheten på ca:50% alltså inte värt det papper som den fällande domen skrivs på.

Intressant artikel från en rådman(domare) om hur oskyldiga fängslas i sverige.
http://www.nkmr.org/vi_domer_oskyldiga_till_fangelse.htm

//Kristina

Skicka en kommentar

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP